biyolojik saat haberleri sayfasında biyolojik saat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1836 biyolojik saat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akıllı telefonlar, tabletler ve TV ekranlarında beyaz LED ışıklandırma kullanılıyor. Beyaz LED ışık ise içinde mavi-ışık ve fosfor barındırıyor. COVID-19 pandemisi nedeniyle iyice artan dijital ekran kullanımı, mavi ışığın göz sağlığına olumsuz etkileriyle ilgili merakı artırdı.
#Mavi IşıkDNA'nızın labirentinin derinliklerinde, küçük bir gen koleksiyonu, sabah veya akşam insanı olup olmadığınızı güçlü bir şekilde etkiler. Ayrıca sabah veya akşam olma eğiliminizi şekillendiren başka bir dizi şey de vardır. Bunlar; hormonlar, güneş ışığı, yaş ve hatta dünyada yaşadığınız yerin konumu.
#Sabah İnsanıYaz saatiydi, kış saatiydi, tasarruftu derken olan bizim biyolojik saatimize oldu. Kışın karanlıkta kalkıp yollara düşmekten kazalar, kaygı, depresyon tavan yaptı. Peki biyolojik saatimizi nasıl koruyabiliriz? İşin sırrı kaliteli uykuda ve düzenli hayatta! Sinirbilimci Dr. Serkan Karaismailoğlu’yla biyolojik saatin akrebini, yelkovanını konuştuk...
#Serkan KaraismailoğluBilim dünyasındaki gelişmeler bir zamanlar imkansız kabul edilen operasyonları artık olası kılmaya ve çığır açmaya devam ediyor. İngiltere'de gerçekleştirilen ve olumlu sonuçlar alınan bir çalışmada cilt hücreleri 30 yıl gençleştirildi ve biyolojik saat geri alınmış oldu. Tıp dünyası bunun heyecan verici bir gelişme olduğunu açıkladı.
#İngiltereNobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, lise öğrencileriyle bir araya geldiği konferansta "Bazen yenilir, bazen yeneriz. ’Her şeyi ben başaracağım’ diye bir şey yok. Fatih’in meşhur bir sözü vardır. 'İstanbul, ya ben seni alacağım ya sen beni alacaksın.’ İnatçı olacaksın ve istekli olacaksın ve bütün enerjini ona vereceksin" dedi.
#Prof. Dr. Aziz SancarYapılan yeni bir araştırmaya göre, yaşlı erkeklerin spermlerinde meydana gelen mutasyon sebebi ile çocukların otizm ve kalp hastalıklarına yakalanma riski artıyor. 15 erkekten biri çocuklarına negatif mutasyon geçirme riskiyle karşı karşıya! Tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Sperm MutasyonuAkıllı telefonlar, tabletler ve TV ekranlarında beyaz LED ışıklandırma kullanılıyor. Beyaz LED ışık ise içinde mavi-ışık ve fosfor barındırıyor. COVID-19 pandemisi nedeniyle iyice artan dijital ekran kullanımı, mavi ışığın göz sağlığına olumsuz etkileriyle ilgili merakı artırdı.
#Mavi IşıkDNA'nızın labirentinin derinliklerinde, küçük bir gen koleksiyonu, sabah veya akşam insanı olup olmadığınızı güçlü bir şekilde etkiler. Ayrıca sabah veya akşam olma eğiliminizi şekillendiren başka bir dizi şey de vardır. Bunlar; hormonlar, güneş ışığı, yaş ve hatta dünyada yaşadığınız yerin konumu.
#Sabah İnsanıBahar depresyonu daha çok kadınları etkiliyor. Güneşin yüzünü daha az gösterdiği bu dönemde ruh durumunda da değişiklikler yaşanabiliyor. Peki, sonbahar depresyonunun belirtileri neler? Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi ve basit yöntemlerle sonbahar depresyonundan korunmanın ipuçlarını paylaştı.
#Bahar DepresyonuBilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir. Bilim insanları insanlığı ilgilendiren sorunlara çözüm üretmek için çalışır. Kesin sonuca ulaşana kadar gözlem, inceleme, deney gibi metotları kullanırlar. 5. sınıflar için bilim insanlarını ve çalışmalarını anlattık.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Bilim İnsanları Konu AnlatımıNormalleşme sürecinde vaka sayılarının artması üzerine maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Ancak sürekli maske takmak herkes için kolay değil. KOAH ve astım gibi solunum rahatsızlığı olanlara maskenin zararı var mı? COVID-19’u fiziksel olarak atlatan ama ruhsal olarak henüz iyileşemeyenler ne yapmalı? Üç aydan fazla süren karantina döneminde kaybolan uyku düzeninizi nasıl geri getirebilirsiniz? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriAziz Sancar kimdir sorusu, ünlü bilim adamı hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın kim olduğu ve hayat hikayesi, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Mardin'den Amerika'ya başarılarla dolu bir kariyeri olan Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasının ardından, sıkılıkla gündeme geliyor. Peki, Aziz Sancar kimdir? İşte Aziz Sancar'ın hayatına dair bilgiler
#Aziz Sancar Kimdir?Jet lag sorunu kendisini farklı şekilde gösterebilir. Bu nedenle bazı kişilerde jet lag belirtilerinin birçoğu görülürken; bazılarında birkaçı görülebilir. Uçuş sonrası zaman dilimi değişikliğinden kaynaklanan jet lag etkisi bazı önlemlere dikkat edilerek azaltılabilir. Peki, jet lag nedir? İşte, jet lag etkisi için alınabilecek önlemler...
#Jet Lag Nedir?Dışarıda güneş daha parlak, gökyüzü daha maviyken, kış mevsiminin etkileri yavaş yavaş silinirken hala kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Pencereden içeri süzülen ışık size enerji değil, isteksizlik mi veriyor? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise farkında olmasanız bile bahar depresyonu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Nörolog Mehmet Yavuz, bahar depresyonuna karşı almamız gereken önlemleri anlattı.
#Bahar DepresyonuSıkı bir uyku eğitimi 4. aydan önce tavsiye edilmiyor. Ancak dördüncü aya kadar bebek dünyaya çok hızlı adapte olduğu için bazı uyku alışkanlıkları geliştirebilir. Sağlıklı ve düzenli bir alışkanlık geliştirmesi konusunda bebeğinize destek olabilirsiniz.
#Bebeklerin UykusuAziz Sancar, bilime ve insanlığa kattıkları dolayısıyla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Mardin'de orta gelirli bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya gelen Aziz Sancar, TÜBİTAK'tan edindiği burs ile yurt dışına çıkmış ve biyokimya alanında eğitim almıştır. Tıp alanında gelişimini sürdürmek isteyen Sancar, ABD'nin yolunu yeniden tutarak bu kez Teksas Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdürmeye başlamıştır. Peki, Aziz Sancar kimdir ve kaç yaşında? İşte, merak edilen bilim insanı hakkında bazı bilgiler
#Aziz Sancar