Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinin yürüttüğü kampanya olumlu sonuç verdi; yarından itibaren okulun yemekhanelerinde vegan menü alternatifi sunulacak. YTÜ öğrencilerinin zaferi yeni olsa da, birçok üniversitede uzun süredir vegan menü hazırlanıyor. Farklı üniversitelerden öğrencilerle konuşup bu konuda fikirlerini aldık.
#Vegan MenüMasterChef'te kim birinci oldu? sorusu son bölümün ardından yanıtını buldu. MasterChef Türkiye'nin 21 Ağustos'ta ekranlara gelen 32. bölümünde, ödül oyunu oynandı. Kızlar ve erkeklerin ayrı ayrı mücadele verdiği gecede, şefler vejetaryen menüsünü en iyi yapan takımı belirledi. 5 çeşit yemekte eşitlik sağlanınca, tatlıyı daha iyi yapan takım gecenin kazananı oldu. Kazanan takım ise 10 bin TL değerindeki hediye çekini almaya hak kazandı. İşte, 21 Ağustos MasterChef'te kazanan takım ve kızlar erkekler takım oyununda yaşananlar ve yeni bölüm fragmanında dikkat çeken görüntüler
#Masterchef Kim KazandıYeni yılda da FitChef özenli ve düzenli beslenme alternatifleri sunuyor. Ekle-çıkar yaparak kişiye özel malzemeleri seçip kapıya teslim gönderebileceğiniz gramajı kişiye özel belirlenen menülerle sevdikleriniz için detayları düşündüğünüzü gösterebilirsiniz.
#FitchefTürkiye'nin ünlü şefleri Maksut Aşkar, Aylin Yazıcıoğlu ve Yılmaz Öztürk, Yaşar Üniversitesi’ne konuk oldu. Türkiye gastronomi turizmine katkı sağlayacak öneriler sunan ünlü şefler, yakın bir tarihe kadar yalnızca patates çeşitliliği ile tanınan Peru’nun doğru tanıtım politikalarıyla gastronomi alanındaki hızlı yükselişine dikkat çekti.
#PeruAnayasa Mahkemesi’nin (AYM) dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde kalan vejetaryen hükümlü, Ş.Ö. cezaevi idaresine başvurarak, et ve türevlerinden oluşan besin maddelerinden yemediğini, protein ihtiyacının dış kantin aracılığıyla karşılanmasını talep etti. Bu talebi karşılanmadığı için itiraz ettiği Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi ise “Hastaneye sevk edilerek, et ve türevlerini yiyip yemediği konusunda rapor alınmasına, yiyemediğinin raporla tespit edilmesi halinde parası hükümlü tarafından karşılanmak üzere yumurta temin edilmesine” hükmetti.
#VejetaryenHareketli bir eğlence akşamının ardından geceyi çorba, köfte, kokoreç gibi lezzetlerle sonlandırmak bir gelenek. Jürimize eğlence sonrası, geceye son noktayı koyacağımız lezzet duraklarını sorduk. Çorbası, döneri, pizzası ya da mantısıyla öne çıkan yerleri önerdiler.
#Çorba26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiHollanda, şarküteri ve peynirleriyle tanınan bir ülke. Ama son yıllarda et ve süt ürünlerinden vazgeçme hareketine çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. Özellikle Amsterdam ve Rotterdam, vegan ve vejetaryen restoranlar, kafeler ve yiyecek satış noktalarıyla dolup taşıyor. Ben de bu hafta sizinle Hollanda mutfağının sevilen yemeklerinin bitki temelli versiyonlarını paylaşmak istiyorum.
#HollandaTokyo’da en popüler restoranları ziyaret ettim. Sıra suşiye geldiğinde lokallerin gittiği iyi restoranlara rezervasyon yaptırmanın ne kadar zor olduğunu gördüm. Son anda en iyilerden olan Udatsu’da yer bulmayı başarabildim. Denediklerim inanılmaz lezzetliydi. Sonuç olarak eğer Japonya’da suşi yemediyseniz, ‘iyi suşi yedim’ dememelisiniz.
#SuşiHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARGöçen Ailesi’ne ait Göçtur Turizm’in Pine Bay hotels & resorts’tan sonra Kuşadası’na kazandırdığı ikinci yatırım olan DoubleTree by Hilton Kuşadası’nın en üst katında yer alan Gió Rooftop & Restaurant, her tabakta ve her lokmada konuklarına en yüksek gastronomik deneyimi yaşatıyor.
#1Ülkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeBirçoğumuz bütün kış ayakkabıları bir kenara fırlatıp kumlarda yürüdüğümüz, güneşin içimizi ısıttığı, masmavi denizin tadını çıkardığımız bir tatilin hayalini kurduk. Sundukları hizmetlerle öne çıkan, Türkiye’nin gözde ‘beach club’ları yazın popüler adresleri. Tatilinize iyi yemek, dans ve eğlence katmak isterseniz jürimizin oylarıyla belirlenen listeye göz atın.
#BeachBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANUnilever Food Solutions, dünyanın farklı yerlerinden 1.600 şefle bir araştırma yaptı. Sonuçları da ‘Geleceğin Menü Trendleri 2023’ adlı raporla geçen hafta yayımladı. Kurumun Hollanda marka geliştirme şefi Ronald van der Laars ve Ortadoğu, Pakistan, Sri Lanka başşefi Joanne Limoanco Gendrano’yla bir araya geldim, yeni trendleri ve gastronomiyi nasıl etkileyeceklerini onlardan dinledim.
#Unilever Food