Okullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiGastronomide sürdürülebilirliği destekleyen ‘Gelecek Turizmde’ projesi için Bozburun’un ucundaki Taşlıca Köyü’ndeydik. Tanınmış şef Maksut Aşkar’ın köydeki üreticilerle birlikte sadece yerel ürünlerden hazırladığı menüyü tadarken malzeme çeşitliliğini de tanıdık...
#Taşlıca Köyü2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiAğustos sonu ve eylül ayı çavuş üzümünün tam mevsimi… Olgunlaşıp sararmış çilli taneleriyle tam bir şekerpare... Karadeniz’in kokulu üzümü isabella’yı, Yalova incisini ve Tarsus beyazını da unutmayalım. Serin atıştırmalıklardan pratik sunumlara çok sevdiğim üzümlü tariflerimi siz de deneyin.
#ÜzümBitter çikolatayla uyumu müthiş, yaş pastaya çok yakışıyor. Sosunu yapıp muhallebilerin veya cheesecake’in üzerine dökmek nefis sonuç veriyor. Ekşi bir meyve olduğu için tuzlu tatlarla eşleştirmek de hiç zor değil. Vişneyi pancar, roka ve keçi peynirli salataya katabilir veya et suyuyla pişirip kuzu pirzolanın yanında sunabilirsiniz.
#MusTürkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#HürriyetMeze hassas noktamız. Sıcak-soğuk gelen paylaşımlık tabakları birlikte yiyip tattıklarımızdan bol bol konuşmayı bir başka seviyoruz. The Steeve de şefi İsmet Saz’ın yerel malzemelerimizle lezzetlendirdiği tapas menüsüyle öne çıkıyor. Listede küflü peynirli karnabahar da var, ördek etli çıtır mantı da...
#Meze8 bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir, hala o dönemlerin izlerini taşıyan sokaklarıyla da bir cazibe merkezi. Kentin kalbinin attığı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin birbirine paralel o daracık sokakları her defasında konuklarını büyülü bir dünyaya götürmeye aday. Sağlı sollu sıralanan binaların büyük çoğunluğu tarih kokuyor. Geçmişte bu evlerde kimler oturmuş, neler yaşanmış, neler konuşulmuş bilinmez ama korunmuş olanların büyük çoğunluğu günümüzde yeme-içme, eğlence dünyasına ev sahipliği yapıyor. Her birinden hayatın döngüsüne paralel müzik, kahkaha ve sohbetler yükseliyor. Bugün Muzaffer İzgü Sokağı’ndayız. Mekanımız, Mandela’s Ubuntu.
#1Oğlumla bebekliğinden beri farklı şehirlere trenle seyahat ettik. Brüksel’den Brugge’e, Londra’dan Oxford’a, İstanbul’dan Eskişehir’e pek çok tren yolculuğu yaptık. Şimdi hayalimiz trenle Kars’a gitmek. Tren yolculukları çocuklar için hem çok eğlenceli hem de oldukça öğretici ama zorlukları da yok değil. İşinize yarayacağını düşündüğüm 10 önerim var!
#HürriyetGİRİŞİMCİ Merve Göker, Amerika ile İtalya’dan tüm dünyaya yayılan ve doğal malzemelerle hazırlanan kurabiyeleri La Panna Cookie’s markasıyla ülkemizde beğeniye sundu. Göker, başta İtalya’nın ve daha sonra dünyanın farklı yerlerinden ilham alan gurme malzemelerle hazırladığı birbirinden lezzetli cookielerle bambaşka bir deneyim sunduğunu söyledi. Instagram’da ‘lapannacookies’ sayfasından sipariş aldığını belirten Göker, “Bir işi severek yapmak aslında iş yapmanın ötesinde bir aşk yapıyor. Ben de en büyük aşkımı işe dönüştürmüş biri olarak markam ‘lapannacookies’ ile birlikte özgün lezzetleri tüketiciyle buluşturmaya devam edeceğim” dedi.
#İzmirMateks Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, iç piyasa için FruitMade markasını geliştirdiklerini söyledi, “Böylece, ‘Bizim topraklarda yetişen değerleri Hans yiyor, ama Hasan uzaktan bakıyor. ürünün en iyisi ihracata gidiyor, kötüsü de bize kalıyor’ algısını tersine çevirdik” dedi.
#İzmirÇocuklar için yemek yemek her zaman sıkıcı olmak zorunda değil… Beslenme alışkanlıklarını renkli tabaklar hazırlayarak değiştirebilir, öğünlerini daha canlı ve iştah açıcı hale getirebilirsiniz. Üstelik bunu yaparken gıda boyası kullanmanız da gerekmiyor.
#ÇocukTek bir olgun Hindistan cevizinden yapabileceğiniz tüm tarifler arasında, hindistancevizi cipsi favoriniz olabilir. İster dekorasyon için, isterseniz de atıştırmalık olarak şekersiz Hindistan cevizi cipslerini, fırınlanmış ya da kavrulmuş halde tüketebilirsiniz. İşte ev yapımı Hindistan cevizi cipsi tarifi...
#Hindistan Cevizi CipsiErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatYemek seçen bir çocuktum. Ispanak yemeye, ıhlamur içmeye zorlandığım için şimdi ağzıma sürmüyorum. Oğlum da yemek seçiyor. Yemeğin görüntüsü, kokusu tattan önce geliyor. Ancak onu yeni tatlarla tanıştırmak konusunda kararlıyım. Bunun için bazı kurallar belirledik...
#YazarÇocukların bağışıklığını yüksek tutmanın en etkili yolu doğru beslenmeden geçiyor. Doğal ürünler kullanarak birçok atıştırmalık hazırlanabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, çocuklar için sağlıklı atıştırmalık tarifleri verdi.
#Çocuk Yemekleri Resimliİtalya denildi mi benim aklıma hep lezzetli yemekler gelir. Pizzalar, makarnalar, kahveler, tatlılar ve dondurmalar. Milano seyahatim beni lezzet konusunda hayal kırıklığına uğratmadı. Mini bir Milano yeme-içme rehberi hazırlayabilecek kadar lezzetler tatmışım… İşte size Milano lezzet rehberi…
#MilanoYeni yılı evinizde karşılayacaksınız; kıyafetleriniz, ev dekorasyonunuz, süslemeleriniz, yılbaşı menünüz, kısacası her şeyiniz hazır. Peki, çocuklar bu gecede neler yiyecek? Yılbaşı akşamı çocuklarınız için de sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken miniklere de hitap edecek menüler oluşturabilmek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selma Turan, miniklere uygun yılbaşı menüsü veriyor.
#Yılbaşı