Birçoğumuz gıda etiketlerini anlamıyoruz ya da okumuyoruz. Katkı maddeli zararlı gıdalar yüzünden sağlığımızda sorunlar yaşıyor, diyetlerimizin çoğunda başarısız oluyoruz. Peki gıda etiketleri okurken nelere dikkat etmeliyiz, hangi katkı maddelerinden kaçınmalıyız?<br><br>Unutmayın, sağlıklı beslenme için ilk kural: etiketleri mutlaka okuyun! Aldığınız ürünlerden birini alın ve içindekileri okuyun, duymadığınız veya telaffuz edemediğiniz her öğeyi bir yere yazın ve ardından google’dan araştırın.
#Katkı MaddesiEn temel fizyolojik ihtiyaçlarımızın başında yeme-içme gelir. Bebeklikten itibaren sağlıklı gelişimin olmazsa olmaz parçası olan yiyecekler, insan sağlığı için oldukça önemli yer tutmaktadır. Gün içinde sağlıklı ve doğru beslenme; fizyolojik gelişim ve sağlık açısından önemli olmakla birlikte, ruh sağlığımız içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Yemeklerin Psikolojimize EtkileriTürk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan trafik ışıkları sisteminin Türkiye’de hayata geçirileceğini ve sağlığa zararlı gıdaların paketlerine kırmızı nokta konulacağını söyledi.
#Türk Böbrek VakfıBir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları Dondurmaİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz IşıkKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıGenç ve sağlıklı görünen bir cildin anahtarı, dengeli bir yaşam tarzı ve doğru cilt bakım rutininden geçer. Uzm. Dr. Merih Tombul, her yaştan kadının hayali olan genç ve sağlıklı görünün bir cilde sahip olmanın yollarını sizler için anlatıyor.
#Cilt BakımıBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkIsıya, suya, yağa maruz kalmakla bozulmuyor... İçine girdiği her şeyi daha kullanışlı ve dayanıklı hale getiriyor. Bu nedenlerle tüm tehlikelerine rağmen kullanımı sürüyor. Peki kısaca PFAS olarak bilinen bu kimyasalları hayatımızdan çıkarmak için biz ne yapabiliriz? İşte 5 kritik soru ve uzmanların cevapları...
#PFAS