Vejetaryen beyan esas

Güncelleme Tarihi:

Vejetaryen beyan esas
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 20:12

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde kalan vejetaryen hükümlü, Ş.Ö. cezaevi idaresine başvurarak, et ve türevlerinden oluşan besin maddelerinden yemediğini, protein ihtiyacının dış kantin aracılığıyla karşılanmasını talep etti. Bu talebi karşılanmadığı için itiraz ettiği Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi ise “Hastaneye sevk edilerek, et ve türevlerini yiyip yemediği konusunda rapor alınmasına, yiyemediğinin raporla tespit edilmesi halinde parası hükümlü tarafından karşılanmak üzere yumurta temin edilmesine” hükmetti.

Haberin Devamı

ET YİYEBİLİR RAPORU

Hastane raporunda, “Et ve türevlerini yemesinde tıbben sakınca olmadığı” belirtilince, Ş.Ö., AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Ş.Ö., hastaneye sevk edilmesinin, maddi ve manevi varlığının korunması hakkının ihlali olduğunu iddia etti. AYM, başvuruyu haklı buldu ve başvurucuya 3 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Sevkin amacı ne?

YM gerekçeli kararında şöyle dedi:

“Sadece beyanı ile kendisine vejetaryen menü verilmesi gereken başvurucunun et ve türevlerini yiyip yemediğinin raporla tespit edilmesinin hangi amaçla yapıldığı anlaşılamamıştır. Böyle bir rapor aldırılmasının, vejetaryen olduğunu beyan eden başvurucunun talepleri açısından demokratik toplum düzeninde neden gerekli olduğu belirlenememiştir. Sonuç olarak başvurucunun herhangi bir gerekçe olmamasına rağmen mahkeme kararı ile hastaneye sevk edilmesinin, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkını ihlal ettiği sonucuna varılmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!