Yeni yıl için sağlık önerileri

BUGÜN 25 Aralık Pazartesi. Aralık ayında, geride kalan bir yıla veda edilirken yeni yıla girecek olmanın heyecanı da yaşanıyor. 2024 yılında daha iyi, daha güzel ve sağlıklı bir hayatın ipuçlarına, yaşam kalitesini yükseltmenin yol haritalarına, beslenmeden diyete, cilt güzelliğinden uzun yaşamın sırlarına pek çok konuya odaklanacağız... Yeni bir yıla hazırlanırken istesek de istemesek de hepimizde az çok bir yeni heyecan, arayış, beklenti, hatta yeni hesaplar yapma arzuları var. O arzulardan önemli bir bölümünü de ‘sağlığımızı korumak ve uzun yaşamın sırları’ oluşturuyor. Ekol Hastanesi Diyetisyeni Betül Demir Turhan, yılbaşı gecesi beslenmeyi anlattı...

Haberin Devamı


“Geldik aralık ayının sonuna. Sizden yeni seneyi beslenme ve spor adına değerlendirmenizi istiyorum. Bu sene sağlıklı beslenme adına neler yaptınız onları düşünün ve bir özdeğerlendirme yapın kendinize. Spora başladınız mı? Değişik bir spor denediniz mi? Zayıfladınız mı? Tatlı bağımlılığınız vardı belki de. Onu bıraktınız mı? Ya da bunlar için adımlar attınız mı? Belki de bu sene kendiniz için hiç bir şey yapamadınız. Oturun ve kendinize vakit ayırıp bunları düşünün. Zayıflayacağım demek yerine belki de her gün kendim için beslenmem adına ufak değişiklikler yapacağım. Her öğün paketli ürün tüketiyorsam 1 öğüne düşmek gibi. Ya da hiç spor yqapmıyorsam haftada 1 gün yapmak gibi. Hiç spor yapmıyorken her gün spor yapmayı hedeflemek ilk adımda çok doğru olmayabilir. Ve her başardığınız hedef için atacağınız bir tik işareti bile sizi bambaşka yerlere götürecek ve kendinize olan güveniniz yerine gelecektir.

Haberin Devamı

YILBAŞI GECESİ BESLENME
Geldik en kritik noktaya. Yılbaşı gecesi beslenme nasıl olmalı? Öncelikle sağlıklı beslenme sağlıklı yaşam bir bütün. Doğum günü, yılbaşı, yıl dönümleri gibi özel günlerin olması kutlamalar sosyal hayatın bir parçası olduğu gibi sağlıklı yaşam içinde gerekli. Çünkü sağlıklı bir insan sadece fizyolojik değil psikolojik ve sosyal anlamda da iyi hissetmektir. Bu yüzden sosyal hayatınızdan kopmadan kendinize yiyecekleri dert edip diyet kültürü etkisi altında ilerlemek yerine anın tadını çıkartacağınız yemeğin sadece aracı olduğunu düşündüğünüz bir süreç yürütün kendinize. Yemek pişman olacağınız bir eylem değil. Aksine ertesi gününe dengeleme için detoks yapmanıza da gerek yok. Sadece açlık tokluk hislerinize dikkat ederek zaten senede 1 defa olan bu günün tadını çıkartın. Keyfinize bakın ve sofrada oturmayın bol bol hareket edin .
Öncelikle; * Lütfen gecenin keyfini çıkartın. Gecenin keyfi illa çok yemek yemekle çıkmaz. Her ne yapacaksanız sosyalleşmek en güzeli. * Yavaş yiyin. * Yoğurtlu mezeler, salatalar en güzel mezeler. Kızartma türevlerinden uzak durun. * Çorba ile başlamak doygunluğunuzu artıracaktır. Kremasız tercih edin. * Tatlı eğer çok arzuluyorsanız ve kronik bir hastalık yok ise tabiki tüketilebilir. Yemekten sonraya bırakın ama.
Evde kutlayacaksanız menüyü erkenden belirleyin; alışverişinizi tok karnına yapın. Dışarı da kutlayacaksanız karnınız şişecek konforsuz hissdeceğiniz kıyafetlerden kaçının ve o andaki keyfinize göre yiyeceklerini seçin.
Yeni yılın hepinize sağlık, mutluluk, huzur getirsin. Bu sene güzel alışkanlıklar kazanın. Kazandığınız kendiniz adına güzel şeyler devam etsin. Sevin. Sevilin. Hem fizyolojik olarak hem de sosyal anlamda iyi geçireceğiniz üreteceğiniz, hedeflerinizi tutturacağınız bir yıl diliyorum.”

Yazarın Tüm Yazıları