GeriMutfak Tüyoları Balık nasıl temizlenir, nelere dikkat edilmeli? İşte evde türüne göre balık temizlemenin yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balık nasıl temizlenir, nelere dikkat edilmeli? İşte evde türüne göre balık temizlemenin yolları

Balık nasıl temizlenir, nelere dikkat edilmeli? İşte evde türüne göre balık temizlemenin yolları

Balık temizlemenin püf noktaları, hazır sezonu gelmişken merak edilen konulardan biri. Balık yemekleri sofralarda yerini almaya hazırlanırken temizlenmesiyle ilgili bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Peki hangi balık nasıl temizlenmeli? İşte çeşitlerine göre evde balık temizlemenin püf noktaları...

Balık temizlemek biraz zahmetli bir işlem. Ancak hangi balığı nasıl temizlemek gerektiğini bilirseniz, bu sorun ortadan kalkar. İşte ayrıntılar...

HANGİ BALIK NASIL TEMİZLENİR?

Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp, sağ elinizin işaret ve başparmağı ile balığın kafasını koparın ve sonra başparmağınızı karnına sokup yararak temizleyin. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.

Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza göre fileto olarak da çıkarabilirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifçe oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak yeterlidir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur.

Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı genelde yemek tariflerinde belirtilir.

Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerinden ayrılır.

Uskumru, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attıktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.

False