70 yıllık ömründe 3 evlat acısı yaşayan, kurduğu Umut Vakfı ile bireysel silahsızlanma için mücadele eden iş kadını Nazire Dedeman Çağatay, önceki gün geçirdiği kalp ameliyatının ardından hayata veda etti. Özben Önal, annesiyle ameliyattan önce çekildiği bir fotoğrafı “Kalbim, ruhum, yüreğim, canım, gözüm, her şeyim” mesajıyla paylaşmıştı. İşte müthiş bir yaşam öyküsü:
#GazetehaberleriDüğün, nişan, asker uğurlaması gibi eğlenceleri kana bulayan silahlı kutlamaların önüne geçilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı valiliklere genelge gönderdi. Buna göre düğün veya nişan sahipleri, organizasyonlar öncesinde silah kullanılmayacağına dair taahhütname verecek.
#GazetehaberleriGülben Ergen, 6 ay önce kızı öldürülen, bu sebeple geçtiğimiz ay silahlanmaya karşı imza kampanyası başlatan Nihat Palandöken ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Ayhan Akcan’la bir araya geldi. Ergen, silahlanmayla ilgili yürütülen çalışmaları ve kampanyanın detaylarını konuştu.
#Gülben ErgenBireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, 2016 yılı, "Türkiye silahlı şiddet (cinayet) haritası" nı yayınladı. Basına yansıyan verilere dayandırılarak yayınlanan haritaya göre, 2016 yılında 2 bin 720 bireysel silahlı olay, ulusal ve yöresel medyaya yansıdı. Bu olaylarda, 2 bin 56 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 961 kişi de yaralandı. Silahlı olayların en çok yaşandığı il 2016’da da İstanbul oldu. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ise ilk üçte yer aldı.
#Umut VakfıSabancıVakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “Fark Yaratanlar” programıyedinci sezonunda da devam ediyor. Yedinci sezonun on ikinci Fark Yaratan’ı Kanserli Çocuklara Umut Vakfı oldu.Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde200.000 çocuğa her yıl kanser tanısı konurken, tedavisi devam edenler venüksedenler de dâhil edildiğinde bu rakam 300.000’e yaklaşıyor. Türkiye’de isekanser hastası çocuklarla ilgili resmi bir istatistik yok. Tam sayı bilinmesede her yıl 3.000’e yakın çocuğun kanser hastalığına yakalandığı tahmin ediliyor.Kanserin uzun ve yorucu yolculuğunda hem ailelerin hem de çocukların rahatbir şekilde tedavilerine devam etmeleri için bir vakıf uzun süredir çalışmalardabulunuyor. 2000 yılında kurulan Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV),kanser hastalığına yakalanmış çocuklar için birçok farklı projeler geliştiriyor. Bu projelerden ikisi “Çocuk Kâşifler Sanal Dünyada” ve “Oyun Benim İlacım”. Geliştirilen bu projelerle çocukların dışdünyadan kopmasını engellemeyi, hastalık süresince çocukluklarını yaşamayadevam edebilmelerini amaçlıyor. Bu projeler arasında belki de en önemlisi “AileEvi”. Aile Evi, çocukları kanserle savaşan ailelerin kullanımı için KAÇUVtarafından hizmete açıldı. Tamamen bağışlarla yapılan KAÇUV Aile Evi, kansertedavisi için şehir dışından gelen ve maddi imkânı olmayan ailelerin tedavisüresince bakım, beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılıyor. KAÇUV bünyesinde bulunan Aile Evi’nden bu güne kadar 300’ü aşkın aile faydalandı. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, kanserhastalığına yakalanmış çocukların umudu oldu. Onlara en ihtiyacı olduklarıdönemde tedavilerinin aksamaması için gerekli desteği sağladı. Normal hayattan kopmamaları ve çocukluklarını yaşayabilmeleri için çalışmalarda bulundu.Hem kanserle yaşamakta zorlanan ailelerin hem de küçük yaştakansere yakalanmış çocukların hayatlarında k
#YedinciKadın cinayetleri tüm hızıyla sürüyor. Umut Vakfı'nın hazırladığı Türkiye'de kadın cinayletleri haritasına göre 2015 yılında Türkiye’de 309’u silahlı, toplam 413 kadın cinayeti vakası basına yansıdı. Mersin'de korkunç şekilde öldürülen Özgecan Aslan cinayeti ve davanın en yüksek cazayla sonuçlanmasına rağmen kadına yönelik cinayet haberlerinde azalma olmadı.
#İzmirKadın cinayetleri tüm hızıyla sürüyor. Umut Vakfı'nın hazırladığı Türkiye'de kadın cinayletleri haritasına göre 2015 yılında Türkiye’de 309’u silahlı, toplam 414 kadın cinayeti vakası basına yansıdı. Mersin'de korkunç şekilde öldürülen Özgecan Aslan cinayeti ve davanın en yüksek cazayla sonuçlanmasına rağmen kadına yönelik cinayet haberlerinde azalma olmadı.
#Kadına ŞiddetUmut Vakfı, Türkiye'nin "Bireysel Silahlı Şiddet Haritası 2015"i yayımladı. Raporda, "2015 yılında Türkiye'de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplam 1.951 kişi öldü, bir kısmı ağır 1.286 kişi de yaralandı. Bu tabloya göre de, 2015 yılında Türkiye'de günde en az 5 kişi öldü" denildi.
#Umut VakfıArtwist ‘Artıktan Sanata’ projesinde hayat bulan Prof. Rahmi Atalay’ın ürettiği ve Emine Erdoğan ile İGA-İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu tarafından son dokunuşları yapılan eserlerden elde edilen gelir KAÇUV, TESYEV ve ENEV’e bağışlanıyor.
#Artıktan SanataİGA’nın çevre ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında yürüttüğü Artwist “Artıktan Sanata” projesinde hayat bulan eserler, katılımın oldukça yüksek olduğu online müzayedenin tamamlanmasıyla beraber sahiplerini buldu. Prof. Rahmi Atalay’ın ürettiği, Emine Erdoğan ve İGA-İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu tarafından son dokunuşları yapılan eserlerden elde edilen 1 milyon 20 bin TL, KAÇUV, TESYEV ve ENEV'e bağışlanıyor.
#Emine ErdoğanİGA’dan, Artwist “Artıktan Sanata” Projesi ile Çocuklar Yararına Müzayede İGA’nın çevre ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında yürüttüğü Artwist “Artıktan Sanata” projesinde hayat bulan eserler, çocuklar yararına faaliyet gösteren vakıflara destek sağlamak amacıyla müzayedeye çıkıyor. Prof. Rahmi Atalay tarafından oluşturulan, Emine Erdoğan ve İGA – İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu tarafından son dokunuşları yapılan eserleri, en yüksek teklifi veren kişiler almaya hak kazacak, elde edilen gelirler de KAÇUV, TESYEV ve ENEV'e bağışlanacak.
#İga