Dilek Çiftçi
Lezizz YazarıDilek Çiftçi
Öğrenimini Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İngilizce Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde yüksek onur derecesiyle tamamlayıp aynı zamanda başarı bursuyla Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği yan dal eğitimini tamamladı. Yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde yüksek onur derecesiyle bitirdi. Çalışma arkadaşlarıyla birlikte Uluslararası SCI yayın ve hakemli dergilerde yayınlanmış makaleleri ve çölyak hastaları için özel geliştirilmiş protein miktarı yüksek glütensiz tarhana patenti de bulunuyor. Meslek hayatını öğretim görevlisi olarak gıda bilimi, ürün geliştirme, fonksiyonel gıdalar ve hastalıklara özgü diyet menü geliştirme alanlarında sürdürüyor ve gastronomi doktora eğitimine devam ediyor.

Tüm Yazıları


Antioksidan ve şifa deposu alıç meyvesi

Antioksidan ve şifa deposu alıç meyvesi

Bu eşsiz meyve ile tanışmam çocukluk dönemime rastlar. Pazarda ipe dizili olarak satılan mis kokulu alıç kolyesini boynuma takıp döndüre döndüre yemek en büyük eğlencemdi. Her yıl, mevsiminde mutlaka alıç alırım ve her aldığımda bir kısmını ipe dizip...

16.12.2020
Bağışıklık sistemini güçlendirici Ayurvedik yemekler

Bağışıklık sistemini güçlendirici Ayurvedik yemekler

Daha önceki iki yazımda ayurvedik beslenmenin felsefesinden, dosha beden (vata, pitta, kapha) tiplerinden, bu tiplerin hangi besinleri tüketip tüketemeyeceklerinden bahsetmiştim. Bu haftaki yazımda ise, içinde bulunduğumuz bu kış döneminde özellikle...

08.12.2020
Ayurveda'da beden tipine göre nasıl beslenmelisin?

Ayurveda'da beden tipine göre nasıl beslenmelisin?

Bundan önceki yazımda sizlerle dosha testini paylaşmıştım. Bu testte çıkan sonuca göre baskın dosha'larınızı belirlediyseniz şimdi de o dosha'larınızın özelliklerine ve beslenme şekillerinin neler olduğuna bakalım.

16.11.2020
Beslenmede yeni trend: Ayurvedik beslenme

Beslenmede yeni trend: Ayurvedik beslenme

Dünyada sağlıklı beslenme trendlerinin artmasıyla birlikte, aslında Hindistan’ da çok eski zamanlardan beri uygulanan ayurvedik beslenme sistemi günümüzde özellikle batıda, her geçen gün üzerine çalışmaların arttığı bir konu olarak karşımıza...

01.10.2020
Gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif: Su kefiri

Gazlı içeceklere sağlıklı bir alternatif: Su kefiri

“Meşrubatsız yapamam, olmazsa olmazım” diyorsanız bu yazımı mutlaka okuyun derim. Bu haftaki yazımda,  özellikle çocuklarımızı zararlı gazlı içeceklerden vazgeçirecek ve o içecekleri aratmayacak bol baloncuklu probiyotik su kefirinin sağlığa olan...

17.09.2020
Bakliyatların vücudumuza olan biyoyararlılığını artırmak elimizde

Bakliyatların vücudumuza olan biyoyararlılığını artırmak elimizde

"Bakliyatlarla aranız nasıl?" diye sorsam çoğunuzun "Seviyorum fakat şişkinlik, gaz yapıyor diye yiyemiyorum" dediğinizi duyar gibiyim. Besleyicilik değeri çok yüksek olan baklagillerin bu tür sıkıntılara sebep olduğu bir gerçek. Buna sebep olan...

19.08.2020
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren mucizevi sebze “kırmızı pancar”

Bağışıklık sistemimizi güçlendiren mucizevi sebze “kırmızı pancar”

Bir önceki yazımda fonksiyonel gıda nedir, fonksiyonel gıdaların içerikleri ve sağlımıza olan olumlu etkilerinden bahsetmiştim. Bu yazımda ise olağan dışı yaşadığımız şu korona günlerinde bağışıklık sistemimizi daha güçlü kılacak fonksiyonel...

28.07.2020
Sağlıklı beslenmede yeni trend: Fonksiyonel gıdalar

Sağlıklı beslenmede yeni trend: Fonksiyonel gıdalar

Günümüzde sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaya olan ilginin artmasıyla birlikte fonksiyonel gıdalar öne çıkmaktadır.  Gıdaların insan bedenine olan olumlu etkileri çok eski zamanlardan beri bilinmekte hatta Hipokrat “Gıdanız ilacınız, ilacınız...

14.07.2020