Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım

Güncelleme Tarihi:

Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2023 07:00

Balık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.

Haberin Devamı

Hem lezzeti hem de saymakla bitmeyen faydalarıyla balık sofralarımızın baştacı. Nasıl olmasın! Öyle bir besin düşünün ki hem bağışıklık sistemini koruyup hücreleri onarsın hem de kemik sağlığına katkı sağlarken depresyonun zararlı etkilerini yok etsin... Yazarımız, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya balık tüketmenin önemini ve en sağlıklı yöntemlerini sorduk.

Çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, mükemmel bir protein kaynağı olmasıyla birlikte selenyum, iyot ve D vitamini açısından da zengin bir besin. Ayrıca vücut ve beyin fonksiyonları için önemli çünkü içinde birçok hastalık riskini azaltabilen omega-3 yağ asitlerinden de bolca bulunduruyor. Özellikle ton balığı, somon, uskumru, alabalık, hamsi, morina omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar...

Haberin Devamı

Balık iyi kolesterolü yükseltmekle kalmayıp yüksek tansiyonu düşürüyor, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) araştırmalarına göre insanların yüzde 60’ı kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Japonya, İzlanda ve Norveç gibi haftada en az bir defa balık yiyen toplumlardaysa bu oran yüzde 50 daha az. Bu sebeple haftada 1 veya 2 kez balık tüketerek kalbinizi koruyabilir, yükselen kolesterol değerlerinizi de ideal aralığa indirebilirsiniz. Çocuklar da büyümeyi teşvik etmesi ve vücut gelişimine katkı sağlaması bakımından haftada 1 veya 2 kez balık mutlaka tüketmeli.

Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım

 

TÜKETİM MİKTARI ÖNEMLİ

Balığı her zaman istediğimiz gibi, en sağlıklı yöntemle pişirmek mümkün olmayabiliyor. Özellikle çalışanların
ya da öğrencilerin sağlıklı bir öğüne kolay ulaşabilmesi için konserve ton balığı en pratik çözümlerden. Ton balığının taze balıklardan bir farkı var mı diye merak edilir. Ton balığı uskumrugiller familyasının orkinos cinsine ait bir balık. Omega-3 kaynağı, selenyum, magnezyum ve protein açısından da zengin. İçerdiği cıva ve tuz oranı sebebiyle tüketim sınırını aşmamak gerekir.  Sadece ton balığında değil, çoğu balık türünde cıva olduğunu unutmamalıyız. Kokmaması ve uzun süreli saklanabilmesi için kutuların içerisine yağ konur. Zeytinyağında bekletilen bir konserve olsa bile yağın fazlasını süzerek tüketmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Ton balığıyla dengeli beslenmeyi gözeten tarifler hazırlamak mümkün. Örneğin küçük doğranmış 6-7 köz kırmızı biberi ince kıydığınız yarımşar bağ maydanoz, semizotu, taze nane, dereotu ve rokayla harmanlayın. İçine 3-4 parçalanmış ceviz, 2-3 dal ince doğranmış taze soğan ve bebek ıspanak katıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 limonun suyuyla harmanlayın. Yağından süzülmüş bir kutu ton balığı ekleyin.

Benzer salatalardan sıkıldıysanız haşlayıp rendelediğiniz 5 havucu 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon suyuyla harmanlayıp bir kâseye koyun. Üzerine 1 su bardağı rendelenmiş keçi peyniri ve karabiberle karıştırdığınız haşlanıp rendelenmiş 4 patatesi yerleştirin. Yine biraz zeytinyağı, limon ve tuzla ovduğunuz doğranmış 7-8 yaprak mor lahanayı da onun üzerine alın. Yağından süzülmüş 1 kutu ton balığını yayıp, ince kıyılmış maydanoz, nane ve dereotuyla kapatıp servis edin.

Haberin Devamı

Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞI DESTEKLİYOR

◊ Okyanuslar, denizler, nehirler ve göller insan beslenmesinde ve ekosistemde büyük bir öneme sahip. Ne yazık ki pek çok kültürde bereketin de sembolü olan balık ve deniz ürünleri için gelecek kaygılarla dolu. Aşırı ve yanlış avlanma, balık çeşitliliğini olumsuz etkiliyor. Çözüm olaraksa sürdürülebilir balıkçılık öne çıkıyor.

◊ Metro Türkiye de iklim krizi, doğal kaynakların azalması, değişen tüketici davranışları gibi küresel zorluklara ve taleplere sorumlu bir iş modeliyle yanıt vermek için sürdürülebilirliği tüm işlerinin merkezine almaya gayret ediyor. Bu vizyonla öncü projeler geliştirerek hayvan refahını gözeten üretimin yapılmasını da destekliyor.

Haberin Devamı

◊ Sürdürülebilirliğin en önemli altbaşlıklarından biri de şüphesiz denizlerimizin geleceğe taşınması. Balıkçılıkta sürdürülebilirlik, balık miktar ve çeşitliliğinin gelecek nesiller için de yeterli seviyede tutulması anlamına geliyor. Bu da doğru yöntemler ve belirli kurallar çerçevesinde yapılacak balık avcılığıyla mümkün.

◊ Deniz ve okyanusların ekolojik dengesi de aynı ölçüde önem taşıyor. Balık türlerini korumak, üretimlerini sürdürülebilir bir şekilde sağlamak, paydaşlarına konu hakkında farkındalık oluşturmak ve tedarikçilerini bilgilendirmek Metro Türkiye’nin konu hakkında yaptığı çalışmalar arasında. Bu iş modeliyle kısa vadeli ve sadece ticari beklentilerle hareket etmekten uzak durulduğu gibi “Önümüzdeki yıllarda denizlerimizin bize sunduğu farklı çeşitlilik ve nitelikteki balıkları hâlâ afiyetle yiyebilecek miyiz” sorusunun yanıtı da aranıyor.

Haberin Devamı

◊ Metro Türkiye’nin ülkemizde bir ilk olarak tüketicilerle buluşturduğu Marine Stewardship Council (MSC) sertifikasına sahip ton balıkları sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında sunulan ürünlerden. Bu sertifikaysa avcılıkla yakalanmış balık türlerinin sürdürülebilirliğini amaçlayan küresel bir sertifikasyon programı.

◊ Zeytinyağlı ve ayçiçeğiyağlı Metro Chef MSC Sertifikalı Ton Balığı çeşitlerinde balıkların avlanmasından tekneye alınmasına, depolardan raflara getirilmesine kadar tüm süreçte sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanıyor.

 

GASTRONOMETRO ŞEFLERİNDEN TON BALIKLI KOLAY TARİFLER...

 

TON BALIKLI GLÜTENSİZ ERİŞTE

Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım

(4 kişilik)

NE LAZIM?

600 gr glütensiz erişte

200 gr zeytinyağlı ton balığı

70 gr soğan (küp doğranmış)

2 gr Taşköprü sarımsağı (kıyılmış)

100 gr ıspanak

100 gr ısırganotu

60 ml zeytinyağı

100 gr İzmir tulum peyniri

7 gr tuz

2 gr karabiber

NASIL YAPARIM?

Geniş bir tencereyi suyla doldurup kaynatın. Kaynayınca içine tuz, karabiber ve erişteleri atıp yumuşayana kadar pişirin.

Tavaya zeytinyağını alıp soğan ve sarımsakları ekleyin. İyice soteledikten sonra yıkayıp ayıkladığınız ıspanak ve ısırganotu yapraklarını katın. Yumuşayana kadar soteleyin.

Karışıma erişteyle birlikte ton balığını ilave edin ve hepsini karıştırın.

Tavadan almadan önce tulum peynirini üzerlerine serpiştirip harmanlayın ve servis edin.

 

TON BALIKLI-SEBZELİ NOODLE

Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1 paket zeytinyağlı ton balığı

1 paket noodle 50 gr tereyağı

100’er gr kabak ve havuç

100 gr renkli biberler

1 bağ taze kişniş (ince doğranmış)

30 ml soya sosu

5 ml susam yağı

20 ml istiridye sosu

1/2’şer çay kaşığı tuz ve karabiber

NASIL YAPARIM?

Noodle’ları kaynar suda 10 dakika pişirip süzün.

Kabak, havuç ve renkli biberleri jülyen doğrayıp tereyağında soteleyin. Noodle, susam yağı, soya sosu, istiridye sosu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.

Ton balığı ve kişnişleri ilave edip karıştırdıktan sonra servis yapın.

 

TON BALIKLI ILIK TANTUNİ

Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım

(4 kişilik)

NE LAZIM?

4 paket zeytinyağlı ton balığı (yağından süzülmüş)

4 tortilla lavaş

20 gr közlenmiş kırmızı biber

20 gr Seyit domates

10 gr taze soğan

20 ml sızma zeytinyağı

1 limon

30 gr maydanoz (ince kıyılmış)

10 gr dereotu (ince kıyılmış)

2 gr kırmızı pul biber

3 gr kırmızı tatlı toz biber

2 gr kimyon

4 gr tuz

 

NASIL YAPARIM?

Domatesin kabuklarını soyup biberlerle birlikte küp doğrayın.

Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırın. Domates, taze soğan ve biberi yüksek ateşte sotelemeye başlayın. Maydanoz, dereotu ve baharat çeşitlerini ekleyip sotelemeye devam edin. Limon suyu sıkıp karıştırın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.

Ilındıktan sonra ton balığını ilave edip karıştırın. Lavaşa sarıp dürüm şeklinde servis edin.

 

TON BALIKLI PATATES SALATASI

Geleceğini koruyalım, soframızdan ayırmayalım

(4 kişilik)

NE LAZIM?

500 gr zeytinyağlı ton balığı

600 gr bebek patates

1 kırmızı turp (ince dilimlenmiş)

15 gr frenksoğanı (ince doğranmış)

15 gr reyhan (ince doğranmış)

20 gr taze kişniş (ince doğranmış)

25 gr file badem

7 gr yabanturpu püresi

10 ml zeytinyağı

5 ml organik elma sirkesi

40 gr mayonez

15 gr hardal

4 gr tuz

NASIL YAPARIM?

Bebek patatesleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla birlikte küçük küplere doğrayın. Tencereye  alıp kontrollü bir şekilde yaklaşık 10 dakika haşlayın.

Bir kapta zeytinyağı, yabanturpu püresi, hardal, sirke, mayonez ve tuzu karıştırın. Haşlanmış patatesleri bir kaba alın ve henüz sıcakken sosla karıştırın.

Bademleri tavaya atın. Yağ eklemeden renk almalarını sağlayın.

Patatesler soğuyunca içine yeşillikleri ve turp dilimlerini ekleyip harmanlayın.

Patates salatasını bir tabağa koyup üzerine ton balığını koyun ve bademleri serpiştirip servis edin.

Bu sayfa sponsorludur

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!