Bazı besinler kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırma konusunda vücudun iç dinamiklerine daha fazla destek veriyor. Pek çok uzman ise ölçüyü kaçırmadan bu besinlere sofranızda yer açmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Peki kansere meydan okuyan besinler hangileri? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkHepimiz bayılıyoruz, yememek için kendimizi zor tutuyoruz. Ama ‘Bir ısırık alıp bırakacağım’ dedikten sonra kendimizi kaybediyoruz ve sonrası pişmanlık... Çikolata, çok lezzetli bir atıştırmalık ama içerisinde yağ ve şeker olduğu için sağlıksız olduğu düşünülüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilemiyor. Özellikle kilo problemi olan kişilerin rüyalarını süsleyen çikolata, acaba sağlıklı bir gıda olabilir mi? Uzmanlar doğru çikolata türünü seçtiğiniz sürece bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.
#ÇikolataBESİNLERİN lezzeti kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can Antioksidanları anlattı.Hava sıcaklıkları düşmeye başlarken önce çocuklar, sonra büyüklerde solunum yolu enfeksiyonları yükselişe geçiyor. Soğuk algınlığı ile mücadele eden bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebiliriz? Son zamanlarda balık yağı ve arı poleni yanısıra çokça adı geçen yeni bir destek grubu var: Antioksidanlar. Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyorlar.
#1Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler ‘enerjik’ renkleri ve taze aromalarıyla soframızı zenginleştirir. Sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda sağlık dostu özellikleriyle de öne çıkarlar. Bu hafta sizinle narenciyenin faydalarını ve sağlıklı tariflerimi paylaşmak istiyorum.
#Dr. Ayça KayaBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeHünnap önemli bir geleneksel bitki ve toniktir. Hünnap ağacının günümüzde botanik formüllerinde en sık kullanılan kısımları olan meyve ve tohumlarının zihni, kalbi ve sindirim sistemini sakinleştirdiğine inanılır. Peki, bu meyveyi uzun süre saklamak için nasıl kurutabilirsiniz? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hünnap MeyvesiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkÇeşitli ve dengeli bir beslenme, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediklerimizin renkleri de son derece önemli. Zira ister kırmızı bir elma olsun ister turuncu bir portakal, doğal gıdaların renkleri içerdikleri besin maddelerinin bir işareti. Peki hangi renk sebze ve meyve hangi maddeleri içeriyor ve neye fayda sağlıyor?
#SağlıkBurun akıntısı oldukça can sıkıcı olabilir. Hava değişikliği, grip veya diğer dış etkenlerden kaynaklanabilir. Oldukça bulaşıcı olabilir ve yaygın semptomlarından bazıları aşırı hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı ve hafif baş ağrılarıdır. Peki, burun akıntısına neler iyi gelir ayrıntıları ile derledik.
#Burun Akıntısıİshal, yorgunluk, dehidrasyon ve çeşitli eksiklikler dahil olmak üzere birçok rahatsız edici semptomlara neden olduğu için hoş olmayan bir hastalıktır. Bu semptomlara karşı aktif olarak çalışan bazı özel çayların tüketilmesiyle ishal tedavi edilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İshalYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARABir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarBademin vücuda pek çok faydası vardır. Bunlardan birisi de göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Bademin bu özellikleri aynı zamanda da bilimsel araştırmalar tarafından ispatlanmıştır. En popüler kuruyemişler arasında yer alan badem, herhangi bir öğün ya da atıştırmaya harika bir şekilde çok iyi bir katkı sağlar. Badem kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamArmut besin değerleri merak edilen meyvelerden biridir. Özellikle diyette olan kişiler tarafından armut merak edilen besinler arasındadır. Bu bakımdan armut kalorisini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Armut kilo aldırır mı? Gece ve sabah armut yemek hamilelikte bebeklere kilo aldırır mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıKantaron bitkisi kılıç otu, koyunkıran otu ve mayasıl otu olarak da bilinir. Dünyanın pek çok yerinde kantoron bitkisi rahatlıkla yetişir. Bilimsel ismi ise, Hypericum perforatum olan bitkinin bir üst sınıfı ise, Hypericum’dur. Aynı zamanda yağı hazırlanan, diğer ismi ile mayasıl otudur. Pek çok bakımdan faydalı olduğu bilinir. Kantaron yağı içilir mi sizler için derledik.
#Kantaron YağıLibido, genellikle cinsel aktivite ya da cinsel dürtü isteğini tanımlamak için kullanılır. İnsanın yaşama gücünün temelini oluşturan bu cinsel içgüdünün yükselmesi ve düşmesi günlük yaşantıyı da yakından etkiler. Aldığımız besinler ve yiyecekler de libidomuzu doğrudan etkileyen şeylerdir. Peki, libidoyu ne arttırır, ne düşürür? İşte, libidoyu arttıran ve yükselten yiyecekler ve besinler...
#Libidoyu Arttıran YiyeceklerTestosteron, erkeklerde birçok sistemi etkileyen bir seks hormonudur ve seviyesi yaşlandıkça azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda 45 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık %40’da testosteron düşüklüğü izlendiği bildirilmektedir. Ama testosteron düşüklüğünün genç erkeklerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu hormonun düşüklüğü kendisini sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek, kas ve kemik kütle kaybı, vücut kıllarının dökülmesi, testislerin küçülmesi, depresyon, tükenmişlik hissi ve aşırı terleme gibi birçok semptomlarla göstermektedir.
#TestosteronDeniz kadayıfı son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bitkiler arasında yer alıyor. Deniz kadayıfı tek başına yemeklerde ve salatalarda tüketilebildiği gibi yağı da cilde ve saça uygulanabiliyor. Peki, deniz kadayıfı nedir, nasıl kullanılır? İşte, deniz kadayıfı yağı cilde ve saça faydaları...
#Deniz KadayıfıAntioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp Sağlığıİdrar söktürücüler vücuttaki fazla sodyum ve su atmaya yarar. Vücudunuzda fazla su olması ise, sizi olduğunuzdan çok daha kilolu gösterebilir. Aynı zamanda vücutta fazla su tutulması, eklem ağrıları ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bazı bitkiler ve otlar vücuttaki fazla sıvıdan kurtulmanıza yardımcı olur. İdrar söktürücü bitkiler nelerdir ve nasıl kullanılır sizler için derledik.
#İdrar Söktürücü Bitkiler Nelerdir