GeriSağlık Emzirmek göğüs kanserini engelliyor mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Emzirmek göğüs kanserini engelliyor mu?

Emzirmek göğüs kanserini engelliyor mu?

Bebek emzirmenin koruyucu etkilerine bir yenisi daha mı eklendi?

Bebek emzirmenin koruyucu etkileriyle ilgili bu sefer anneleri ilgilendiren yeni haberler var. Bir kadın bir seneden fazla bebeğini emzirdiğinde belki de göğüs kanseri riskini azaltıyor.

Eski araştırmalar üzerine yapılan ve bu haftanın The Lancet dergisinde yayınlanacak olan yeni çalışma doğumun ve çocuk emzirmenin koruyucu etkilerini ana hatlarıyla açıklıyor. Yine de bazı kanser uzmanları bu haberin etkileri abarttığını düşünüyor.

Amerikan Kanser Derneği göğüs ve üreme organları kanseri direktörü PhD Debbie Saslow, "Hayat tarzının daha önemli etkileri var. Diet, hareket seviyesi, hormon yenileme terapisi gibi etkiler kadınların kanser olma riskini etkiliyor. Bu çalışma emzirmenin tahmin edildiğinden daha fazla koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor.

Çalışmada 30 ülkede bulunan 150.000 kadın üzerindeki veriler analiz edildi. Her ülkede yapılan çalışma emzirmenin meydana gelmesiyle ilgili bilgileri ve göğüs kanseri olan 50.000 kadın için çocuk doğurmanın diğer yönleriyle ilgili bilgileri içeriyor. Bu veriler, göğüs kanseri olan 97.000 kadından alınan bilgilerle birleştirildi.

Bulgulara göre, batı ülkelerinde yaşayan kadınlar diğer ülkelerdeki kadınlara göre daha kısa dönemlerde bebeklerini emziriyorlar. Aynı zamanda, bebeğini emziren kadınlar, her emzirmede göğüs kanseri olma riskini %4 oranında ve buna ek olarak her doğumda %7 oranında düşürüyorlar.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde epidemiolojist olan çalışma yazarı PhD Valerie Beral yazısında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki değişik yaş ve etnik orjine sahip ve farklı doğum özellikleri ve karakteristikleri olan kadınlar için daha önemli olduğu ve sürekli görüldüğünü yazdı.

Saslow ise, "Bir kadının ne kadar uzun çocuğunu emzirirse o kadar iyi kanserden korunduğunu biliyorduk. Bu çalışma bize daha fazla veri verdi. Gelişmiş ülkelerdeki sosyal kurumlar özellikle doğum yaptıktan sonra işe dönen kadınların bebeklerini emzirebilmelerini daha mümkün kılmak için kararlar almalıdır. Yine de, çocuk emzirmenin değerini abartmamız veya kadınları bebeklerini emziremedikleri için suçlu hissettirmememiz gerekiyor" diye konuştu.

"Bebek emzirme ile ilgili karar gerçekten de çok kişiseldir ve kadınların bebeklerini emzirme veya emzirememe konularında birçok geçerli sebebi vardır. Bazı sebepler bazı kadınlar için kendisini göğüs kanserinden korumaktan daha önemlidir".

Saslow son olarak, "Kadınlar, çocuklarını emzirmek istemediğinde çok büyük kanser riski altında olduğunu veya kendilerini suçlu hissetmemelidir" diye konuştu.

False