Enkazdan iyilik çıktı

Güncelleme Tarihi:

Enkazdan iyilik çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2022 15:10

İzmir depreminde hayatını kaybeden Umut’un anısına, ailesininkurduğu Yüreklere Umut Vakfı (YUVA) yüzlerce çocuğun mutluluğuna vesile oldu. Anne Seher Perincek, “Umut belki aramızda değil ama dokunduğumuz her çocuğun heyecanında yaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Erkan İYİGÜNGÖR/HÜRRİYET

 

İZMİR’de 30 Ekim 2020’deki büyük depremde birçok ailenin hayatı değişti. Kimisi eşini, çocuğunu kaybetti, kimi yıllarca emek emek kurduğu yuvasını... Ama bir aile var ki yaşadığı acılardan yepyeni bir hayata yelken açtı. Depremin simge kurtuluş hikayesine imza atan Elif Perincek’in ailesi diğer iki kızının da kurtulmasıyla sevinç yaşarken, oğulları Umut’u kaybetti. Ama bu kayıp Perincek ailesinin hayatına başka bir yön verdiği gibi yüzlerce çocuğun da yaşamına dokundu. Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen acılarının hala taze olduğunu belirten Seher Perincek, Yüreklere Umut Vakfı’nın (YUVA) temellerinin nasıl atıldığını şöyle anlattı: “Fiziksel ve psikolojik olarak toparlanması kolay olmayan bir süreç. Yaşadığınız olayın boyutundan farklı olarak evladınızı yitirmiş olmanın verdiği acıyı yönetmeye çalışıyorsunuz. Ama YUVA bu noktada bizi toparladı. Çocuklarla zaman geçirmek, onların hayatlarına dokunmak için çabalamak bir nevi terapi gibi geldi. Ve acıdan umut doğdu.”

Haberin Devamı

Enkazdan iyilik çıktı

Enkazdan iyilik çıktı

EŞİT EĞİTİM HEDEFİ

Yönetim Kurulu’nda güçlerine güç kattıklarını ifade ettiği 12 üye olduğunu kaydeden Perincek, “Acılar ile yaşanmadığına inanıyoruz. Buradan hareketle okul öncesinden üniversiteye kadar olan eğitim kademesindeki imkânları kısıtlı tüm çocuklarımız, gençlerimiz için projeler üretiyoruz. Amacımız herkesin eşit eğitimsel, sosyal, kültürel ve sağlık alanlarındaki imkânlara erişimini sağlamak” dedi. Yaptıkları projeler ve etkinliklerle yüzlerce çocuğa ulaştıklarını belirten Perincek şöyle devam etti: “Umut, yaşına göre çok büyük işlere imza attı; Şanlıurfa’da bir devlet okulumuza bilgisayar laboratuvarı ve kütüphane yapılmasına, İstanbul’da yine bir devlet okulumuzun 7 tane dersliğinin yenilenmesine, Menderes ve Kadifekale’de devlet okullarımıza kütüphaneler kurulmasına, Bayraklı’da bir devlet okulumuza ana sınıfı yapılmasına vesile oldu. Umut şimdi o sıralarda ders işleyen her bir çocuğun heyecanında, kitapların dünyası ile tanışan her bir çocuğun merakında, sevincinde çoğalıyor. Ve 1 yıllık bir vakıf olmamıza rağmen yüzlerce çocuğumuzun hayatına değer katabildiğimiz için evet biz amacımıza ulaştık diyebiliriz.”

Haberin Devamı

Enkazdan iyilik çıktı

30 EKİM PROGRAMI

Vakıf olarak hedeflerini anlatan Perincek, 30 Ekim 2022 yani depremin ikinci yıl dönümünde yine ‘Umut’a Sürüyoruz’ etkinliği yapılacağını söyledi, programı şöyle aktardı: “YUVA olarak hayata geçirdiğimiz bütün projeleri sürdürülebilir kılmayı ve gelenekselleştirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla saat 10.30-14.00 arasında Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda atölye çalışmaları ve çeşitli sportif etkinlikler düzenliyoruz. Deprem saatinde (14.51) gönüllü bisikletli ve koşucularımız ile deprem hattı üzerinde anma sürüşümüzü gerçekleştireceğiz. Saat 17.00’da da Aşık Veysel Anfi Tiyatro’da Masalsı Düşler Tiyatrosu bizler adına ücretsiz sahne alacak. Tiyatroya gelen çocuklarımızdan kitap hediye etmelerini rica ediyoruz ve bu kitaplar bir sonraki Umut Kütüphanesi’nde yüzlerce çocuğun kitapların dünyası ile tanışmasına vesile olacak. Çocuk tiyatromuzun ardından İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu ile Wheelchair Dance Project sahne alacak. Bütün bu organizasyondaki umut dolu anları kayıt altına alabilmek için üniversite öğrencilerimize yönelik ‘Umudun Anı’ isimli bir fotoğraf yarışması organize ediyoruz. Resimlerimizi İZTO sergi salonunda sergileyeceğiz. Kompozisyon yarışmasında dereceye giren tüm çocuklarımıza ‘Senaryo yazımı ve yaratıcı yazarlık’ eğitimi, fotoğraf yarışmasında dereceye giren tüm çocuklarımıza da ‘Video ile Hikâye Anlatımı’ eğitimi İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki değerli hocalarımız tarafından verilecek. Tüm bu organizasyon süresince İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay başta olmak üzere çok fazla STK, kurum ve kuruluşun değerli destekleri mevcut.”

Haberin Devamı

Enkazdan iyilik çıktı

‘BAŞKA ÇOCUKLAR SEMBOL OLMASIN’

“Deprem ülkemizin en temel gerçeği. Ve bununla yaşamanın tek bir yolu var; güvenli bina inşası” diyen Perincek, “Bunu yüreğim parçalanarak söylüyorum ama bazı hayatlar için maalesef geri sayım devam ediyor. En kaz altında üç çocuğu ile 23 saat kalmış bir anne olarak bu sürecin ne kadar travmatik olduğunu anlatmak için inanın kelimeler yetersiz. Başka çocuklarımız sembol olmasın, başka anneler umutsuz kalmasın diye, yaşananları unutturmamak adına elimizden geleni yapacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

Enkazdan iyilik çıktı

Haberin Devamı

ENKAZDAN İYİLİK HAREKETİ ÇIKTI

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu, 30 Ekim’deki “Video ile Hikâye Anlatımı” eğitimiyle ilgili konuştu. Uzunoğlu, “Depremden sonra kurulan Yüreklere Umut Vakfı, yaptığı çalışmalarla adeta ‘enkaz altından çıkan bir iyilik hareketine’ dönüştü. Fakültemize, depremin ikinci yılında ‘Umudun Anı’ adlı bir fotoğraf yarışması düzenleyeceklerini ve bu yarışmanın ödülü olarak da dereceye girenlere ‘video ile hikaye eğitimi’ vermek istediklerini ilettiler. Biz de böylesine anlamlı, özel bir projede yer almaktan mutluluk duyacağımızı, eğitimleri fakültemiz bünyesindeki akademisyenlerimizin verebileceğini söyledik. Sonuç olarak da ortaya çok güzel bir iş birliği çıktı. Yarışmaya katılacak olan herkese başarılar diliyor, üniversitemizde eğitim almaya hak kazanacak kişileri de şimdiden tebrik ediyorum” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!