GeriSağlık Posa içerikli besinler tüketmenin artısı çok!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Posa içerikli besinler tüketmenin artısı çok!

Posa içerikli besinler tüketmenin artısı çok!

Yüksek posalı yiyeceklerle beslenmek kolon kanseri riskini azaltıyor.

Sağlıklı beslenmenin önemli bir koşulu da posa açısından zengin yiyecekler tüketmek. Diyetisyen Deniz Berksoy, posadan zengin besinleri diyetimizde mutlaka bulundurmamız gerektiğinin altını çizdi ve posa içeriği zengin besinler konusunda bizleri bilgilendirdi.

Amerika’da yapılan bir çalışmada posa alımının günlük 10 -13 gr. artırılması ile kolon-rektum kanserinin %31 oranında azaltılabileceği bulunmuştur. Posa içeriği yüksek tahıl ve kuru baklagilleri çok tüketen toplumlarda kalp hastalıklarından ölümlerin düşük olduğu saptanmıştır. Diyette yüksek posanın yer almasıyla serum kolesterolünde % 5 oranında düşüşler gözlenmektedir. Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, toplam besin alımının ise azalması söz konusu olmaktadır. Böylece kilo kontrolü sağlanabilmektedir. Yüksek posalı diyetlerle beslenen toplumlarda kalp hastalıkları, hemoroid, kolon kanseri, şeker hastalığı, obezite az görülmketedir.

Günlük ne kadar posa gereklidir?

Diyet posası için değişik yaş ve özel durumlara yönelik tüketim standardı henüz belirlenmemekle birlikte yetişkinler için günde 25 - 30 gram (her 1000 kcal için 10 - 13 gram) diyet posası önerilmektedir.

Posa içeriği zengin besinler nelerdir?

Posa içeriği en yüksek doğal besinler; kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerdir. Bunları badem, yerfıstığı, ceviz gibi yağlı tohumlar, kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri, sebze ve meyveler izlemektedir. Soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir.

POSA BAKIMINDAN EN ZENGİN KURU BAKLAGİLLERDEN OLAN MERCİMEĞİ BOL BOL TÜKETİN. MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Tam tahıllı gıdalar, düşük glisemik indeks değerine sahip olması nedeniyle kandaki şeker seviyesini yavaş yükseltip yavaş düşürür ve tokluk hissini artırır. İçeriğindeki çözünür diyet lifleri ise bağırsak hareketlerini düzenler, toksinlerin atılmasını sağlar, kolesterolü düşürür. Tüm bu özellikler ile tam tahıllı gıdalar kolon kanseri, diyabet, kalp damar hastalıkları ve insülin direncini azaltmaktadır.

Düşük posalı yiyecekler nelerdir?

• Şekerli kahvaltılık tahıllar
• Pirinç
• Beyaz ekmek, beyaz un
• Kremalı bisküviler, beyaz un içeren bisküviler
• Beyaz undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
• Haşlanmış patates
• Soyulmuş meyveler
• Gevrekler, tatlılar, şekerlemeler, çikolata

Yüksek posalı yiyecekler nelerdir?

• Rafine edilmemiş kahvaltılık tahıllar, kahverengi pirinç
• Tam un ve tam undan yapılmış ekmek, kepek, çavdar, yulaf ekmeği
• Kepekli krakerler, kepekli bisküviler, kepekli galeta
• Tam undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
• Sebzeler, özellikle fasulye, bezelye, mısır, mercimek ve kuru baklagiller
• Taze, soyulmamış, konserve edilmiş, dondurulmuş meyveler, kuruyemişler (belli ölçülerde)

Günümüzde modern yaşam koşulları ile beraber, tüketilen posalı gıda oranı da azalmaktadır. Diyete yüksek posalı gıdaların eklenmesi, uzun dönemde sağlığımız için çok gereklidir. Posadan zengin besinleri günlük beslenme düzenine eklemeyi ihmal etmeyin.

False