Çinliler uzun yaÅŸar

Çin, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip. Aynı zamanda köklü geleneklerini kaybetmeden geleceğe yürüyen bir ülke. Geçmişi ta antik dönemlere kadar uzanıyor. Dolayısıyla da çok köklü bir yemek kültürü var.

Haberin Devamı

Her türlü otu ve bitkiyi çok iyi tanıyorlar. Denizle ve akarsularla çok haşır neşirler.
Nüfus çok, toprak yetersiz olduğundan buldukları her şeyi yiyecek yapmakta çok ustalaşmışlar. Ağacın üzerindeki kabuğun ucunu ya da denizdeki yosunu bile yemeklere çeşni yapıyorlar.
Sabah kahvaltılarında ekmek, zeytin, reçel gibi klasik yiyeceklerden eser yok. Çorba, pirinç ya da soya fasulyesi türevleriyle karınlarını doyuruyorlar.
Çinliler sağlıklarına o kadar önem veriyorlar ki, yemek kültürlerinin temelinde lezzet değil, sağlık ön plana çıkıyor.
Asla soÄŸuk su içmiyorlar. Ilık suyu daha saÄŸlıklı buluyorlar. YeÅŸil çayın hazmı kolaylaÅŸtırdığına inanıyorlar.Â
Şeker ve tuzu bir tür baharat olarak kabul ediyorlar.
Çin’de tatlı kültürü hiç yok. Eti ve sebzeyi asla çok pişirmiyorlar. Yüksek ateşte kavurma yöntemiyle yiyeceklerin besleyici değerlerini içlerinde tutuyorlar.
Bütün bunlardan sonra ÅŸunu söylemek sanırım her ÅŸeyi açıklıyor; Çinliler kilo almıyorlar ve uzun yaşıyorlar.Â

Haberin Devamı

İçpilavlı kuzu kafesi

İki parçalı kuzu kafesinin iki ucunu birleştirip ip gibi yaptığınız alüminyum folyo parçalarıyla bağlayın. Bu arada sos için dövülmüş sarmısakları ufak bir kaseye koyun.
Zeytinyağını ekleyip, kuru nane, kekik, tuz ve karabiberi serpiştirin. Bir çatalla çırpıp iyice karıştırın. Kuzu etini bir fırın tepsisine yerleştirin. Sosu etin her tarafına sürün. Fırını 5 dakika önceden ısıtıp, 175 derece alt üst konuma ayarlayın.
Soslu kuzu etini sıcak fırına koyup, tepsinin kenarından 3 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Sonra da sıcak fırında, etler iyice kızarıncaya dek, en az 70-80 dakika pişirin.
İçpilavı hazırlamak için pirinci sıcak tuzlu suda en az 40-50 dakika bekletin. Kuş üzümlerini yıkayıp süzdürün. Soğanı çok ince doğrayın. Geniş bir pilav tenceresine zeytinyağını ve tereyağını koyun. Orta ısılı ateşte yağ eriyince, soğanları ve fıstıkları ekleyin.
Tahta bir kaşıkla karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Üzerine pirinci ilave edin. Yine karıştırarak tüm malzemeleri 5-6 dakika daha kavurun. Böylece pirinç nişastasını verip şeffaflaşacaktır.
Hemen üzerine üzümleri ve 3 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Tuz ve karabiberini serpiştirip orta ısılı ateşte pilav suyunu tamamen çekip göz göz oluncaya dek pişirin.
Suyunu iyice çeken pilavın altını iyice kısın ve çok kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp 20-30 dakika dinlendirin. En sonunda kuzu kafesini servis tabağına oturtup içini ve etrafını pilavla doldurun. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 adet, iki parçalı kuzu kafesi (kemikli bütün pirzola)
Sos için;
- 5 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarmısak
- 3 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
 Pilav için;
- 2 su bardağı pilavlık lüks baldo pirinç
- 1 adet orta boy
kuru soÄŸan
- 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 25 gr tereyağı
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 3 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu olabilir.)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları