GeriSağlık Mesir Macununda 41 Çeşit 41 Şifa
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mesir Macununda 41 Çeşit 41 Şifa

Mesir Macununda 41 Çeşit 41 Şifa

Mesir macununun yararları ve zararları neler?

41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan mesir macunu, vücuda çok sayıda fayda sağlıyor ancak zararlı olduğu kısımlar da var. Diyetisyen Yasemin Uysal Ünal, mesir macunu hakkında bilinen bilinmeyen her şeyi anlattı.

Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.

Mesir Macununun İçinde Neler Var?

Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörekotu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çamsakızı, mirsapi, meyan balı, Şamlı şaşlı, limon kabuğu, çivit, çiçek otu, çöpçini, gün balı, kremartar gibi baharat ve otlar ayrıca şeker bulunmaktadır.

Mesir Macununun Yararları

Mesir macunu 41 çeşit baharattan oluşmuştur. Baharatlar iştah açıcı, uyarıcı, gaz ve idrar söktürücü özelliklerinden dolayı, bağırsak florasını olumlu etkilemekte ve kolon kanseri ihtimalini de azaltmaktadır. İçeriğinde bulunan tanen ve reçinelerden dolayı antimikrobiyal özelliğe (özellikle hardal, karanfil ve tarçın) sahiptirler. İltihaplı hastalıklar, cilt rahatsızlıkları gibi hastalıklara iyi gelebilmektedir.

Mesir Macununun Zararları

Baharatların olumlu etkilerine rağmen aşırı tüketimiyle birlikte insan sağlığına olumsuz etkileri bulunmaktadır. Pulbiber, karabiber, zencefil, hardal, bayırturpu, sarımsak gibi yakıcı bileşikler bulunan baharatlar uyarıcı ve tahriş edici etkileri nedeniyle ülser, gastrit, basur, sindirim sistemi hassas kişilere bu tip baharatlar önerilmemektedir ve hatta çoğu baharatların azaltılması önerilmektedir. Alkaloit veya glikozit gibi bileşikleri taşıyan çörekotu, Hindistan cevizi ve adaçayı gibi baharatların aşırı kullanımları da zarar verebilmektedir.

Mesir macununun, çeşitli baharatlar kullanılmasından dolayı sağlık açısından faydalı olduğu, enerji verdiği bilinmekle birlikte mide rahatsızlığı (ülser, gastrit vb.), bal ve şeker bulunduğu için diyabet (şeker hastalığı), obezite (şişmanlık), hemaroid (basur), mesane ve karaciğer hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan kişilerin tüketmesi uygun değildir.

False