GeriEtkinlikler Ekmekteki yeni düzenlemeler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ekmekteki yeni düzenlemeler

Ekmekteki yeni düzenlemeler

Ekmeğin fiyatında olumsuz değişiklik söz konusu değil.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, yeni yılla beraber ekmekte yapılan fiyat, gramaj ve içerik değişikliklerini anlattı.

Yeni düzenlemeyle ekmeğin tuz oranı, kül (kepek) oranı ve gramı değişti. Genel olarak baktığımızda ekmekte hem fiziksel hem de kimyasal değişiklikler söz konusu fakat ekmeğin damak tadı kesinlikle değişmiyor.

Ekmekteki yeni kepek ve tuz oranı

Daha önce en az 300 gram olan ekmek, bu tebliğle 250 gramdan başlayarak 50'şer gram artırılarak, piyasaya sürülecek. Kül oranının yükseltilmesi de halkın sağlığı açısından önemli. Sağlık Bakanlığının önerisiyle de ekmekteki kepek oranı 50–55 randımandan, 65 randımana çıkartılmıştır. Ekmekteki tuz oranı da, % 1,75'ten % 1,5'e düşürüldü.

Kaldırımlardaki ekmek dolapları kaldırılacak

Sağlıklı ortamlarda üretilen ekmeğin, vatandaşın sofrasına taşınana kadar hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Bu nedenle ekmeklerin kaldırımlardan kaldırılması, ekmeğin ellenmeden seçilmesi gerekiyor. Ayrıca pazarda, manavda ve buna benzer yerlerde ekmek satışına müsaade edilmeyecek.

Ekmek fiyatında olumsuz değişiklik olmaycak

Türkiye'de yaklaşık 18-20 aydır ekmeğin azami kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruş. Gramın düşmesiyle beraber ekmeğin kilogram fiyatı yine 2 lira 85 kuruşu geçmeyecek. Bugün 300 gram ekmeğin fiyatı 80 kuruşsa, 250 grama düşmesiyle birlikte 60–70 kuruş seviyesinde olacaktır.

A.A

False