Afrika’dan göç akşının ilk duraklarından olan İtalya, Afrika'ya yönelik kalkınma-istikrar projelerini içeren Mattei Planı’nı açıkladı. 9 Afrika ülkesinde başlatılacak eğitim ve öğretim ile sağlık, tarım, enerji ve su alanlarında bazı pilot projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen İtalya plana 5.5 milyarlık Euroluk bir kaynak ayırdı.
#Giorgia MeloniSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkBeklenen büyük İstanbul depremi için Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği bir rehber hazırladı. Rehberde, “Tüm hastaneler ilaç, medikal malzeme ve gıda stokları yapmalı. Korunaklı nakit kasaları, telsiz, dron ve ATV’ler alınmalı” gibi çarpıcı hazırlık öneriler sıralandı.
#İlaçGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da AFAD Merkezi'nde yapılan toplantının ardından CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk'ün sorularını yanıtladı. Deprem bölgesindeki salgın riski ile ilgili konuşan Bakan Koca "Şu an 11 ilimizde herhangi bir salgın söz konusu değil. Bu olmayacağı anlamına gelmez. Buna göre önlemlerimizi alıyoruz" dedi.
#Fahrettin KocaDeprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının sonuna gelinirken diğer yandan da hastalıklarla mücadele ediliyor. Son durum hakkında bilgisine başvurduğum Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede salgın hastalık riski olmadığını söyledi.
#Fahrettin Koca17 Kasım 2011 tarihinde ilk şubemiz ve ilk üretim hanemiz kuruldu. Evimizden, Sn. Ümran Dedezade ‘nin mutfağından başlayan bir hikâye bu… Çok becerikli bir ev hanımı ve onun gıda mühendisi oğlu Ümit Dedezade ile evde başlayan üretim sürecimiz, talebin artmasıyla artık eve sığmamaya başladığında; küçük bir işletme hayali doğurdu. Çoğu kişiye göre küçük, ancak o dönem şartlarında bizler için büyük olan bu hayal, şuan gelinen son noktada yaklaşık 250 kişilik bir ekip ile 7 şube ve 1 üretim tesisi ile tamamı el yapımı sürdürülen büyük bir üretim sürecini kapsıyor.
#1Beyaz et ve yumurta üretiminde, diğer ifadeyle kanatlı sektöründe Türkiye, dünyanın önemli oyuncularından biri konumunda. Küresel verilere bakarsak 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam et üretimi 325 milyon ton. Bu miktarın yaklaşık yüzde 41’i kanatlı eti. Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10’uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10’uncu sırada yer alıyor. Söz konusu rakamlar gerçekten göğüs kabartıcı. Ancak son gelişmeler karşısında sektör temsilcilerinin görüşleri de pek iyimser değil.
#1Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Dr. Muhlis Akar yapay et özelinde devam eden ‘Helal mi, haram mı?’ tartışmalarına noktayı koydu. Yapay ete 3 nedenden ‘helal ve tayyib gıda’ denemeyeceğini söyledi. Nedir o 3 neden? Hem dini hem genetik hem de etik açıdan yapay et tartışmasını sordum.
#DiyanetArtan dünya nüfusu, iklim krizi, savaşlar nedeniyle son yılların en önemli gündemi olan gıda, tüm üretim ve tedarik ağıyla çözüm arayışına girdi. Bu arayışa çözüm olmak hedefiyle İstanbul, 30 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gıda sektörünün en önemli uluslararası organizasyonlarından olan YES FOOD EXPO & FORUM’a ev sahipliği yapacak.
#GıdaLaboratuvarda et üreten Silikon Vadisi’nin ödüllü şirketi Orbillion Bio’nun Türk kurucusu Samet Serdar Yıldırım, gelinen noktayı Hürriyet’e anlattı: “Şu anda wagyu danası, bizon, koyun ve geyik etlerini geliştirdik. Gelenekseli kadar lezzetli, sağlıklı ve çok daha besleyiciler. İlk ürünümüz 2023’te marketlerde olacak.”
#EtAntalya Ticaret Borsası (ATB), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ’Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı Değerlendirme Toplantısı’ çevrimiçi yapıldı. Toplantı, ATAK Genel Sekreteri Gonca Ertokun moderatörlüğünde gerçekleşti.
#Gıda FiyatlarıTürkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi), bir gazetede, "Fiyatlar Gayet Uygun Değilmiş" başlığıyla yer alan haberdeki Tarım Kredi Kooperatif marketlerine ait olduğu iddia edilen fiyatların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
#Türkiye Tarım Kredi KooperatifleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yarın itibarıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile sebze-meyve zayiatını azaltacak 'Soğuk Zincir Finansal Destek Programı'nı başlatıyoruz. Program kapsamında, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) leasing yöntemiyle edinecekleri yerli malı ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine 750 bin TL'ye kadar destek vereceğiz. Hedefimiz KOBİ'lerimizin maliyetlerini azaltarak tezgahlardaki yüksek fiyatları düşürmek" dedi.
#Soğuk Zincir Finansal Destek ProgramıGıda ve Tarım Örgütü- FAO’nun 2020 Dünyada Gıda Güvencesi ve Beslenme Durum Raporuna göre, dünyada yaklaşık 690 milyon insanın aç olduğu ve bu sayının her yıl 10 milyon kişi artacağı tahmin edildiğini söyleyen Öğr. Üyesi Füsun Zehra Özkan, “Raporda 2019 yılı itibarıyla 2 milyar insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli olarak erişemediği belirtilirken açlıktan etkilenen insan sayısının 2030 yılına kadar 840 milyonu aşacağı tahmin ediliyor” dedi.
#Gıda Ve Tarım ÖrgütüAdalet Bakanlığı’nın hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı bugün açıklanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı ve 9 amaç ile 11 temel ilkenin yer aldığı taslakta çocuktan gence, yaşlıdan engelliye toplumun her kesimini ilgilendiren, vatandaşların hayatını kolaylaştıracak amaç ve düzenlemeler yer alıyor.
#Gazetehaberleri