Denizde sezon verimli geçecek

Güncelleme Tarihi:

Denizde sezon verimli geçecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2022 07:00

2022-2023 Su Ürünleri Av Sezonu dün gece Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin de katıldığı Sarıyer Kireçburnu Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen programla açıldı.

Haberin Devamı

15 Nisan’da sona erecek av sezonunda, özellikle palamut, hamsi ve lüfer avcılığının verimli geçmesi bekleniyor.

13.5 FAİZLE KREDİ

Törende konuşan Bakan Kirişci, “Akaryakıtla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmelerini henüz almadık ama şunu açık yüreklilikle söylüyorum. Her zaman, her daim yanınızda olmuş saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın yine talimatlarıyla, bugünkü politika faizi olan yüzde 13.5 üzerinden balıkçı kardeşlerimize Ziraat Bankamız bir işletme kredisi kullandıracaktır. Buna da yarından (Bugün) itibaren başlayacaktır” dedi.

Geçen yıl su ürünleri ihracatının 1.4 milyar dolar, ithalatın 200 milyon dolar olduğunu söyleyen Kirişci, “1.2 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektör pozisyonundayız. 2022 yılı ihracatımızın 1.5 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolara, emin adımlarla ilerlemektir” diye konuştu. Türk balıkçıların kendi sularında avlanan balık miktarının 3 katını (yaklaşık 1 milyon ton) uluslararası sularda ve okyanuslarda avladığını belirten Kirişci 2022 sonunda her vatandaş için bir adet, toplam 84 milyon yavru balığın su kaynaklarına bırakılacağını söyledi. 

Haberin Devamı

ÖTV’SİZ YAKIT DESTEĞİ

Sezon açılışıyla ilgili bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi: “Balıkçılarımızın özellikle balıkların üreme ve büyüme özellikleri dikkate alınarak getirilen bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları, hem kendi menfaatleri hem de kaynaklarımızın sürdürülebilir işletimi bakımından önem taşımaktadır. Bakanlığımız tarafından balıkçılara verilen, kırsal kalkınma yatırımları desteklemeleri kapsamında; soğuk hava depolarına, balık işleme ve muhafaza tesislerine sağlanan hibe ve  Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerince gemilerin modernizasyonu için kullandırılan faiz indirimli krediler devam etmektedir. Ayrıca, 2004 yılından itibaren tüm hükümetlerimiz döneminde balıkçılarımıza verilen ÖTV’siz yakıt desteği de devam edecektir.”

KİŞİ BAŞINA TÜKETİM DÜŞÜYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, yeni av sezonuyla ilgili olarak, “Balıkçılarımız yeni av sezonuna umutla bakıyor. Yeni sezonun hem balıkçılarımız hem de vatandaşlarımız açısından verimli geçmesini bekliyoruz” dedi. Bayraktar, “Son 5 yıllık rakamlara baktığımızda; 2016 yılında 790 milyon 303 bin 664 dolar olan su ürünleri ihracatı yüzde 74.1’lik bir artışla 2021 yılında 1 milyar 376 milyon 291 bin 922 dolara çıktı. Artan üretim ve ihracata karşın su ürünleri tüketimimiz ne yazık ki çok düşük seviyelerde seyretmektedir. FAO 2019 yılı verilerine göre kişi başına tüketimimiz 6.3 kilogramla, 20.5 kilogram olan dünya ortalamasının oldukça altındadır” bilgisini verdi.

BAKMADAN GEÇME!