Deniz Berksoy

01 Ekim Dünya Kahve Günü

1 Ekim 2021
Kahve tüketmeyi seviyor musunuz diye sorsam, kahvesiz olur mu hiç diye cevap vereceğinize eminim. En son verilere göre kişi başına kahve tüketimi Türkiye ‘de yıllık 400 gr’dır. Dünyada ise her gün 1,5-2 milyar fincana yakın kahve tüketilmekte ve bu rakam giderek artmaktadır.

Kahve ağacı görünüm olarak tıpkı defne ağacına benzer. Altı yaşına geldiğinde meyvelerini vermeye başlar. Olgunlaştıkça kızaran meyveler toplanarak, kalitesine rengine ve büyüklüğüne göre sınıflandırılır ve güneşin altında kurumaya bırakılır. Kuruyan bu meyveleri elinize alıp salladığınızda, içlerinde bulunan 2 adet kahve çekirdeğinin sesini duyabilirsiniz. Sadece tropikal kuşaktaki ülkelere uygun iklim koşullarında yetişen kahve meyvesinin 60’a yakın türü vardır.

Kahve çekirdeklerinde birçok besin öğesi yer alır. Bunların arasında; riboflavin, pantotenik asit, niasin, tiamin, folat, K vitamini, tokoferol ve B6 vitamini gibi vitaminler ile çinko, potasyum, manganez, magnezyum gibi mineraller de bulunur.

Kahve ve Sağlık

1. Yapılan birçok çalışma orta düzeyde kahve tüketiminin herhangi bir sağlık riskiyle ilişkili olmadığını göstermiştir. Günde 2-3 fincan kahve tüketimi yeterlidir.

2. Yapılan çalışmalarda kahvenin metabolik hızı %2-12 oranında artırdığı gözlenmiştir.

3. Houston‘da yapılan bir çalışma kahve içen erkeklerde prostat kanseri riskinin % 60 azaldığını göstermiştir.

4. Yapılan bir çalışmada filtre kahve veya kafeinsiz kahve kullanımının Tip 2 diyabet riskini azalttığı belirtilmiştir.

5. Japonya'da yapılan bir çalışmaya göre kahve içen kadınlarda rahim kanseri riski azaldığı belirtilmiştir.

Yazının Devamını Oku

Kırışıklığa savaş açan 10 besin

11 Ağustos 2021
Beslenme ve cilt kırışıklığı arasında büyük bir bağlantı olduğu bilinmektedir. Öncelikle basit şekerden uzak durulmalıdır. Çünkü şeker molekülleri, kolajen lifleriyle birleşerek onları sertleştiriyor. Bu durum esnekliklerinin kaybolmasına ve kırışıklıklara neden oluyor. Kırışıklıkların engellenmesi için yapmanız gereken taze meyve ve sebzenin besleyiciliğinden faydalanmaktır. Ayrıca günde 2-3 litre su içmeyi de ihmal etmemek gerekiyor. Kırışıklığa savaş açan besinlerin bazılarına göz atalım.

Soya Filizi: Vücudun kendi hormonları kadar etkilidir. Cildinize gerginlik sağlar.

Ispanak: İçerisindeki B vitamini bağ dokusunun sıkılığını destekler ve selüliti önlemeye yardımcıdır.

Yeşil çay: Serbest radikallere karşı önemli hücre koruyucu maddeler içerir; böylelikle yaşlılığın doğrudan hücrelerde durdurulmasını sağlar.

Su: Hücrelerin ve bağ dokularının dolgu ve destek gereksinimini karşılar. Besinlerin hücrelere taşınmasını ve atık maddelerin hücrelerden çıkışını destekler.

Sarımsak: Bileşimindeki ‘allizin’ maddesi, kan dolaşımını harekete geçirerek cildi arındırır. Güçlü bir antioksidandır.

Zeytinyağı: Soğuk preslenmiş hali sağlıklı yaşam için bire bir olan bu yağ, erken yaşlanma ve kırışıklıklar için mükemmel bir besindir.

Yumurta: Önemli miktarda ‘niacin’ maddesi içermektedir. Bu içeriği ile hücre yenilenmesi için vazgeçilmez olarak tanımlanmaktadır.

Rezene:

Yazının Devamını Oku

Selülit düşmanı 10 yaz sebzesi

13 Temmuz 2021
Buzdolabınızı açın ve selülitlerinizden kurtulmanız için gerekli olan bu yaz sebzelerini tüketmeye başlayın.

1. Domates: Karetoneid ve likopen bakımından zengin eşsiz bir antiaging ve anti kanserojendir. Yapılan araştırmalara göre likopen serbest radikallerin zararlı etkisini yok eder, ciltteki kırışıklıkları engeller, kalp krizine kadar birçok hastalığın oluşumunu ortadan kaldırır. C, E, B3 vitamini, demir ve potasyum açısından zengindir. Selülit düşmanı sebzelerin başında gelir.

2. Salatalık: Salataların vazgeçilmez sebzesi salatalık bol su ve lif içeriği ile cilt yenileyici ve selülit engelleyici özelliğiyle ön plandadır. Güçlü nemlendirme özelliği olan salatalık, su ve mineral içeriği ile iyi bir idrar söktürücüdür. A ve C vitamini, potasyum ve magnezyum açısından zengindir.

3. Patlıcan: A vitamini, fosfor açısından zengin olan patlıcan, kalp çarpıntısını gidermeye yardımcıdır. Pankreas, karaciğer ve böbrek sağlığı için gereklidir, idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Önemli olan patlıcan yemeklerini yaparken yağ oranını dengeli kullanmaktır. Yağ oranı fazla olan patlıcan yemekleri kalori artışı ile faydadan çok zarar verir.

4. Soğan: Sarımsağın kuzeni soğan çok güçlü antioksidanlar içerir ve selülitle mücadelede bir numaradır. Ayrıca kan basıncını düzenler ve kan pıhtılaşmasını önler. Zengin kuersetin içeriği ile anti kanserojendir ve iltihaplanmayı önler. Selenyum, B vitamini ve kükürt açısından zengindir. Cilt, saç ve tırnak bakımı için tüketilmesi önemlidir.

5. Yeşil biber veya dolmalık biber: Özellikle C vitamini açısından zengindir. Bu özelliği ile bağışıklığımızı düzenler, kansere sebep olan serbest radikalleri engeller. K vitamini de içeren biber kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırarak kanamaları durdurur. Atardamarların zarar görmesini ve cilt yapısının deformasyonunu engeller. Bol su ve lif içeriği ile selülit oluşumunu engeller.

6. Bamya: Lif oranı oldukça yüksek olan ve yüksek oranda A vitamini içeren bamya, hücre ve cilt yenilenmesini arttırır. Mineraller açısından zengin bir sebzedir.

7. Kabak: Sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Özellikle B1 ve C vitaminleri ile potasyum, fosfor ve çinko mineralleri içerir. Lif açısından da zengin bir besindir. Bu özelliği nedeniyle kolay sindirilebilen bir sebzedir. Kabak; diyet menülerinde, hasta ve yaşlı bireylerin menülerinde hep yer alan bir sebzedir. Yemek borusu, mide, mesane (idrar torbası), gırtlak ve prostat kanserlerine yakalanma riskini en aza indirmektedir.

8. Taze fasulye:

Yazının Devamını Oku

Yağ kaybı sağlayan yaza özel diyet

24 Haziran 2021
Sizin için hazırladığım diyet ile yaz ayına hazırlanın...

Sabah kahvaltı:

Öğle yemeği:

Akşam yemeği:

Diyetinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler

1. Kadınlar günde 8 bardak, erkekler 10-12 bardak su içmelidir. Kolalı -gazlı içeceklerden ve hazır meyve suyundan uzak durun. Tercihen maden suyu, şekersiz limonata, şekersiz doğal soğuk içecekler tüketebilirsiniz.

2. İsteğe bağlı olarak salatalara sirke, limon, 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı veya keten tohumu yağı ekleyebilirsiniz. Küçük porsiyonlarda salata tüketmeye özen gösterin.

3. Domates, salatalık, biber, marul, yeşillik gibi çiğ sebzeleri diyetinizde serbest olarak tüketebilirsiniz.

4.

Yazının Devamını Oku

Ramazana özel düşük kalorili tarifler

19 Nisan 2021
Ramazan'da formda kalmak belki de her zamankinden daha önemlidir. Sizlere özel hazırladığım, bütün gün zinde kalmanızı sağlayacak lezzetli tarifleri paylaşıyorum. Şimdiden afiyet olsun...

Kakaolu Chia Pudingi

2 çorba kaşığı chia tohumu

1,5 çay bardağı kakaolu süt

Doğranmış taze veya kuru meyve

1 çay kaşığı tarçın

Süt ve chia tohumunu cam bir kaba alıp buzdolabına koyun. Dolapta 4-6 saat arası bekletin. Chia tohumlarının dibe çökmemesi için dolaptayken ara ara karıştırın. En son meyveleri ve tarçını ekleyin.

Ananaslı Yoğurtlu Mus

1 kase yoğurt

Yazının Devamını Oku

Ramazan ayına özel diyet önerileri

16 Nisan 2021
Ramazan ayı geldi. Bu süreçte beslenmek çok önemli. Nelere dikkat etmelisiniz? Ramazan ayında metabolizmanız yavaşlayabilir. Su içimini aksatmamak, hareket etmek ve hafif beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek ve aşırı kilo almamak için önerilerimi dikkate almanızı tavsiye ederim.

Sahur öğünü kahvaltı ağırlıklı bir öğün olmalıdır. Kavurmalar veya yağlı yemeklerden uzak durmalısınız. Yumurta, tuzsuz peynir, tuzsuz zeytin, ceviz, esmer ekmek, bol yeşillik ve mevsim sebzelerinin sahurunuzda yer almasını tavsiye ediyorum.

İftar yemeğinde tüketeceğiniz besinler şu şekilde olmalıdır:

Açılış: Hurma ve Su

1.Kremasız herhangi bir çorba

2. Sebze yemeği veya zeytinyağlı yemek veya kurubaklagil yemeği

3. Cacık veya kefir

4. Mevsim Salatası veya Haşlanmış sebzeler

İftardan 2 saat sonrasında tüketeceğiniz besin seçenekleri şu şekilde olmalıdır:

Yazının Devamını Oku

D vitaminine genel bir bakış

13 Ocak 2021
Koronavirüsün hayatımıza olan etkisi tartışılmaz iken sağlıklı beslenme ile vitamin ve minerallerin yaşamımızdaki önemi arttı. Özellikle D vitamini başı çekiyor.

Doğrudan alınan güneş ışığının cildimizde ‘kalsiferol denilen bir vitamine dönüşmesi ile vücudumuz D vitamini üretmektedir. Cildimizdeki D vitamini üretimi, saat, mevsim, enlem ve cilt rengi gibi birçok faktöre bağlıdır. Yaşanılan bölgeye göre, D vitamini üretimi kış aylarında azalabilmekte veya tamamen durabilmektedir.

Her besinde bulunmayan D vitamininin en iyi kaynakları; zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri, zenginleştirilmiş tahıllar, somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklardır.

D vitamini ile ilgili faydalı bilgiler

-Araştırmalar, özellikle kalsiyum ile birlikte alındığında D vitamininin kanserlerin önlenmesinde yardımcı olabileceğini göstermiştir.

-Demans tedavisi gören 60 yaş ve üstü yetişkinlerin dahil edildiği küçük bir çalışmada, araştırmacılar D vitamini takviyesi almanın bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olduğunu bulmuşlardır.

-Araştırmalar, uzun süreli D vitamini takviyesinin multipl skleroz riskini azalttığını göstermektedir.

-D vitamini takviyesinin, kemik mineral yoğunluğunda azalma, kemik ağrısı, kas güçsüzlüğü ve kemik yumuşaması (osteomalazi) ile sonuçlanan ciddi D vitamin eksikliğine bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği bildirilmiştir.

-Araştırmalar, diyetlerinde yeterli D vitamini ve kalsiyum alan kişilerin kemik mineral kaybını yavaşlatabileceğini, osteoporozun önlenmesine ve kemik kırıklarının azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Yazının Devamını Oku

Pandemi döneminde metabolizmanızı aktif tutabilirsiniz… Nasıl mı?

18 Aralık 2020
Yanlış beslenme insan vücuduna çoğu zaman fazla kilo olarak geri dönüyor. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Peki, evde olduğumuz şu günlerde metabolizmamızı aktif tutmanın yolları neler? İşte size birkaç öneri…

 

Yazının Devamını Oku