Baş Dönmesi
Baş Dönmesi Haberleri
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat! Ciddi rahatsızlıklara neden olabilir
Soğuk havalarda görülme sıklığı artan üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, bu tür enfeksiyonların kalp krizi ve ani kalp durmalarına neden olabileceğini söyledi.
Kulak kristallerinin yerinden oynaması baş dönmesine yol açıyor
KBB kliniklerine baş dönmesi şikayetiyle başvuranların yüzde 40’ını iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastaları oluşturuyor. KBB Kliniği’nden Prof. Dr. Murat Cem Miman, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’nun tamamen mekanik bir problem olduğunu, tanı ve tedavisinin ise aynı anda, ilaca gerek olmadan yapıldığını söyledi.
Hepsi Üst Üste Geldi: Koronavirüs ve Deprem Korkusu Panik Atağı Tetikliyor
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ve Türkiye’de yaşanan depremler nedeniyle birçok kişi panik atak ve kaygı bozukluğu yaşıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Özcan Kılıç Kafalı, bu sorunla karşılaşanlara önerilerde bulundu.
"Koronavirüs ve deprem korkusu panik atağı tetikliyor"
Koronavirüsün ve yaşanan depremlerin vatandaşta panik atak ve kaygı bozukluğunu tetiklediğini söyleyen, Psikiyatri Uzmanı Dr. Özcan Kılıç Kafalı, bu sorunla karşılaşanlara önerilerde bulundu. Kafalı, “Panik atak sürecinin yönetilmesinde temel adım kişinin durumu fark etmesidir. Stres yönetimini kolaylaştıracak yoga, nefes egzersizleri gibi uygulamalar da kaygı düzeyini azaltabilir” dedi.
Son dakika haberi: Prof. Dr. Mehmet Ceyhan canlı yayında rahatsızlandı! Sağlık durumu hakkında ilk açıklama
Son dakika haberi... H. Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan, CNN Türk kanalında katıldığı bir canlı yayın programında rahatsızlanarak yayından ayrıldı. CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Prof. Dr. Ceyhan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.
Pandemi döneminde stres kaynaklı sindirim sistemi şikayetleri arttı
Koronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
Hendek ateşi hastalığı nedir? 100 yıl sonra ortaya çıktı!
Hendek ateşi hastalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın gerçekleştiği 1914-18 yılları arasında yüzlerce askerin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Vücut bitlerinin dışkısında bulunan bartonalla quintana bakterisinden kaynaklanan hastalık nedeniyle Birinci Dünya Savaşı'nda bulunan binlerce asker enfekte olmuştu. Hendek ateşi hastalığı, yıllar sonra Kanada'da görüldü. Peki, yıllar sonra görülen hendek ateşi hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
Koronavirüs stresi sindirim sistemini vuruyor
Koronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
'İnme, koronavirüsten daha ölümcül'
ADANA Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, Türkiye'de yılda ortalama 200 bin inme geçiren hastadan yüzde 20'sinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, inmenin koronavirüsle karşılaştırıldığında daha ölümcül ve riskli olduğunu söyledi. Arlıer, ani görememe, kısmi uyuşma, kuvvetsizlik, dengesizlik, çift görme gibi semptomlarda ilk 6 saatte inme merkezlerine başvurulduğunda 3 hastadan 1'inin hayata döndürüldüğü, 1'inin ise sakat kalmaktan kurtarıldığını kaydetti.
Son dakika haberleri... Sahile vuran deniz anaları korkuttu: Her biri en az bir kilo ağırlığında...
İstanbul'da Avcılar ve Yeşilköy sahiline vuran dev denizanaları görenleri korkuttu. İBB'ye bağlı İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) ekipleri sabah günün ilk ışıkları ile birlikte Avcılar sahiline gelerek ellerindeki tırmıklarla sudaki ve kıyıya vuran her biri en az 1 kilo ağırlığındaki denizanalarını tek tek toplamaya başladı. Dr. Sümen, DHA muhabirine bu denizanalarının ‘Hafif zehirli’ olduğunu, ölmek üzere olan veya ölü denizanalarının zaman zaman kıyıya vurmasının doğal kabul edildiğini belirtti.
Son dakika haberi: Semptomları mide bulantısı ve baş ağrısıydı! Sebebi radyo frekansları çıktı
ABD Ulusal Bilimler Akademisi son dakika açıklaması ile ABD'li diplomatlarda tespit edilen Havana Sendromu'nun nedenini tespit ettiklerini açıkladı .Küba ve Çin’de 40 ABD’li diplomatın, 2016 ile 2018 tarihleri arasında yaşadığı ‘mide bulantısı, baş ağrısı ve dönmesi’ sebebi açıklanamayan rahatsızlıkların sebebi bulundu. Havana Sendromu olarak adlandırılan gizemli rahatsızlıklara, yönlendirilmiş radyo frekanslarının (mikrodalga enerjisi) sebep olduğu belirtildi.
Bu belirtilere dikkat! Çocuklardaki kalp hastalıkları nasıl anlaşılır?
Çocukluk dönemindeki kalp hastalıkları yetişkinlerdeki kadar sık olmasa da hasta çocukların büyük bir bölümünde, eğer erken teşhis konmazsa, geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirten Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oran, çocuklardaki kalp hastalıkları doğuştan olabileceği gibi, sonradan da ortaya çıkmış olabileceğini söyledi.
Covid-19 öksürüğü nasıl anlaşılır?
Covid-19 enfeksiyonuna bağlı öksürük ile diğer üst solunum yolu kaynaklı öksürük arasındaki farklarla ilgili bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Düger, "Eğer üst solunum yollarından kaynaklı bir öksürüğümüz varsa ve bu kuru, balgamsız başlıyorsa, beraberinde boğaz ağrısı, bazen de burun akıntısı eşlik ediyorsa ilk aklımıza gelecek olan bu dönemde Covid-19 enfeksiyonudur" ifadesini kullandı.
Uzmanından önemli uyarı: A vitamininin fazlası siroza yol açabilir
Bağışıklık fonksiyonu üzerinde rol oynayan A vitamininin fazlasının yarardan çok zarara neden olabileceğini belirten Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak “Çok fazla A vitamini alımı yorgunluk, kemik erimesi, kas ve eklem ağrıları ile karaciğer hasarına yol açabilir. A vitaminin karaciğerde fazlaca depolanması karaciğerde yağlanma ve sertleşme ile karakterize bir hasara yol açar. Bu hasar devam ederse karaciğerde siroz gelişir” dedi.
Menopoz döneminde nelere dikkat edilmeli?
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sedat Baylar, kadınlarda 45 yaş sonrasında başlayan menopoz ile ilgili bilgiler vererek, uyarılarda bulundu.
Dış gebelik nedir ve neden olur?
Başlangıcı normal hamileliğe benzeyen ancak gebelik kesesinin rahim içi dışında bir yere genellikle de tüplere yerleşmesi sonucunda oluşan dış gebelik, erken fark edilmemesi durumunda hastaya hayati risk yaşatabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan konu ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
Prof. Dr. Cabaroğlu: Yüzde 60'ı metil alkol, bir kadeh bile ölümcül
ÇUKUROVA Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Ekim ayında ülke genelinde 80 kişinin ölümüne neden olan sahte içkilerin bir kısmını analiz ettiğini belirterek, "Ölümlere neden olan alkolleri incelediğimizde, ürünün içerdiği 1 litre alkolün, yüzde 60’ının metil alkol olduğunu gördük. Bu ürünlerde 1 kadeh bile ölümcüldür" dedi.
Son dakika... Onlarca kişi hayatını kaybetmişti! Prof. Dr. Cabaroğlu: Yüzde 60'ı metil alkol, bir kadeh bile ölümcül
ÇUKUROVA Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Ekim ayında ülke genelinde 80 kişinin ölümüne neden olan sahte içkilerin bir kısmını analiz ettiğini belirterek, "Ölümlere neden olan alkolleri incelediğimizde, ürünün içerdiği 1 litre alkolün, yüzde 60’ının metil alkol olduğunu gördük. Bu ürünlerde 1 kadeh bile ölümcüldür" dedi.
4 kişilik aile sobadan sızan gazdan zehirlendi
Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen aynı aileden 4 kişi, hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.
Son dakika haberleri... Kolonyada bu hileye dikkat! Ele sürüldüğünde anlaşılabilir
Koronavirüsle birlikte insanların hayatında daha fazla yer alan kolonya, hileleri de beraberinde getirdi. Bileşeni etil alkol, su ve esans olan kolonyanın sahte olup olmadığının anlaşılabileceğini söyleyen Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Elinize sürdüğünüzde normalde kolonya uçar ve hiçbir gerginlik yaratmaz ama metil alkolden üretilmiş bir kolonyayı elinize sürerseniz elde gerginlik yaratır. Beyazlıklar oluşturur ve bunu hissedersiniz” dedi.
Uzman isim uyardı! Kolonyada hileye dikkat; ele sürüldüğünde anlaşılabilir
Koronavirüsle birlikte insanların hayatında daha fazla yer alan kolonya, hileleri de beraberinde getirdi. Bileşeni etil alkol, su ve esans olan kolonyanın sahte olup olmadığının anlaşılabileceğini söyleyen Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, 'Elinize sürdüğünüzde normalde kolonya uçar ve hiçbir gerginlik yaratmaz ama metil alkolden üretilmiş bir kolonyayı elinize sürerseniz elde gerginlik yaratır. Beyazlıklar oluşturur ve bunu hissedersiniz' dedi.
Aşılar Hakkında Doğru Bilinen 8 Yanlış
Covid-19 enfeksiyonu hızla yaygınlaşırken, sonbahar ve kış aylarında influenza ve dünyada milyonlarca çocuğu etkileyen rotavirüs ishalinde de artış bekleniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Müjde Arapoğlu, pandemi dönemleri sırasında pandemi etkeni ile hastalıklar ağırlık kazansa da, sonrasında diğer hastalıklarda da genel bir artış görüldüğünü belirterek toplumda aşılar hakkında doğru bilinen 8 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
“Vertigo bir hastalık değil semptomdur”
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, vertigonun başka hastalıklarla karıştırıldığının altını çizerek, ‘‘Vertigo aslında bir semptomdur. Bir hastalığın bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Hastaların yaşam kalitesinde önemli düzeyde düşüşe yol açmaktadır” dedi.
Vertigo Nedir? Vertigo Diğer Hastalıklardan Nasıl Ayırt Edilir?
Vertigo bir semptomdur. Bir hastalığın bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Farklı durumlardaki hastalarda görülebilirken, hastaların yaşam kalitesinde önemli düzeyde düşüşe yol açmaktadır. Vertigonun ataklar halinde gelişen ve hastayı bu açıdan etkileyen bir durum olduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, vertigo hastalığını anlattı.
Demir eksiliğine karşı bu besinler tüketilmeli
Kansızlık neden olur? Belirtileri nelerdir? Hangi besinler demir açısından zengindir? Dr. Mesut Ayyıldız, kansızlıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Markette ‘vertigo krizi’ geçiren kasiyeri son anda tuttu
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, halk arasında ‘baş dönmesi’ olarak bilinen ‘vertigo krizi’ geçiren kasiyer Seda Şentürk (32), yere düşmekten market müdürünün ani hamlesiyle son anda kurtuldu. O anlar marketin güvenlik kamerasına yansıdı.
Markette ‘vertigo krizi’ geçiren kasiyeri son anda tuttu
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, halk arasında ‘baş dönmesi’ olarak bilinen ‘vertigo krizi’ geçiren kasiyer Seda Şentürk (32), yere düşmekten market müdürünün ani hamlesiyle son anda kurtuldu. O anlar marketin güvenlik kamerasına yansıdı.
Son dakika haberler: Markette ‘vertigo krizi’ geçiren kasiyeri son anda tuttu
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, halk arasında ‘baş dönmesi’ olarak bilinen ‘vertigo krizi’ geçiren kasiyer Seda Şentürk (32), yere düşmekten market müdürünün ani hamlesiyle son anda kurtuldu. O anlar marketin güvenlik kamerasına yansıdı.
Gebeliği Fırsata Çevirebilirsiniz
Gebelik dönemi, anne adaylarının fizyolojik ve psikolojik olarak değişimler yaşadığı hassas bir dönemdir. Peki gebeler bu dönemi nasıl fırsata çevirebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konuyla ilgili öneriler ve bilgiler verdi.
Baş dönmesine dikkat… Farklı hastalıkların işareti olabilir!
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, halk arasında baş dönmesi olarak bilinen vertigo hakkında açıklamalarda bulundu. Özgirgin, “Pandemi döneminde dahi insanlar baş dönmesi sebebiyle hastaneye geliyor, bu durum da baş dönmesinin insanları ne kadar rahatsız ettiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.
Başınız Dönüyorsa Sebebi Vertigo Olabilir!
Vertigo, baş dönmesi demektir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Çoğunlukla bulantı ve sersemlik hissi eşlik eder. Kusma nadiren oluşur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzman Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Dikkat, bu belirtiler vertigonun habercisi olabilir!
Kulak Burun Boğaz Uzmanları Op. Dr. Özlem Özer ve Op. Dr.Ferhat Kalkan, vertigo hastalığı ve çeşitleri hakkında bilgi verdi.
Hürriyet detaylara ulaştı: Ölüm bakkalı! Hayati ölüm dağıtmış
Bodrum’da üç kişinin kaçak içki yüzünden ölmesine ilişkin soruşturmanın detaylarına Hürriyet ulaştı. İçkilerin İzmir’de üretilip ‘dağıtıcılar’ vasıtasıyla Bodrum’a geldiği ve bakkal Hayati adlı bir kişi tarafından satıldığı öğrenildi.
Çene ekleminde neden ağrı olur?
Çene eklemi, boyun omurgasına, dişlere yakın, kafatasına bağlı bir eklemdir. Bu nedenle bu bölgelerdeki rahatsızlıkların çene eklemini de etkileyeceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Hipopitüitarizm hastalığı nedir ve nasıl oluşur? Hipopitüitarizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
Hipofiz bezlerinde meydana gelen hipofiz yetmezliği, hipofiz bezindeki hasar veya hipotalamusta ortaya çıkan bir rahatsızlıktan kaynaklanan hipopitüitarizm hastalığı hakkında bilinmek istenen pek çok husus bulunuyor. Merak edenler için Hipopitüitarizm hastalığı nedir ve nasıl oluşur? Hipopitüitarizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
Hipopitüitarizm Hastalığı Nedir Ve Nasıl Oluşur? Hipopitüitarizm Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında Bilgiler
Hipofiz bezlerinde meydana gelen hipofiz yetmezliği, hipofiz bezindeki hasar veya hipotalamusta ortaya çıkan bir rahatsızlıktan kaynaklanan hipopitüitarizm hastalığı hakkında bilinmek istenen pek çok husus bulunuyor. Merak edenler için Hipopitüitarizm hastalığı nedir ve nasıl oluşur? Hipopitüitarizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
‘Çocuklarının ismini unutan, arabasını tanımayan, yaptığı işe odaklanamayan...’
COVID-19’un “Tedavi oldum, bitti” türünden bir hastalık olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Koronayı atlatıp testi negatife dönse de eski sağlığına kavuşamayan; hayatına nefes darlığı, baş ağrısı ve unutkanlık gibi sağlık sorunlarıyla devam edenler var. Uzmanların ‘Long COVID’ (Uzayan COVID) dediği bu durumu radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ve hastalarla konuştuk. Sönmez’e göre bu belirtileri gösterenler için rehabilitasyon merkezi kurulması şart.
Dakikada 2 Milyon, Saatte 120 Milyon Beyin Hücresini Kaybedebiliriz!
Beyin damalarının tıkanması ya da kanamasıyla oluşan inme ve bunun sonucu ortaya çıkan felç durumu erişkin yaştaki en büyük engellilik nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden sonra üçüncü ölüm sebebi olan bu sorunu erken tanımak kişinin hayatını kurtarırken sakatlık derecesini de düşüyor. Zaman kaybında ise her dakikada iki milyon, bir saat içinde ise 120 milyon beyin hücresini kaybedebiliriz!
"Kulak çınlamasını hafife almayın"
Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlamasının, yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Kulak, Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ertan Yıldırım, "Kulak çınlamasının basit ve iyi huylu nedenleri olabileceği gibi ciddi sorunların da işareti olabilir" dedi.
İnmeye karşı 5 belirti ve 5 öneri
Pıhtı atması nedir, neden olur?
Damarlarda biriken yağ ve kolesterol gibi maddelerin bazı bölümlerinin koparak yukarıya kan akımıyla gitmesiyle oluşan pıhtı atması, ciddi sonuçlar doğuran ve önemsenmesi gereken bir hastalık olarak biliniyor. Uzmanlar, toplumda 'pıhtı atması' denilen ve ölüme kadar gidebilen ciddi risklere yol açan sağlık sorununun ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Peki, pıhtı atması nedir, neden olur?
Gribe ve koronavirüse karşı savaşta en güçlü silahınız yedikleriniz olsun
Hem korona salgını hem de grip salgının birleşerek sağlığımızı tehdit etmesinden endişe edilen bu günlerde vücut direncimizi güçlendirmenin, iki virüsten de korunmada büyük rolü olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Simay Duvan, güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme önerilerinde bulundu.
Son dakika haberleri... Sahte içki Türkiye'de onlarca can aldı! Bu uyarıya dikkat: Bir çay kaşığı bile zehirler
Türkiye art arda meydana gelen sahte içki kaynaklı ölüm haberleriyle sarsılıyor. Düşük maliyeti nedeniyle insan sağlığını gözetmeksizin imal edilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor. Doç. Dr. Yavuz Furuncuoğlu’ya göre sahte içkinin bir çay kaşığı içilmesi bile zehirlenmeye neden olabiliyor.
İnme Nedir?
Beyin damarlarının bir ya da bir kaçının tıkanması veya kanaması sonrası ani olarak ortaya çıkan ve vücudun bir bölümünü tutan felç tablosudur. İnme vakalarının büyük bir kısmı tıkanma sonrasında geliştiği için inme deyince akla tıkanma gelir yanlış da sayılmaz.
Aşırı adet kanaması neden olur, tedavisi var mı?
Aşırı adet kanaması ya da ‘menoraji’, her adet döneminde yaklaşık 80 milimetreden daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Peki, aşırı adet kanaması bir uyarı olabilir mi? Bu durum mutlaka tedavi edilmeli mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert anlatıyor…