GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda baş dönmesi tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda baş dönmesi tedavisi

Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda baş dönmesi tedavisi

Çocuğunuz size başının döndüğünü söylediyse hemen telaşa kapılmamanız gerekiyor. Baş dönmesi sağlıklı çocuklarda da yaygın görülen bir sorundur. Aynı zamanda oyun sırasında etrafında dönmesinden, oturur pozisyondan hızlı bir şekilde ayakta pozisyona geçmesinden de kaynaklanabilir. Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.

Bazen baş dönmesinin nedeni daha ciddi de olabilir. Aynı zamanda endişe duyuyorsanız bir doktorla görüşmeniz gerekebilir.

 Çocuklarda Baş Dönmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?

 Çocuğunuz başının döndüğünü söylediği zaman kendini biraz sersemlemiş hissedebilir. Ama eğer odanın etrafında döndüğünü ifade ediyorsa, ayaktayken ya da otururken bu hissi yaşadığını belirtiyorsa vertigo adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Çocuğunuzun vertigo hissini açıklaması oldukça zordur. Aynı zamanda onu anlamak için belirtileri hakkında spesifik sorular sorulması da tavsiye edilir.

 Çocuğunuzun baş dönmesi hissini nasıl ifade ettiği doktorun nedeni belirlemesine de yardımcı olur. Örneğin odanın döndüğünü söylüyorsa doktor iç kulak enfeksiyonu ya da Meniere hastalığı gibi vertigo nedenleri arar. Ama çocuk kendini bayılacak gibi hissettiğini söylüyorsa doktor düşük tansiyonu da kontrol edebilir. Dengenin kaybı da iç kulak sorunlarına işaret edebilir. Baş dönmesi, mide bulantısı ya da migren baş ağrıları, senkop gibi diğer durumlarla birlikte görülebilir. Senkop ya da geçici bilinç kaybı ise, çocuklukta oldukça sık görülür. Genel olarak senkop ise, tansiyonda bir düşme sonucunda meydana gelir. Ama nöbet ya da migren sonucunda, çocuğun nefesini tutması, histerik olması, aşırı nefes alması gibi durumların sonucunda da görülebilir.

 Eğer çocuğunuz nedeni açıklanamayan, şiddetli, tekrar eden baş dönmesi yaşıyorsa hemen doktora göstermeniz gerekir. Baş dönmesi başla ilgili bir yaralanma ile, yüksek ateş, bulanık görüş, duyma kaybı, konuşmada zorluk, uzuvlarda güçsüzlük, göğüs ağrısı ya da düşük kalp ritmi gibi belirtilerle birlikte görülüyorsa acilen doktorunuza danışmanız gerekir. Genellikle baş dönmesi geçici bir sorundur ve tedaviye gerek kalmadan kolaylıkla geçer. Ama çocuğunuz sık sık baş dönmesi yaşıyorsa doktorunuz belirtilere bağlı olarak bir tedavi uygulayabilir. Olası tedaviler arasında bulunan üretik ilaçlar, rehabilitasyon egzersizleri, fizik tedavi ve nadir de olsa ameliyat bulunur.

 Çocuklarda Baş Dönmesi Tedavisi

 Baş dönmesinin doğru ve etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi için öncelikle bu sorunun altında yatan sebebin bilinmesi gerekir. Çocukluk çağında baş dönmesi, kolay tedavi edilir bir hastalık türüdür. Enfeksiyonla ilişkili olanlarda ise, antiödem ve enfeksiyona yönelik tedavileri de kullanması gerekir. Çocukluk çağının iyi huylu baş dönmesinde ise, şiddete bağlı olarak kullanılan antiepileptik ilaçlar da kullanılabilir.

 Bal, kan şekerinin düşmesi sonucu baş dönmesi ile sıkça karşılaşılır. Bunun önüne geçmek için de eser miktarda bal tüketilmesi gerekebilir. Yenen balların tamamen organik ve katkısız olmasına özen gösterilmesi gerekir. Bal, aynı zamanda baş dönmesine neden olan hastalıkların çok daha kısa süre içinde iyileşmesini de kolay bir hale getiriyor. Magnezyum değerleri bakımından çok zengin olan kabak çekirdeği, öğün aralarında da sıkça tüketilebilir. Çok faydalı olan kabak çekirdeği sürekli başı dönen kişilerin bu yöndeki şikayetlerini de en aza indiriyor.

 Bazı baş dönmesi türleri kendiliğinden geçse bile genellikle tedavi, baş dönmesine yol açan odak hastalığın iyileştirilmesine yönelik olarak da uygulanır. Farklı sağlık sorunlarından kaynaklanabilen baş dönmesi, aslında odak hastalıktan kaynaklanan bir çeşit semptomatik bir bulgudur. Bu nedenle de altında yatan rahatsızlığın belirlenmesi çok önemlidir. Kalp krizi, baş dönmesi ya da inme gibi ciddi bir sağlık sorunlarından kaynaklanıyorsa acil bir müdahale gerekebilir. Susuzluk gibi bir nedene bağlı ise, IV sıvılar ile de tedavi düzenlenebilir. Nefes darlığı gibi ek belirtilerin olması halinde ise, kişiye oksijen verilebilir. BPPV'den kaynaklı ise, baş manevraları ile baş dönmesi şikayeti ile giderilebilir.

 

 

 

False