Malum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikDenizlerde av sezonunun başlamasının üzerinden bir aydan fazla süre geçti. Ancak Marmara’ya açılan balıkçılar geçtiğimiz yıllara kıyasla umduklarını bulamadı. Yaklaşık 200 gırgır teknesi Karadeniz’e ve Ege’ye gitmek zorunda kaldı. Olağan şüpheli müsilaj olsa da balıkçılara göre kaçışın başka gerekçeleri, uzmanların ise geleceğe dair korkutucu öngörüleri var. İşte Marmara'daki son durum...
#BalıkçılıkRİZELİ girişimci Hasan Kuzuoğlu, Artvin’in Borçka Barajı gölüne kurduğu çiftlikte Karadeniz somonu üretiyor. Yılda 3 ton balık, 15 bin lira ciro ile işe başlayan Kuzuoğlu, 9 yılda 16 bin ton somon balığı üretimine ulaştığı çiftliğinde 500 milyon gelir elde edip, 12 ülkeye de ihracat yapıyor. Kuzuoğlu, bağışıklığı güçlendiren somonun koronavirüs salgını sonrası satışının arttığını, siparişlere zor yetiştiklerini söyledi.
#SomonTarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, bu sezon geçen sezona göre 3 kat daha fazla hamsi yakalandığını belirterek, 2023 yılında su ürünleri ihracatını 1 milyardan 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bakanı Bekir PakdemirliUzmanlar artan deniz kirliliği nedeniyle deniz ürünlerine cıva ve diğer tehlikeli organik kirleticilerin bulaştığını, bu yüzden cıva birikiminin yüksek olduğu bilinen kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle gebeler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
#D VitaminiKaradeniz’de hamsi bolluğunda sona yaklaşıldı. Giresun Piraziz Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, hamsi severlere çağrıda bulunarak, “Hamsinin en ucuz olduğu dönemde bol bol tüketsinler, çünkü 10-15 gün sonra 15-20 liraya kadar fiyatlar çıkabilir” dedi.
#Karadeniz