Maydanozu Sonbaharda Tüketirseniz...
.
Sonbaharın gelmesiyle soğuk algınlığı, grip, bronşit, nezle gibi bağışıklık sistemimizi kötü etkileyen hastalıklar da kapıyı çalıyor. Bu hastalıklara karşı sizi koruyacak besinler bakın ne fayda sağlıyor?Brokoli
A, C, D, E, K vitaminleri demir, kalsiyum, potasyum gibi mineralleri yüksek oranlarda içeren brokoli haşlanmış halde tüketildiğinde hastalıklardan korunmak ve tedavilerinde en güçlü savaşçımız olabilir. Diyet süresince de zayıflatıcı etkisi yüksek olan brokolinin sofralarda her gün yer bulması önemlidir.Uzm. Dyt. Nilay Keçeci Arpacı
Kuşburnu
Soğuk algınlığında C vitamini içeriğinin yanı sıra yangı giderici özelliği de bulunmaktadır. Ateşli ve yangılı; yani romatizma, gut gibi hastalıklarda da tedavi edici özelliği bulunmaktadır. İdrar artırıcıdır ve vücuttaki ödemin boşalmasında yardımcıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Safra şikâyetlerin de ve safra taşında yararlıdır. Soğuk algınlığında hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi bulunmaktadır.
Siyah Üzüm
Diyet programlarında da bulunması gereken vücuttaki yağ kütlesinde belirgin azalmalara neden olan siyah üzüm aynı zamanda güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Gripten ve soğuk algınlığından korunmaya yardımcı olur ve vücutta idrar söktürücü etkisiyle ödem durumunda etkilidir.
Soğan
Soğuk algınlığı grip astım ve bronşit gibi hastalıklar da yemeklerin vazgeçilmezi olarak kullanılabilir. Mide şikâyeti olmayan bireylerde salatalarda ve yemeklerin yanların da çiğ olarak ta tüketilebilir. Zengin C vitamini ve mineral içeriği yüksek olan soğanın hazmı kolaylaştırıcı ve mikroplarla savaşıcı etkisi de vardır. Öksürük tedavisinde, boğmaca ve astım gibi şiddetli hastalıklarda da soğandan faydalanabilir. Kalp dostudur ve pek çok kaynakta antibiyotik etki gösterdiğine dair çalışmalar mevcuttur.
Maydanoz
Yüksek C vitamini içeriği bulunduran maydanoz toksinlerin vücuttan atılmasında vücudun savunma sisteminin korunmasında ve kış hastalıklarından kurtulmada oldukça etkili bir besindir.Bu besinler kışın gripten korunmamızı ve bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesinde etkili olacaktır. Unutulmamalıdır ki kışında sağlıklı beslenmek bizi hastalıklara karşı koruyacak en önemli silahımızdır. Maydanoz Zayıflatıyor!
Portakal
İçerdiği folik asit nedeniyle özellikle gebelikte tüketilmesi gereken portakal bebeklerin sağlıklı dünyaya gelmesinde büyük önem taşır. C vitamini içeriğinin yüksekliği grip ve nezleden korur ve tedavi edici ölçüde yardımcı olur. Safra salgı ve tansiyon dengelenmesinde rol oynayan meyve özellikle grip gibi hastalıklarda kırgınlık giderici ve öksürüğü azaltıcı etkiye sahiptir.
Sarımsak
Salgın hastalıklara ve soğuk algınlığına karşı bir kalkan görevi gören sarımsak mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da yardımcı besinler arasında yer alır. Gripten koruyan bir etkisi vardır. Yemeklerin içerisinde tüketilebildiği gibi yoğurt ya da yemek yanlarında çiğ olarak da tüketilebilir. Sarımsak; kanı temizler, mikropları öldürür. Gece uykularında rahatlık vericidir. Kanser kalp ve damar sağlığında başlıca besinlerin içerisinde yer alır.
Kivi
Özellikle çocuklardaki grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonların da birebir yardımcı etki gösteren kivi önemli oranlarda içerdiği vitamin ve minerallerle hastalıklara karşı koruyucu önemli bir besindir. Vücut direncini arttıran, kolesterol seviyesini düşüren ve bağışıklık sisteminde önemli yer tutan kivi akşam yemeğinden yaklaşık iki saat sonra yenmeli, ara öğünde bir orta boy ya da iki küçük boy olarak yer almalıdır. Uzm. Dyt. Nilay Keçeci Arpacı