Sınavda hedefi 12’den vurmak için

Çok çalışıyorum ama sınavda yapamıyorum...

Haberin Devamı

Sınavda bildiğimi unutuyorum...

Sınav süresi bana yetmiyor...

Sınavda çok heyecanlanıyorum...

Daha önce o kadar denememe rağmen bir türlü başaramıyorum...

Yukarıdaki cümleler size bir yerlerden tanıdık geldi mi?

Eğer ki geldiyse ve sınava hazırlık süreci içindeyseniz aşağıdaki önerileri değerlendirmek başarılı olmamızı sağlayacaktır.

Bu yazımızda öğrenciler için sınav başarısını artırmayı hedeflesek de anlatılanların tamamı yetişkinler için de geçerlidir. İşte sınavda başarılı olmak için uygulandığında ruhsal ve zihinsel olarak işe yarayacak 12 öneri... Hazırsanız başlıyoruz.

Sınavda hedefi 12’den vurmak için

Sınavda başarılı olmak için ne yapmalıyım

Haberin Devamı

1. Başaracağınıza inanın: Sınavda başarılı olmak için ne yapılmalı sorusuna verilecek ilk yanıt başaracağınıza inanmak olmalı! Eğer ki çalışıyorsanız ve kendinize güveniyorsanız neden başarılı olamayasınız? Unutmayın herkes emeğin karşılığını mutlaka alır.

2. Ders çalışmayı sonlandırın: 
Sınava 1-2 gün kala ders çalışmayı sonlandırın. Artık süre daraldığı için kafanız karışabilir. Bu yüzden son günleri daha çok dinlenerek veya sosyalleşerek geçirin. Eğlenmeyi de ihmal etmeyin!

3. Kendinizi test edin: Deneme sınavları çözmek, başarılı olmak için önemli bir göstergedir.

4. Eğlenerek her an zinde kalın: Sınav öncesinde zihinsel zindelik önemlidir. Zekâ soruları ve bulmaca çözmek, zekâ oyunları oynamak basit ve hatta çoğu kez eğlencelidir. Cep telefonunuza veya tabletinize indirdiğiniz bir uygulama ile günlük yarım saatlik beyin egzersizleri yapabilirsiniz.

5. Sınav öncesi ne çok erken, ne de çok geç yatın: Uyku düzenine dikkat etmek sadece sınav haftası için değil; başarılı öğrenci olmak için her zaman önemlidir. Çok erken yatmak, yatakta uzun süre dönüp yine uykusuz kalmamıza sebep olabilir. Uykusuz kişi okuduğunu anlama konusunda güçlük çeker. Soruları tekrar tekrar okuması gerekebilir.

6. Sınav sabahı kendinizi şartlamayın!: Sınava şartlı girmek düşüncelerinizin kilitlenmesine neden olabilir. Örneğin sınava girerken “sayısal bölümden şu kadar net yapmalıyım gibi” şartlar oluşturmayın. Şartlı yaklaşım yerine doğru sınav stratejisi oluşturun. Örneğin zamanı verimli kullanma ve soruları dikkatli okuma vb. gibi.

7. Mutlaka kahvaltı yapın: 
Sınav sabahı mutlaka hafif bir kahvaltı yapın. Sınava aç karınla girmeyin. Aç karnına sınava girmek konsantrasyon bozukluğu ve yeterli enerji alınmamasından dolayı halsizlik, performans düşüklüğü yaşamanıza sebep olabilir.

8. Su içmeyi ihmal etmeyin: Vücudun en değerli gereksinimi olan susuz kalmak konsantrasyonu azaltır.
Vücudun tüm işlevleri doğru yerine getirmesi için suya ihtiyaç vardır.
O yüzden sınav sırasında da aşırıya kaçmamak şartıyla ara ara soruları düşünürken suyu yudumlayarak için!

9. Sınav sırasında şeker ve çikolata tuzağına düşmeyin!: 
Şeker yerine yaban mersini tüketin ya da sakız çiğneyin. Sınav sırasında şeker ve çikolata tüketmek aniden kan şekerinizin yükselmesine ya da düşmesine sebep olabilir. Onun yerine hem konsantrasyon hem de antidepresan etkili yaban mersini yada seretonin salgısını artıracağından potasyum kaynağı muz tüketin.

10. Zamanı ayarlayın: 
Sınava başlarken öncelikle hangi alanda kendinizi daha başarılı hissediyorsanız o alandan başlamanız moral ve motivasyonunuz açısından daha doğru olur. Tüm soruları okuyabilecek şekilde zamanınızı ayarlamanız avantaj sağlayacaktır.
11. Sorularla inatlaşmayın: Sınavdaki çok kolay bir matematik sorusu ile çok zor matematik sorusu aynı puanı getirir. Bu durum kendi içinde
her ders için geçerlidir. Bundan dolayı çözülemeyen sorular üzerinde fazla zaman harcayıp inatlaşmayın.

12. Zaman kaybını önlemek için turlama tekniği uygulayın:

Haberin Devamı

Turlama tekniği

* İlk turda hemen yapabileceğiniz kolay soruları çözün.

* Zamanınızı alacak ancak yapabileceğinizi düşündüğünüz soruların yanına bir artı işareti koyun ve ilk turda kolay soruları bitirdikten sonra öncelikle bu sorulara dönün.

* Çok zor olduğunu düşündüğünüz soruların yanına farklı bir işaret koyun. İkinci turdaki soruları bitirdikten sonra bu sorulara tekrar dönün.

Sınavda hedefi 12’den vurmak için

Sınav kaygısına karşı olumlama cümleleri

Sınav kaygısının temelinde yatan başarısızlık korkusu zihinsel bir varsayımdır. Bu varsayım, sınava giren kişinin, sınav süresince kendisini ruhsal olarak aşırı heyecanlı hissetmesine ve verimliliğinin düşmesine, başarısızlık ya da gerçek potansiyelin ortaya çıkaramamasına sebep olabilir. İşte ruhsal ve zihinsel anlamda böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için sınav sırasında işe yarayacak olumlama cümleleri.

Haberin Devamı

* Hayatın sınavlarla dolu bir süreç olduğunu biliyorum.

* Sınavıma en etkin şekilde çalıştım.

* Ben bu sınav sürecinde emin adımlarla ilerliyorum

* Tüm edindiğim bilgileri, sınavda kullanacağım.

* Sınav süresince soğukkanlı olacağım.

* Kendimden eminim.

* Sınava gönül rahatlığı ile giriyorum.

* Sınav süresince zihnimi sınav harici tüm olgulara izole ediyorum.

* Sınavıma hazırlıklı gidiyorum.

* Ben sorumluluk sahibi ve başarılı biriyim.

* Sınavlarımdaki aldığım puan sadece beni ilgilendiriyor

* Sınavımın başarılı geçeceğini düşünmek beni şimdiden mutlu ediyor.

* Ben her sınavımı başarı ile tamamlarım.

* Sınavda istediğim sonucu alamamak dünyanın sonu değil!

Son olarak başarı bir plandır.

Haberin Devamı

Siz planlı bir şekilde çalışın. Ve sınav öncesi olumsuz düşüncelerden, sizi aşağıya çeken negatif ortam, motivasyonunu bozacak herkes ve her şeyden uzak durun. Unutmayın bu sizin hayatınız.

Sınavdaki aldığınız notlarla kimseye kendinizi ispatlamak zorunda değilsiniz.

O yüzden rahat olun ve sizi hiç kimsenin negatif anlamda etkilemesine izin vermeyin! Herkese şimdiden başarılar, haftaya görüşmek üzere...

Dikkat!

Uzun ve karmaşık görünen sorulardan gözünüz korkmasın. Özellikle paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun. Böylece paragrafı, hangi bakış açısından değerlendirmeniz gerektiğini bilecek ve doğru cevabı kolayca bulacaksınız.

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları