Çay saatine eşlik eden atıştırmalıklar
.
Patlıcanlı poğaça (6 kişilik)
Hazırlama süresi: 10 + 15 dakika Bekleme süresi: 30 dakika Pişirme süresi: 15-20 dakikaMalzemeler:Poğaça hamuru:1 paket/ 200 g beyaz ve labne krem peynir½ paket/125 g margarin veya tereyağı2 ölçü/200 g unPoğaça üstü:1-2 yumurta sarısı1 yemek kaşığı çörek otuPoğaça içi:1 ölçü/150 g közlenmiş patlıcan1/3 ölçü/50 ml krema1 tatlı kaşığı un1 tutam tuz1 tutam karabiberHazırlanışı: Krem peynir ve yağ birlikte ezilir, un elenerek ilave edilir, yoğrularak hamur haline getirilir. Hamur top yapılır, alüminyum folyoya sarılır ve 30 dakika buzdolabında bekletilir. Hamur hazır olunca unlu tezgahla merdane ile açılır, yuvarlak kurabiye keseceği veya bardak ağzı ile kesilir. Kesilmiş hamurlara yumurta sarısı sürülür. Ortalarına krema, un, tuz, biber ve ezilmiş közlenmiş patlıcan ile hazırlanan poğaça içi konur. Üzerlerine hamur kapatılır, çevreleri çatalla bastırılır; böylece poğaçaların pişerken açılması önlenir. Poğaçalara yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir.180 ısıtılmış fırında 15 20 dakika pişirilir.Şefin önerisi: Poğaçalar, sotelenmis mantar, ıspanak, peynir veya kıymalı yapılabilir. Hazırlanan poğaçalar üzerlerine yumurta sarısı sürülmeden dondurulabilirler.
Çikolata cevizli tart (6-8 kişilik)
Hazırlama süresi: 10+15 dakikaBekleme süresi: 1 saatPişirme süresi: 35-45 dakikaÇikolata cevizli tart hamuru:3 ölçü/300 gr un½ paket/125 g tereyağı veya margarin2 yumurta sarısı2-3 yemek kaşığı soğuk suÇikolata cevizli tart hamurunun hazırlanışı:Un havuz yapılır, ortaya oda sıcaklığında yağ, yumurta sarıları ve su ilave edilir. Tüm malzeme birlikte yoğrularak hamur haline getirilir.Alüminyum folyoya sarılarak 1 saat buzdolabında bekletilir.Çikolata cevizli tart içi:½ paket/120 g bitter çikolata½ paket 125 g tereyağı veya margarin2 yumurta½ ölçü/175 g toz şeker1 paket vanilya1 ölçü/100 ml bal½ ölçü/ 135 g iri çekilmiş cevizHazırlanışı: Çikolata ve yağ birlikte benmaride eritilir. Ateşten alınır ve yumurtalar ilave edilir. Toz şeker, vanilya, bal eklenir, karıştırılır. İri çekilmiş ceviz ilave edilir. Hamur unlu tezgahta açılır, merdane yardımı ile altı çıkan tart kalıbına yerleştirilir. Hazırlanan çikolatalı karışım hamurun üzerine konur. Artan hamur, tartın üzerine arzu edilen şekillerde kesilerek yerleştirilir. Yaprak, kalp, çiçek şekilleri kullanılabileceği gibi örgü de yapılabilir. 175 derece ısıtılmış fırında 35-45 dakika pişirilir.
Enginarlı tart (6 -8 kişilik)
Hazırlama süresi: 30 dakikaPişirme süresi: 30 dakikaEnginarlı tart hamuru:½ ölçü/ 250 g un½ paket/ 125 g margarin1/3 ölçü/ 50 ml sıcak su½ paket kabartma tozu1 tutam tuzHamurun hazırlanışı: Un kabartma tozu ile elenir ve havuz yapılır. Ortaya kalan malzeme ilave edilir ve hamur yoğrulur. Alüminyum folyo ile sarılır, içi hazır olana kadar buzdolabında bekletilir.Enginarlı tart içi:Beşamel sos:3 ölçü+ 1/3 ölçü/500 ml süt1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin2 yemek kaşığı un1 ölçü/ 90 g rende kaşar peynir1 çay kaşığı tuz1 tutam rende muskat (küçük hindistan cevizi)4-5 adet orta büyüklükte enginar (taze, donmuş veya konserve)Hazırlanışı: Yağ eritilir, un ile 2 dakika kavrulur, süt ilave edilir, yumurta çırpıcağı ile sürekli çırpılarak koyulaşana kadar pişirilir. Ateşten çekilir ve rende peynir ile muskat ilave edilir. Altı çıkan tart kalıbı yağlanır, hamurun yansı unlu tezgahta açılır, merdane ile tart kalıbına aktarılır. Enginarlar taze ise limonlu ve tuzlu suda haşlanır. Hazırlanmış beşamel sosa küp kesilmiş enginarlar ilave edilir ve hamurun üzerine dökülür. Kalan hamur merdane ile açılır ve tartın üzeri kapatılır. Yumurta sarısı sürülür; hamurdan kesilmiş çeşitli şekiller ile süslenerek 180 ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.
Yaban mersinli kek (6-8 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 35-40 dakikaMalzemeler:½ paket/ 125 gr tereyağı veya margarin3 yumurta½+1/3 / 100 g pudra şekeri ½ ölçü/ 150 g un½ paket kabartma tozu2 ölçü/225 g yaban mersini+ 1 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı kanyak (arzu edilirse)Hazırlanışı: Oda sıcaklığındaki yağ ve pudra şekeri çırpılır, oda sıcaklığındaki yumurtalar tek tek ilave edilir. Un kabartma tozu ile elenerek karışıma eklenir. Yaban mersinleri bir kaşık un ile karıştırılır ve ilave edilir. Dikdörtgen veya yuvarlak kek kalıbı eritilmiş yağ ile yağlanır, unlanır. Kalıp ters çevrilerek unun fazlası silkelenir. Arzu edilirse kalıp pişirme kağıdı ile kaplanır. Kek malzemesi kalıba aktarılır, ortası kaşıkla bastırılır, böylece kekin eşit kabarması sağlanır. 220 derece ısıtılmış fırında önce 5 dakika pişirilir, daha sonra ısı 180’ye indirilir ve 30 - 35 dakika fırın kapağı açılmadan pişirilir. Piştiğini anlamak için kekin ortasına kürdan saplayarak kontrol edilir, kürdan kuru çıkarsa kek pişmiştir.Fırından çıkan kekin üzerine çatalla delikler açılır ve kanyak gezdirilir. Ayrıca kekin üzerini parlatmak için ısıtılmış kayısı marmelatı sürülebilir.Püf noktası: Meyveler bir kaşık un ile karıştırılarak ilave edildiğinde kekin dibine çökmez. Şefin önerisi: Kek 200-250 g meyve şekerlemesi, parça çikolata, ceviz, badem, kuru üzüm, vs. ile yapılabilir.
Krep pasta (6-8 kişilik)
Hazırlama süresi: 30 dakikaPişirme süresi:15 dakikaBekleme süresi: 1 saatKrep pasta malzemeleri:8-10 adet krep10-15 dilim dana jambon10-15 dilim sebzeli tavuk jambon20-25 dilim taze kaşar3 salatalık1-2 kutu/ 200-400 g beyaz veya labne krem peynir1 küçük demet kıvırcık salata3-4 yemek kaşığı hardal10 adet çeri domatesHazırlanışı: Krep pastaya krem peynir sürülmüş krep ile başlanır. Sırası ile yeşillik, dana jambon, kaşar peynir kat kat konur. Hardal sürülmüş krep hardalı altta kalacak şekilde peynirin üzerine yerleştirilir. Krebin üzerine krem peynir sürülür, yeşillik, sebzeli tavuk jambon, dilimlenmiş salatalık, kaşar peynir kat kat konarak devam edilir. Aynı işlemler tekrar edilerek krep pasta istenilen yüksekliğe getirilir. Krep pastanın üzerine ikiye kesilmiş çeri domatesler, krem peynir ve taze bir yeşillik ile (dereotu, maydanoz, nane, fesleğen gibi) dekor yapılır.1 -2 saat buzdolabında bekletilir.Püf noktası: Her dilim kesildiğinde bıçak temizlenmelidir.