GeriSağlık Bayramda Beslenme Kılavuzu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bayramda Beslenme Kılavuzu

Bayramda Beslenme Kılavuzu

Gün içerisinde az miktarda, 5-6 öğün beslenmeye özen gösterin.

Diyabet, tansiyon ve kalp hastaları dikkat! Kurban Bayramı'nda fazla miktarda kırmızı et tüketimi, sağlığınızı tehlikeye atabilir.

Fazla et tüketiminin kalp hastalarında damarlarda tıkanmaya, tansiyon hastalarında ise tansiyonun kontrol edilemeyecek kadar yükselmesine neden olduğunu vurgulayan Diyetisyen Serkan Tutar, fazla tuz tüketiminin de tansiyonu tetiklediğini dile getiriyor. Şeker hastalarının da kan şekerinin dengeli olması açısından yiyecek seçimine, porsiyon miktarına ve gün içerisinde her zamanki gibi 5–6 öğün beslenmeye özen göstermesi gerekiyor.

Bayramda Beslenmenin Altın Kuralları

• Gün içerisinde fazla miktarda kırmızı et tüketileceği düşünüldüğünde, sabah kahvaltısı biraz daha hafif geçirilmelidir. Özellikle kahvaltıda söğüş sebzeler fazla miktarda tüketilmelidir.

• Etler, kesim aşamasından sonra kolay sindirilmesi için hemen tüketilmemeli buzdolabında bir gün bekletilmelidir.

• Bilerek veya bilmeyerek yanlış pişirme teknikleri sürekli olarak uygulanmaktadır. Kırmızı eti, kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklinde tüketilmelidir. Unutmayın, sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et mide ve kolon kanserine yakalanma riskini artırmaktadır.

• Bayram ziyaretlerinde uzatılan şekerli ve çikolatalı besinleri tüketmemeli, gelen misafirlere de meyve tabağı ikram edilmelidir.

• Kronik karaciğer veya siroz hastaları, et tüketiminin miktarına çok daha fazla özen göstermeli.

• Böbrek hastaları için fazla miktarda protein alımı risk teşkil etmektedir. Bu nedenle uzman kontrolünde belirli miktarlarda et tüketmeleri sağlıklarının korunması açısından önemlidir.

• Hamurlu ve şerbetli tatlılar mümkün olduğunca az, sütlü tatlıları ise daha fazla tercih edilmelidir.

• Su her dönemde olduğu gibi günde en az 2–2,5 litre tüketilmelidir.

• Etin fazla tüketilmesi barsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. Bu sıkıntıyı yaşamamak için ekmek, posa içeriği yüksek olan çavdar veya yulaf olarak tercih edilmelidir. Ayrıca direk olarak eti tüketmek yerine etli sebze veya etli kurubaklagil tüketmek posa alımını arttıracaktır.

• Meyve tüketimini bu dönemde biraz daha artırmada fayda var. Özellikle kabuklu yenilebilen meyveler, kabukları ile birlikte tüketilmelidir.

• Tatilde vücuda daha fazla zaman ayırarak egzersiz yapılmalıdır.

False