Ramazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞAksaray, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile etkileyici bir şehrimiz. Kültür ve turizme önemli katkılar sunan Aksaray, gastronomi alanında da leziz yemekleri ile adından söz ettiriyor. Tarihi İpek Yolu'nun önemli noktalarından biri olan Aksaray, pek çok değerli medeniyetin izlerini taşırken yöresel yemekleri ile Anadolu mutfak kültürünün en güzel örneklerini gözler önüne seriyor. Peki Aksaray Yemekleri - Aksaray'da ne yenir ve neyi meşhur? Aksaray mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aksaray'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Bayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt YemekleriYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetSiirt Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Güney Doğu turnesi yapanlar Siirt şehrine de mutlaka uğramaktadırlar. Siirt şehri yemekleri ile meşhur olan bir şehirdir. Özellikle Siirt mutfağında ki yemekler yoğun olarak et yemeklerinden oluşmaktadır. Siirt'te yemekleri denemek isteyenler ise internet üzerinden bu yemekleri araştırmaktadırlar. Peki Siirt yemekleri nelerdir? Siirt şehrinde ne yenir? Siirt mutfağına ait olan yemekler hangileridir? İşte Siirt ile ilgili tüm bilgiler.
#Siirt YemekleriDenizli kültürel yemekleri bakımından çok zengin bir ildir. Ege kültürünün tam olarak yansıtıldığı bir ildir. Bu bakımdan kültürel çeşitlilik bakımından çok zengindir. Üstelik sadece yiyecek değil içecekleri de çok meşhur ve güzeldir. Bu bakımdan Denizli'ye gidildiğinde yenecek çok şey vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Denizli YemekleriMuğla’nın Bodrum ilçesinde bir zincir marketin 3 ayrı şubesinin 17 çalışanı, anlaşmalı oldukları yemek firmasının dağıttığı öğle yemeğinden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye başvurdu. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise olayla ilgili bir açıklamada bulundu.
#MuğlaKüresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme KahvaltıYardımlaşma ve dayanışmada iş yarıştırmak olmaz ama Metro Türkiye harika bir projeyle geldi ramazanda. ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ kampanyasıyla afet bölgesinde yıkılan 4 özel restoranı tekrar hayata döndürebilmek için o eşsiz lezzetleri ve pişiren ekipleri İstanbul’a getiriyorlar.
#YemeEkranın çok konuşulan ve çok beğenilen isimlerinden. İşleriyle son döneme adeta damgasını vurdu. Kendisi de büyük merak konusu. ‘Yargı’ dizisindeki savcı rolüyle bizi ekrana kilitleyen Kaan Urgancıoğlu’yla buluşuyor; son projelerini, oyunculuğu ve hayatını konuşuyoruz: “Kendimi anlamaya, tanımaya çalışıyorum. Kendimle yüzleşiyorum; hayatta ne istiyorum, neyi, neden yapıyorum. Takdir edersin ki bu da çok zor.”
#Kaan UrgancıoğluYerel değerlerimizin mutfakta daha fazla kullanılmasını sağlamayı amaçlayan ‘Yerelin İzinde’ projesinin ilk ayağı Boğaz lüferi içindi. Şef Şemsa Denizsel’in İstanbul’a has bu balıkla hazırladığı lezzetleri tattık. Dışını tuz ve şekerle kaplayıp bir süre dinlendirdikten sonra ince ince dilimlediği ‘lüfer tuzlama’ çok lezzetliydi. Ana yemekteyse Osmanlı’dan esinlenerek hazırladığı lüferli pilav vardı.
#Şemsa DenizselDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabının Sırpça tercümesi tanıtım etkinliğine katıldı. Emine Erdoğan, mutfağı, millî kimliği ve kültürü yansıtan bir ayna olarak tanımladı.
#CumhurbaşkanlığıArtık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#TokatYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#Rotaİstanbul’da yeme-içme dünyasının sembol isimlerinden biri Ece Aksoy… Yemeklerinin müdavimleri arasında Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar gibi isimler var. Geçen ay sektördeki 40. yılını, lokantası ‘9 Ece Aksoy’ ise Asmalımescit’teki 15. yılını geride bıraktı. Bu vesileyle hem ‘mutfaktan önce’ki hayatının hem de mekânlarının hikayesini dinledik. Üstüne tatlı niyetine; bayram sofraları için tüyolar aldık.
#Ece AksoySevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeKuşkusuz tüm dünyada, “Türk mutfağı” denince akla gelen ilk lezzet kebap... Kendi içinde birçok çeşidi olan kebap, şehirden şehire farklılık gösteren birçok tarif ve kültürü de içinde barındırıyor. Arapçadan dilimize geçen ‘kebap’ kelimesi, ‘kavurmak, közlemek’ anlamını taşıyor.
#1‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıMevsimi geldi, balkabakları tezgâhlara dizildi. Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı nedeniyle bu dönem dizilerde, filmlerde de bol bol gördüğümüz bir meyve bu... Mutfağımızda en çok tatlısı pişse de çorbası da enfes olur. Girit mutfağında sinkonta adlı bir yemeği yapılan balkabağının böreğinin de tadına doyum olmaz!
#BalkabağıGünümüz mutfaklarında kırmızısı kadar popüler değil, kimileri sadece turşusunu yiyor. Halbuki yeşil domatesi pirinçle pişirebilir veya bol soğanla pilakisini yapabiliriz. Mısır ununa ve ekmek kırıntısına bulayıp kızartmak da mümkün... Tezgâhlarda hâlâ yeşil domates varken önerilerimize bir göz atın...
#Zeytinyağı