Gastroenteroloji haberleri sayfasında Gastroenteroloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1176 Gastroenteroloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gaziantep'te düzenlenen 17. Doğu-Güneydoğu Anadolu Hepato-Gastroenteroloji Günleri, bilimsel içerik kadar Başkan Fatma Şahin'in esprileriyle de hafızalarda yer etti. Gastroenteroloji kelimesinin dilini bir hayli zorladığını itiraf eden Şahin, programda katılımcıları kahkahaya boğdu.
#Fatma ŞahinGaziantep'te düzenlenen 17. Doğu-Güneydoğu Anadolu Hepato-Gastroenteroloji Günleri, bilimsel içerik kadar Başkan Fatma Şahin'in espirileriyle de hafızalarda yer etti. Gastroenteroloji kelimesinin dilini bir hayli zorladığını itiraf eden Şahin, programda katılımcıları kahkahaya boğdu.
#Fatma ŞahinSindirim sisteminde oluşan sorunlarla ilgilenen bir bilim dalı olan gastroenteroloji, ülser, gastrit, hemoroid (basur) gibi hastalıklara çözüm aramaktadır. Gastroenterolojik hastalıklar olarak adlandırılan kabızlık, ishal gibi şikayetlerle karşılaşan kişilerde, teşhis amacıyla farklı tiplerde endoskoplar kullanılır. Peki gastroenteroloji nedir, neye bakar? Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır? İşte, gastroenteroloji bilim dalıyla ilgili merak edilenler...
#GastroenterolojiKolonoskopi yöntemi hakkında açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdülkerim Yılmaz, aile hikayesi olan 40 yaşından büyük kişilerde 5 yılda bir kolonoskopi yapılmasının erken tanıda önemli olduğunu belirtti.
#KolonoskopiHem dünyada hem de Türkiye'de çok yaygın bir hastalık. Reflünün yıllardır uzun vadede kanser yaptığı bilim dünyası tarafından konuşuluyor. Ancak Türk doktorlardan iyi haber var, "Türk toplumunun reflüsünün kansere dönüşme olasılığı az."
#ReflüNobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve Harvard’ın dünyaca ünlü biliminsanlarından Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil... Her ikisi için de “Bilim dünyasındaki babalarım” diyor. Harvard Tıp Fakültesi öğretim üyesi, araştırmacısı ve hekimi 37 yaşındaki genç Türk Doktor Furkan Burak, Kocaeli Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra ABD’nin prestijli üniversitelerinden Harvard’a uzanan yolculuğunu ve obezite hastalığının tedavisindeki son gelişmeleri sadece Hürriyet’e anlattı. Kendisi gibi dünya çapında başarılı bir biliminsanı olmak isteyen gençlere de öğütler verdi.
#Furkan BurakÇölyak hastalığı, vücudun gluten proteinine karşı alerjik reaksiyon göstererek ince bağırsakta hasar meydana getirdiği bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Dünya çapında 100 kişiden 1'ini etkilediği tahmin edilmektedir. Arpa, çavdar, buğday ve irmik gibi tahıllar çölyak hastalığını tetikleyen ana besinlerdir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Benan Kasapoğlu, çölyak hastalığının tanı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, glutensiz beslenmenin önemini vurguladı.
#Çölyak HastalığıSağlıklı yaşam bilincinin giderek arttığı günümüzde bireylerin daha fazla "kişiye özel sağlık çözümleri”ne yöneldiklerini belirten Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yüceyar, bu çözümler arasında öne çıkan uygulamalardan birinin de gaita mikrobiyota testi olduğunu söyledi. Yeni nesil dizilim teknolojisiyle gerçekleştirilen bu testin bireyin bağırsak florasındaki bakterileri detaylı şekilde analiz ederek, çeşitlerini ve organizmadaki oranlarını ortaya koyduğunu vurgulayan Yüceyar, “Her bireyin beslenme alışkanlıkları farklı olduğu üzere, aldığı bakteri ve virüs çeşitleri de farklıdır. Bu nedenle gaita mikrobiyotası tamamen kişiye özeldir. Özellikle kalın bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri yaşamaktadır ve bu bakteriyel çeşitlilik kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla, bakteriler ile bulundukları organizma (konak) arasındaki etkileşimin de bireye özgü olduğu bilinmektedir. Ayrıca yaş ve beslenme şekline bağlı olarak bağırsak florası zamanla değişkenlik gösterebilir” dedi.
#Gaita MikrobiyotasıRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeRize'de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu. Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. " dedi.
#RizeKaraciğer hastası iki çocuk annesi emekli polis Gülhanım Ayrılmaz’ın (49) şifası binlerce kilometre uzaktan geldi. Ayrılmaz’a İsviçre’nin Zürih şehrinde yaşayan kız kardeşi Dilek Şeker (42) donör oldu. Kardeşten ablaya karaciğer nakli özel bir hastanede gerçekleşirken, Şeker, “Kardeşinizin canı yanarken, sağlığı yerinde değilken siz de hayatınıza devam edemiyorsunuz. Çocuğunuza bile sarılıp öptüğünüzde ya da mutlu olduğunuzda kendinizi suçlu hissediyorsunuz. Yani bence ailesini seven insanlar için, herkes için geçerli bu bana özel bir duygu değil. Huzurluyum, onun iyi olduğunu gördüğüm için” dedi.
#İsviçreBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkRamazan ayında mide rahatsızlığı olan bireylerde şikâyetlerin artabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hasan Gürel, uzun saatler süren açlık sonrası mideye aniden yüklenin, yanlış besin tercihlerinin ve düzensiz sıvı alımının mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine değinerek, bu yüzden sahur ve iftar öğünlerinde mideyi koruyacak doğru besinlerin tüketmenin büyük önem taşıdığını söyledi.
#SahurEkol Hastanesi Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Kliniği’nden Doç. Dr. Ogün Erşen tarafından, Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi ile yüksek riskli bir hastaya aynı seansta rektum kanseri, böbrek kisti ve göbek fıtığı ameliyatları yapıldı. 3 ameliyatta başarıyla sonuçlandı.
#1Kabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkSağlık Bakanlığı, bu yılın başında ‘yutulabilir mide balonları’nı yasaklama kararı almıştı. Avrupa Komisyonu’nun incelemelerini tamamlamasının ardından Bakanlık, “Ürünün ciddi risk taşıdığına dair belirtilerin ortadan kalktığı kanaatine varıldı” açıklaması yaptı.
#Sağlık BakanlığıRamazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
#SağlıkGastroenteroloji Uzmanı Dr. Fuad Jafarov, karaciğer yağlanmasının ülkemizde her 3 kişiden birinin kapısını çaldığını, karaciğer yağlanmasına karşı alınabilecek bazı basit ama etkili öneriler olduğunu belitti.
#SağlıkAdana'da endoskopi operasyonu sırasında komplikasyon oluşan gazeteci Meral Kara Delen, hayatını kaybetti. İddiaya göre Meral Kara Delen'in işlem sırasında bağırsağı delindi. Septik şoka giren kadın hemen ameliyata alındı ve delinen bağırsağı dikildi. Yoğun bakıma alınan Kara Delen, maalesef hayatını kaybetti. Bu olay, endoskopi yaptırması gereken pek çok insanın işlemden korkmasına ve tedirgin olmasına yol açtı. Biz de endoskopi işleminin aşamalarını, olası komplikasyon risklerini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ile konuştuk.
#Endoskopiİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#Kanserİtalya'da en yaşlısı 114 yaşında olan gönüllülerin bağırsak bakterilerini analiz eden bir araştırma kapsamında 100 yaşına kadar yaşayan insanlar inceledi ve bu asırlık insanların bağırsaklarında dört tür bakterinin bol miktarda bulunduğunu keşfedildi. Bu bakterilere 'Uzun Ömrün Dört Atlısı' deniyor ve onları çoğaltılabilmek mümkün. Peki bunun için ne yiyip içelim? İşte o ilginç araştırmanın detayları ve uzun yaşamın sırları...
#SağlıkYeni araştırmalar, karaciğerin kritik işlevlerine rağmen birçok kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşadığını ve bunun farkında olmadığını gösteriyor. Özellikle karaciğer kanseri vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Hastalık son 20 yılda 81 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı ve bu sayının 2040 yılına kadar yüzde 10 daha artması bekleniyor. Uzmanlar ise bu durumu ‘sessiz salgın’ olarak tanımlıyor. Peki, bu tehlikenin ardında yatan sebepler neler?
#SağlıkBu yıl 50. yılını kutlamaya hazırlanan İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde son birkaç yıldır dünya çapında başarılara imza atılıyor. En son geçen eylül ayında gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakilleriyle birbirini hiç tanımayan yedi hasta hayata tutundu. Merkezin başında Malatya’nın kendi topraklarından bir isim var: Prof. Sezai Yılmaz. Onunla eski albümleri karıştırıp kendi hikâyesini dinledik; ‘vücudun motoru, bir derya deniz’ dediği ‘karaciğer’i ve yapılan çalışmaları daha yakından öğrendik…
#KaraciğerSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun talimatıyla, özel hastaneler yönetmeliği sil baştan yenilendi. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle sağlık hizmeti sunum standartları yükseltildi; üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı. Özel hastanelerin işletilmesinden denetlenmesine kadar tüm kurallar yeniden düzenlendi.
#Özel Hastane YönetmeliğiKendisini her zaman zinde ve sağlıklı hissediyordu. Bir gün aniden belinde bir ağrı hissetti. Doktora gittiğinde kendisine antibiyotik reçete edildi ama ağrısı artık yatağa bağımlı hale gelince bu sefer acile gitti. Doktorların bağırsak kanseri belirtilerini üç kez idrar yolu enfeksiyonu zannettiğini iddia eden üç çocuk annesi bir kadın, herkesin bu hastalığın habercisi olan belirtilerin farkında olmasını istiyor.
#SağlıkDİYARBAKIR'da tüm iç organları ters olup, yıllarca bu durumdan endişe etmeyen ancak geçen hafta karın ağrısı şikayeti ile gittiği hastanede safra kanalında taşlar olduğunu öğrenen Mehmet Şükrü Ak (59), risk taşıyan ERCP işleminin ardından sağlığına kavuştu. Operasyonu yapan ekibin başındaki Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mustafa Zanyar Akkuzu, dünyada organları ters olan hastalarda ERCP işleminin sadece 46 kişide uygulandığını hatırlatarak, "Hastamız dünyada ERCP işlemi ile taşları alınan 47'nci, Türkiye'de 2'nci kişi oldu" dedi.
#DiyarbakırAlmanya’nın Münih kentinde gastroenteroloji uzmanı Dr. Wolfgang H. hakkındaki ağır iddialar mahkemeye taşındı. Savcılığın iddiasına göre 52 yaşındaki Dr. Wolfgang H., 2017-2021 yılları arasında aynı klinikte görev yaptığı dönemde, 19 hastasına kolonoskopi işlemi sırasında cinsel saldırı gerçekleştirdi.
#ALMANYASağlık Bakanlığı yutulabilir mide balonunu yasakladı. Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, “Uygulama kolay olduğundan genel cerrahi ve gastroenteroloji dışındaki uzmanların da yaptığı ve uygun olmayan koşullarda takıldığı gözlenince Avrupa’da yasaklandı. Türkiye de yasağa riayet etti” dedi.
#Mide Balonu