İçimi çok kolay bir çorba. Hem oldukça sağlıklı hem de çok besleyici. Harika bir başlangıç. Çok besleyici, bir çorba... Kereviz yediremediğiniz sevdiklerinize, bayılarak yiyecekleri bir çorba tarifi. İşte, sizler için hazırladığım, tül perde tatlısı, kereviz çorbası, makarna böreği ve daha fazlasından oluşan Ramazan 22. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüBolu'ya özgü, taze fasulye çorbasını mutlaka denemelisiniz. Lezzeti şahanedir. Bir deneyen tekrar yaptırır. Bol vitaminli, besleyici, kolay ve ekonomiktir. Söz verdiğimiz gibi yeni lezzetler, değişik tatlarla kolay ve lezzetli sofralar kurmaya devam ediyoruz. Bu çorba tarifini denemediyseniz hemen deneyin.
#Ramazan MenüsüDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekBulmaca çözenler bilir, en popüler kelimelerden biridir ‘iri taneli bir tür bezelye’, araka... Bugünlerde pazarlarda bollaştı; kimi yerlerde ‘yaprak bezelye’ de denen, mevsimi kısacık ‘sultani’ninse son günleri... Bu güzel sebzenin farklı çeşitleriyle en leziz yemekleri yapmanın de tam zamanı..
#BezelyeGenelde yemedikleri yiyecekleri konuşuyoruz ama sanılanın aksine veganların menüsü hiç de zayıf değil. En az 1.500 meyveyi ve bir o kadar da sebzeyi ve bitkileri saymazsak; bakliyat çeşitleri, tahıllar, kuruyemişler ve tüm bunlardan elde edilen binlerce çeşit ürünle liste uzadıkça uzuyor. Vegan etler ve çeşit çeşit bitkisel sütler de cabası...
#YAZARGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenMuharrem ayının gelmesi ile birlikte evlerimizde yer eden, sevdiklerimizle paylaştıkça lezzeti artan aşure, içerdiği çeşitli besin ögeleriyle çok faydalıdır. Hem çocuklar hem de enerji ihtiyacı olanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Diyetisyen Şeyma Yılmaz; aşurenin faydalarından bahsetti, şeker kullanmadan yapılan son derece sağlıklı bir aşure tarifi vermeyi ihmal etmedi.
#Şekersiz AşureDiyet yaparken en önemli şey açlık hissini baskılamak ve sağlık için gereken besinleri alabilmektir. Bu anlamda zayıflamaya yardımcı olan, bedene dinçlik katan ve içerdiği maddelerle kilo vermeyi destekleyen önemli gıdalar vardır. İşte zayıflamanıza yardımcı olacak iştah kesici gıdalar...
#Kilo Vermekİftar hazırlığı yapan ev hanımları saatlerin ilerlemesiyle birlikte ‘Bugün ne pişirsem?’ sorularını sıklaştırdı. Günün çorbası, ana yemek, tamamlayıcı lezzetler, tatlı veya içecekten oluşan iftar menüsü örneklerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. Yayla çorbası, karnıyarık, zeytinyağlı taze fasulye ve kedi dili pasta tarifinden oluşan 5. gün iftar menüsü detayda!
#İftar MenüsüSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman MüftüoğluTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#Çiğköfte