Güncelleme Tarihi:
Kaynak Fotoğraflar: Ingimage, Pexels
Yemek yemeğe devam ettikçe beynimiz leptin hormonu ile iletişim kurar. Tükettiğimiz kalori miktarı ile yaktığımız kalori miktarı eşleştiği zaman leptin hormonu devreye girer. Yapılan araştırmalara göre işlenmiş ve yağlı gıdaları tükettiğimizde beynimiz iltihaplanmaya neden olur. Ama sağlıklı ve organik yiyecekler almaya devam edersek beynimiz bu hormona karşı kendini korur ve savaşır. Belli başlı protein kaynaklarını alarak bu durumdan kurtulabilirsiniz: Balık, süt, baklagiller ve fasulye, kuruyemiş, kırmızı et, baklagiller, yumurta, yoğurt ve peynir…
Birçok insan yemek yemediği zaman daha kolay kilo verebileceğini düşünür. Ancak bu bir hatadır. Hiç yemek demek hiç kilo verememek demek. Araştırmalara göre düzeli yemek yemek, öğün aralarını atlamamak kilo vermede çok etkili bir yöntemdir. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltı yaparak güne başlamak, kilo kaybetmeye yardımcı hormonları devreye sokar ve aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır.
Uykunun kilo vermek ile oldukça önemli bir bağlantısı var. Yetişkin bir birey 6 saatten az uyuduğu zaman yeterli enerjiyi alamaz. Vücudumuz enerji alamadığında ise daha fazla yemek ister. Uykusuz kalan kişiler daha fazla yemek yemenin dışında abur cubur tüketmeye de daha çok eğilim gösterir.
Doğru nefes almanın yağ yakımına yardımcı olduğunu duymuş muydunuz? Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vermeyi alışkanlık haline getirin. Uzun vadede işe yaradığını göreceksiniz.
Oksitosin stres ve gevşeme ile ilgili bir hormondur. Bu hormonun çalışmaması durumunda stres, iştahsızlık ve sağlıksız yemek yeme alışkanlığı gibi durumlar baş gösterir. Peki, bu oksitosin hormonun yükseltmek için ne yapmalıyız? Sevimli dostlarımız olan hayvanlarla daha fazla iletişim kurmak, doğada olmak, açık havada yürüyüş yapmak bu hormunu harekete geçirecektir.
Fazla şeker tüketimi insülin hormonunun fazla çalışmasına neden olur. Bu da kilo alımının yanı sıra diyabet hastalığına dahi sebep olabilir. İşlenmiş yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, eğer şeker kullanıyorsanız en aza indirmelisiniz. Hatta mümkünse içeceklerinize şeker atmayı bırakın. Şekeri sadece meyvelerden ve çok arada tüketeceğiniz tatlılardan alın.