Dünyada tatlı trendleri denince aklınıza neler geliyor? Rafine şekeri ikame eden ürünlerin yükselişiyle hemen bol meyveli, yoğurtlu hatta glütensiz gibi alternatifler düşünüyoruz, değil mi? Ama size pankek, waffle hatta krem brüle desem… Bir sessizlik hâkim olduğunu hisseder gibiyim. Durun, hemen hayal kırıklığına uğramayın. Zira asıl trend olan, bu geleneksel tatlılara yaratıcı dokunuşlar yapılması...
#KruvasanBayramlaşma sonrası incecik, porselen bir fincanda bol köpüklü bir Türk kahvesi, yanında lokumu ve likörüyle ikram edilir. Eskiden ev sahibinin nezaketini kaybetmeden sıkıldığı misafiri yolcu etmesini sağlayan âdetse şerbet ikramıymış... Bazı şeyler var ki bizleri görünmez iplerle geçmişimize ve birbirimize bağlıyor, tıpkı sonsuz çeşitlilikteki bayram ikramlarımız gibi...
#BayramMalum, bayram ikramlarının başrolünde tatlılar var. Tatlı kültürümüz dünyada söz sahibi olacak kadar geniş bir yelpazeye sahip; meyveliler, hamurlular, helvalar, lokumlar, macunlar, şekerlemeler... Seçenekler bu kadar çok olunca tatlıcılarımıza da ayrı parantez açmak gerek. Gelin, bugün iki ayrı hikâyeyle damaklarımızı daha da tatlandıralım...
#KazandibiÜlkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#KadayıfGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel TatlılarAdıyaman, Diyarbakır ve Adana’da günde ortalama bin varil petrol üreten Sayer Group’ta bin kişi çalışıyor. Yarısı yurtdışı sondaj müteahhitliğinden olmak üzere 100 milyon dolar ciroya ulaşan şirketin patronu Ecvet Sayer, şu anda Irak sınırına 700 metrede umutlu bir arama faaliyeti de sürdürüyor.
Ülkemizin Doğu ve Güney Doğusu yemek kültürü bakımından son derece zengindir. Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan Şırnak ili de konumu ve tarihi açısından yemek kültürü oldukça zengin olan illerimizden birisidir. Peki Şırnak yemekleri nelerdir? Şırnak'ta ne yenir ve Şırnak'ın neyi meşhurdur? Şırnak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte en meşhur Şırnak yemekleri ve tatlılarını derledik.
#Şırnak YemekleriDünya da birçok farklı yerin kendine ait değişik özellikleri bulunmaktadır. Ülkemiz de kendi içerisinde çok farklı kültürel özellikleri ve çeşitliliği bulunan bir ülke konumundadır. Her bölgesinin, hatta her ilinin ve bazen ilçelerinin de kendine ait farklı tür de bazı özellikleri bulunur. Yemek kültürü de bölgeden bölgeye farklılaşan bir kültür çeşididir. Ülkemizin doğu bölgesinde yer alan Hakkari ilinin de kendisine ait farklı bir yemek kültürü vardır. Ülkemizde yemekleri çok sevilen bir ildir. Hakkari yemekleri isimleri nelerdir? En lezzetli Hakkari yemekleri nelerdir? Hakkari'ye giden insanlar orada neler yiyebilir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
#Hakkari Yemekleriİç Anadolu Bölgesi'nin ilgi çekici şehirlerinden birisi olan Niğde'nin birçok meşhur yemeği bulunmaktadır. Sizler için Niğde Yemekleri - Niğde'de ne yenir ve neyi meşhur? Niğde mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Niğde YemekleriBir süredir herkesin dilinde ‘pavyon’ var. Bunun sebebi yeni yayımlanmaya başlayan ‘İnci Taneleri’ dizisi, daha doğrusu dizide Dilber adlı bir konsomatrisi canlandıran Hazar Ergüçlü’nün yaptığı dans... Dans fenomen olurken Ergüçlü’nün giydiği elbise yok sattı. Herkes pavyonları merak ediyor, hatta pavyon dansı dersi alanlar var. Bu yüzden sosyal medyada linç edilenler de oldu çünkü bu mekânların acımasızlığının, o hayatın zorluklarının göz ardı edildiğini düşünen de çok.
#PavyonMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerÇeşme, Alaçatı gibi turistik bölgeler ve özellikle İstanbul’dan taşınan nüfusla genişleyen Urla ile bilinen İzmir, elbette bunlardan çok daha fazlası. Aksi halde tarih boyunca Akdeniz ve Anadolu’nun en önemli kentleri arasında sayılmasını açıklamak zor olurdu. Seyahatseverlerin 1973’ten beri takip ettiği Lonely Planet’ın ‘2024’te ziyaret edilecek en iyi şehirler’ listesine giren İzmir’in Bozdağ’dan Kozak’a saklı cevherlerini tanıyalım.
#Ferdi AkarsuHem tarihi hem coğrafi olarak kesişim noktamız çok Bulgaristan’la. Bunun en çok yansıdığı alansa elbette mutfak. Köpoğlundan kaçamağa ismi bile aynı birçok yemeğimiz var. Soframızın başköşesindeki güveçte kuru fasulyemiz de ortak... Kısa bir Sofya gezisinden gastronomik notlarla ve şahane bir tarifle döndüm.
#Gülay Barbaros AltanBUGÜN 25 Aralık Pazartesi. Aralık ayında, geride kalan bir yıla veda edilirken yeni yıla girecek olmanın heyecanı da yaşanıyor. 2024 yılında daha iyi, daha güzel ve sağlıklı bir hayatın ipuçlarına, yaşam kalitesini yükseltmenin yol haritalarına, beslenmeden diyete, cilt güzelliğinden uzun yaşamın sırlarına pek çok konuya odaklanacağız... Yeni bir yıla hazırlanırken istesek de istemesek de hepimizde az çok bir yeni heyecan, arayış, beklenti, hatta yeni hesaplar yapma arzuları var. O arzulardan önemli bir bölümünü de ‘sağlığımızı korumak ve uzun yaşamın sırları’ oluşturuyor. Ekol Hastanesi Diyetisyeni Betül Demir Turhan, yılbaşı gecesi beslenmeyi anlattı...
#1Her yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaMora Pastanesi... 38 yıl önce kapılarını açtı. Hatta bir dönem Çinçin’e taşınarak ‘gecekondu mahallesi pastanecisi’ olarak nam saldı. Çocukları ve torunuyla birlikte geleneksel pastaneciliği sürdürmeye devam eden 66 yaşındaki Mustafa Kahveci, çıraklık döneminden bu yana geçen 50 yılı, “İlk olarak insana değer verilmesi gerektiğini öğrendim. Ölçü ve tartıda hile yapılmaması gerektiğini yani dürüstlüğü...” diye özetliyor.
#Aziz Devrimci