GeriSağlık Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda

Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda

Birçok sağlıklı atıştırmalık gizli trans yağ ve şeker içeriyor!

Kilo vermeye çabalarken hangi besinlere dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen Genel Cerrah Op. Dr. Murat Üstün, kilo vermenizi engelleyecek 5 gıdayı açıkladı.

Kilo kontrolü ile ilgili birçok mesaj kafa karıştırıcıdır. Basında bir gün sağlıklı olarak parlatılan gıda, öbür gün yasak ilan edilebilmektedir. Eğer kilo probleminiz varsa, bazı gıdaların sandığınız kadar sağlıklı olmayabileceğini bilmelisiniz. Aşağıda, kilo verme çabasını en çok baltalayan gıdalar hakkında bilgi edinebilirsiniz.


1-KURUYEMİŞ:

Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda

Birçok kişi kuruyemişlerin, özellikle de badem ve cevizin çok sağlıklı olduğunu düşünür. Ancak çeyrek bardak kadar miktarları 200 kalori içerir. Eğer porsiyonlara dikkat etmezseniz yaklaşık 600 kalori almanız işten bile değildir ve zayıflama çabanızı sabote etmiş olursunuz. Özellikle, ekstra yağ, sodyum ve kalori yüklenmemek için kavrulmuş, tuzlanmış ve kaplanmış çerezlerden kaçınmanızı öneririz.


2-BAR VE SNACK BAR’LAR:

 

Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda
 

Çoğu kişi öğün yerine atıştırmalık, protein barları tercih eder. Bunlar sadece gizli trans yağlar ve şeker içermekle kalmaz, inanılmaz yüksek kaloriler taşır. Öğün yerine kullanılırlarsa sıklıkla normal bir yemeğin sağlayacağı doyma hissini de vermezler. Bunlarla geçiştirilen öğün sonrası daha yüksek kalori tüketmeye meyilli olursunuz. O nedenle, bunları sadece acil durumlar için saklayın, düzgün bir öğün için zaman ayırmayı ihmal etmeyin. 150 kalori ve altındaki atıştırmalıkları tercih edin. İlla bu barlardan tüketecekseniz en azından bölerek, birden fazla öğünde tüketin.


3-YAĞI AZALTILMIŞ GIDALAR:

 

Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda
 

Pek çok çalışma, az yağlı diye sunulan gıdaların insanlarda düşük kalori aldıkları aldanmasıyla, daha büyük porsiyonlar tüketmeye meyilli olduğunu göstermiştir. Ayrıca, firmalar yağı % 25 oranında azaltmakla birlikte, sıklıkla şeker içeriğini arttırmaktadır.


4-SALATALAR:

 

Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda
 

Tüm salatalar kötü değil elbette. Ancak restoranlarda sunulan bazı salatalar menüdeki en kalorili tabaklardır. Salata sosları kaşık başına 75 kalori içerir. Sadece bir porsiyon salatanın sosları 500-600 kalori almanıza yol açabilir. Üzerine eklenen peynir, kruton, ceviz vs de kaloriye katkıda bulunur. O yüzden salata isteyecekseniz sadece zeytinyağı, limon, sirke gibi sosları tercih edin, hatta mümkünse salatanın sossuz getirilmesini isteyip bunları kendiniz ekleyin. Salatanıza ızgara tavuk, somon, biftek ekletmek de tatminkar ve besleyici bir öğün sağlayacaktır.


5-ALLENGİRLİ KAHVELER:

 

Kilo verme sürecinizi engelleyebilecek 5 gıda
 

Sıcak içecekler kilo verdirici diyetlerde yardımcı olsa da, dikkatli olmazsanız kendinizi sabote edebilirsiniz. Kahvenize şeker ve krema eklemeniz 200 ekstra kaloriye yol açar. Aromalı şuruplar da eklediğinizde, sadece içeceğiniz kahvaltınızdan daha fazla kalori taşır. Marka kahvecilerde içeceğiniz buzlu kahveler, spesiyal buzlu içecekler inanamayacağınız kadar krema ve şekerle yüklüdür. Bu aşırı kalorilerden kaçınmak için yağsız espresso veya sade kahveleri tercih edin.

Genel Cerrah Op. Dr. Murat Üstün 

False