"Deniz Berksoy" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Deniz Berksoy" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Deniz Berksoy

Deniz Berksoy

Sahurda tüketebileceğiniz susatmayan besinler

19 Mayıs 2020

Salatalık: Yüksek oranda lif içerir; %95 i sudan oluşur ve bu sebeple susuzluğu engellemede 1 numaradır. Mineraller açısından ise bol miktarda potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum içerir. Tansiyonu düşürür, idrar sökücüdür ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Ceviz: Ceviz omega-3 yağ asitleri ve A vitamini açısından zengindir. Cevizdeki sağlıklı yağlar UV ışınlarına karşı cildi korur. Bu özelliği ile sağlıklı ve genç cilt görünümüne yardımcıdır. Aynı zamanda kırışıklığı önlemede de rol almaktadır. Sodyum oranı düşük bir kuruyemiştir bu sebeple susatmayan bir besindir.

Kivi: Harika bir C vitamini kaynağı olan kivi; yüksek su oranı ve düşük sodyum içeriği ile susama hissini engellemeye yardımcıdır. Magnezyumdan ve potasyumdan zengindir. Ayrıca kivi; bağışıklık sisteminin güçlenmesi, yara iyileşmesi, demir emiliminin artması, cilt sağlığı ve kolajen dokunun korunmasına yardımcı olur. Kivinin 100 gramında; ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur.

Turunçgiller: Portakal, mandalina, limon, greyfurt turunç özelliği gösteren meyvelerdir.  Yüksek oranda su içeren bu besinler susama isteğini azaltacaktır. En önemli özellikleri bağışıklığı güçlendirmeleridir. Sağlığı geliştirici fenolik bileşenlerden zengin olduğu kadar vitaminler, mineraller, diyet lifi ve karotenoidlerden de zengindir. Flavonoidler ve C vitamini turunçgillerin güçlü antioksidan etkinlik göstermesini sağlamaktadır.

Yulaf ezmesi ve süt: Glisemik indeksi düşük, sodyum oranı düşük,  lif kaynağı yüksek olan yulaf, kan şekerini dengeleyici etkisiyle tok tutar. Yulaf ezmesi süt ile birlikte tüketildiğinde sıvı dengesine katkıda bulunarak susama ihtiyacını azaltacaktır. Süt ve yulaf protein içeriği ile tokluk hissini korumaya yardımcı olur.

Yumurta: Kaliteli protein içeren yumurta, gün içerisinde iştah seviyesini dengelmeye yardımcı olur. Ayrıca; kan şekeri kontrolünü sağlayarak yemek yeme isteğini azaltır. Yumurta tek başına susatmayan bir besindir. Tuz eklenerek tüketilmesi susama isteğini artıracaktır; bu sebeple tuz eklenmemelidir.

Elma: Özellikle kabuk ve kabuğa yakın kısımlarında önemli bir C vitamini kaynağıdır. Vücudun bağışıklık seviyesini artırarak hastalıklara karşı koruyucu bir besindir. İdrar söktürücüdür ve çok iyi bir lif kaynağıdır. Bu özellikleri ile susuzluğa karşı etkilidir. Potasyum içeriğinin yüksek olmasıyla kas ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında etkilidir. Cildi yaşlanmaya karşı koruyucu anti-aging özellik taşımaktadır. Kolesterolü düşürür ve kan şekerini dengede tutar.

Avokado

Yazının devamı...

Ramazanda kilonuzu koruyacak beslenme programınız hazır!

12 Mayıs 2020

Ramazan kolileri nasıl hazırlanmalı, içine neler konmalı?
Ramazan kolilerinin içeriğinde genel olarak ayçiçek yağı, pirinç, un, çay, toz şeker, salça, makarna, şehriye, tuz, reçel, zeytin, Türk kahvesi gibi yiyecek ve içecekler yer alır. Verilen gıdalar genelde kalori içeriği yüksek olan besinler olması sebebiyle kilo alımına sebep olabilir. Bu sebeple ramazan kolilerinin besin kalitesi yüksek besinlerle donatılması gerekir. 

Ramazan kolilerinde tam tahıllı gıdalar mutlaka yer almalıdır. Doğal karbonhidrat kaynağı olan ve lif zengini tam tahıllı ekmek, esmer ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, esmer pirinç pilavı gibi besinler yer alabilir. Bakliyat grubundan mercimek, nohut, fasulye gibi besinler eklenmelidir. Bakliyatlar, protein içeriğinin yüksekliği ile doygunluk hissi sağlar ve lif bakımından zengin besin gruplarıdır. Ceviz, badem veya fındık gibi yağlı tohumlu kuruyemişler kolide yer almalıdır. Tok tutma özelliği ve içerdikleri Omega-3 ile zihinsel gelişim sağlanırken E vitamini ile tüm hücreler yenilenir.

Kilo aldırmayan iftar ve sahur menüsü

Sahur

2 dilim tam tahıllı ekmek (50gr) 

50 gr az yağlı beyaz peynir

1 adet haşlanmış yumurta (tuz eklenmemiş)

Yazının devamı...

Korona günlerine özel sağlıklı tarifler

28 Nisan 2020

Zencefilli-Kivili Smoothie

Hazırlama süresi: 5 dakika

Porsiyon sayısı: 2

Malzemeler

Yoğurt, mango, tofu, keten tohumu, zencefil, yağ ve kakuleyi blenderdan geçirin. Püre olana kadar karıştırın. 

1 porsiyon besin değeri

Enerji: 119 kalori

Protein: 10 gr

Yazının devamı...

Kırmızı pancar nasıl tüketilir? Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?

24 Ocak 2020

Sağlıklı sebzeler ve otlar yazı serime kışın vazgeçilmez sebzesi pancar ile devam etmek istiyorum.

Pancar; A ve C vitaminleri ile folik asit, demir, manganez, potasyum ve lif yönünden zengindir. Pancar antienflamatuar, antioksidan ve arındırıcı etki gösteren ve ‘betalain’ olarak adlandırılan fitobesinlerin tek kaynağıdır. Ayrıca çok güçlü bir antioksidan olan betacyanin içerir. 

Pancar lifinin vücutta antioksidan enzimlerin düzeyini ve anormal hücreleri elimine etmekle görevli beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bağırsak sisteminin sağlığı için gerekli olan glutamin aminoasidinden zengindir. 

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; pancar karaciğerde bağışıklık hücrelerini yeniden üretmektedir. Kolesterol düşürücü bir etkisi vardır. Antikanserojendir. Bunun yanı sıra pancar sağlıklı cilt, saçlar, tırnak ve kemikler için önemli bir madde olan silika içermektedir. 

Yapılan araştırmalar pancar suyunun vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarını azaltarak egzersizi daha az yorucu hale getirdiğini gösteriyor. Egzersizden 1-2 saat önce pişmiş halde pancar tüketin veya protein içeceği içinde iki büyük pancar öğütün. Yapılan bir araştırmada; koşu öncesi pancar tüketenlerin daha hızlı oldukları ve yorgunluk hislerinin daha az olduğu tespit edilmiştir.

Ancak yüksek ısı pancar içeridiği antioksidanların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu sebeple en fazla 15 dakika buharda pişirilmesi veya 1 saatten fazla fırınlanmaması gerekir. 100 gr pancar 43 kalori içerir. 

Yazının devamı...

Yılbaşı yemeğinde fazla kaçırmayın!

23 Aralık 2019

Yaklaşan yılbaşı gecesinde sağlıksız ve yüksek kalorili beslenmek ile 2-4 kilo alabilmeniz mümkün. Yılbaşı menünüzü iyi oluşturmanız ve seçimlerinizi daha sağlıklı yapmanız ile bugünü kilo almadan atlatmayı başarabilirsiniz.

Yılbaşı sofrası için daha az çeşit yapmakla sağlıklı bir yılbaşı gecesine ilk adımınızı atabilirsiniz. Çeşit sayısı arttıkça enerji alımınız artacaktır.

Çorba; en iyi seçimler pazı, pancar, domates çorbası gibi sebze çorbalarıdır. Kremalı, unlu, balıklı veya ezme çorbalar fazla kalori içerir. Sonraki adım ise meze ve ana yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirmek olmalıdır.

Mezeler; kızartma türü yerine yoğurtlu ve sebzeli hazırlamayı deneyin. Yeşil sebzeler, fırın, haşlanmış, köz veya yoğurtlu olan meze içerikleri uygundur. Patates kızartması, patates cipsi, mayonez soslu mezeler, diğer kızartmalar yüksek kalori ve yağ içerir. Meze tercihiniz en fazla 2-3 çeşit olsun.

Salata; en iyi seçim mevsim sebzelerinden yapılan salatalardır. Salatalara ekleyeceğiniz sosların mayonez, krema gibi aşırı yağlı yiyeceklerden oluşmamasına özen gösterin.

Ana yemek; fırında hazırlanmış kırmızı et, hindi veya balıktan uygundur. Kremalı soslu yiyecekler, kaşar peynir vb. yağlı peynirler ile içeriği zenginleştirilmiş yemeklerden uzak durun. Yardımcı yemek; yemeğin yanında yer vereceğiniz pirinç pilavı veya soslu makarna yerine, kinoa veya karabuğdayı tercih edebilirsiniz. Tatlı; Sütlü veya meyveli tatlıların menünüzde yer alması, gece boyunca aşırı kalori alımınızı engelleyecektir. Geç saatte tatlı tüketmemeniz ise en iyi seçenek olacaktır. Ayrıca; mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası da olabilir.

Yılbaşı yemeğinde alkol alacak olanlar, alkol oranı ve kalorisi düşük olan alkol grubunu tercih edin. Alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterin. Alkol, kan şekerinizin düşmesine ve daha çok yemek yemenize sebep olabilir. Bir kadehi 1-2 saat dilimi içinde tüketmeye çalışın ki alkol kana hızlıca karışmasın. Ayrıca aşırı alkol alımını azaltmak için sade maden suyu ile takviye yapabilirsiniz.

500 cc Bira (1 şişe) = 211 kcal

Yazının devamı...

Enerji topları ile aç kalmak yok!

23 Ocak 2019

Malzemeler

Hazırlanışı

Afiyet olsun.

Yazının devamı...

Limon ve dondurulmuş halinin faydaları

31 Aralık 2018

Limon yüksek miktarda C vitamini içerir. 1 adet limon tüketimi ile günlük C vitamini ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. Limon ayrıca; C vitamini ile birlikte potasyum, kalsiyum ve bakırdan da zengindir.

Limonun sağlık üzerine birçok yararlı etkisi bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, solunum bozuklukları, yanık, obezite, diş problemleri, ateş, kabızlık, hazımsızlık, boğaz enfeksiyonu gibi tedavilerde limon kullanılır.


 

Günlük beslenmemizde limon genel olarak bütün haliyle tüketilmemektedir, daha çok suyu kullanılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz faydalarda limonun kabuğu da çok etkilidir.

Yazının devamı...

O kadar masum geliyor ki!

16 Temmuz 2018


Karpuz bir meyve olarak sağlıklı bir atıştırmalıktır. Ancak bu doğal tat fazla miktarda meyve şekeri içerdiği için dikkatli tüketilmelidir.


Karpuz, vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir meyvedir. 

  


C ve A vitamininden zengindir. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler ve bol su içeriği ile selülitin baş düşmanlarındandır.

  


Çok sevilen bir meyve olan karpuzun faydalarından yararlanmak için tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

  


Peynir ve çeşitleri günün en önemli öğünü olan kahvaltının vazgeçilmezidir diyebiliriz. Beslenme açısından bakıldığında yüksek oranda kalsiyum ve fosfor içermektedir. Kalsiyum ve fosfor; kemik sağlığı ve sinir ve kas aktiviteleri, böbrek fonksiyonu için gerekli minerallerdir.

   


Peynir, artık kahvaltılık bir malzeme olmaktan çıkıp, ana yemeklere girmiş birçok yiyecek ve içeceğin tamamlayıcısı haline gelmiştir. Bunun en güzel örneği karpuz ve peynir ikilisi. 

   


Karpuz ve peynir ikilisi ana öğün ve ara öğün olarak değişik miktar ve çeşitlerde tercih edilmektedir.


Önem verilmesi gereken "Karpuz ve peyniri ne miktarda ve hangi öğünde tercih etmeliyiz?" sorusu olmalıdır. Bu ikilinin en masum şekli ara öğün alternatifi olarak kullanmaktır. Ancak bu şekilde en az kalori alınabilir ve kilo almadan karpuzun ve peynirin faydaları sağlanabilir.

 

Hangi tercihimizden kaç kalori alırız, gelin hesaplayalım:

• 1 porsiyon meyve = 2-3 dilim karpuz = 200 gr = 52 kalori

• 1 porsiyon peynir = 30 gr tam yağlı peynir = 87 kalori veya 30 gr yağsız peynir = 30 kalori

Ara öğün tercihi 1: 2-3 dilim karpuz + 30 gr yağsız peynir olursa 82 kalori almış oluruz.

Ara öğün tercihi 2: 2-3 dilim karpuz + 30 gr tam yağlı peynir olursa 139 kalori almış oluruz.

Ana öğün tercihi 1: 6-8 dilim karpuz + 100 gr yağsız peynir olursa 255 kalori almış oluruz.

Ana öğün tercihi 2: 6-8 dilim karpuz + 100 gr tam yağlı peynir olursa 445 kalori almış oluruz.

Bu hesaplamalara göre hangi seçimin daha masum olduğuna siz karar verin… Sağlıkla kalın…  

Karpuz bir meyve olarak sağlıklı bir atıştırmalıktır. Ancak bu doğal tat fazla miktarda meyve şekeri içerdiği için dikkatli tüketilmelidir.

Karpuz, vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir meyvedir. 

  

C ve A vitamininden zengindir. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler ve bol su içeriği ile selülitin baş düşmanlarındandır.

  

Çok sevilen bir meyve olan karpuzun faydalarından yararlanmak için tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

Yazının devamı...
Deniz Berksoy Kimdir?

Deniz Berksoy, Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen unvanını almıştır. 4 yıllık eğitimi boyunca; İzmir Kent Hastanesi, İzmir Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi, Ankara Dışkapı SSK Çocuk Hastanesi’nde stajlarını yapmıştır. 2008-2011 yıllarında yüksek lisans eğitimini yaptığı; Ankara Üniversitesi BESYO Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı’ndan bilim uzmanlığını alarak Uzman Diyetisyen olmuştur. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca birçok seminer ve kongreye katılmıştır. 2008 yılında 'Ankara- İstanbul- İzmir İllerinde Çalışan Sağlık Personeli’nin Obezite Prevelansı’ konulu lisans tez araştırması Japonya’nın Yokohama kentinde ‘15. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi’nde -ICD- poster olarak sunulmuştur. 2011 yılında ‘İzmir Ve Ankara İllerinde Yaşayan Kadınların Fiziksel Aktivite Düzeylerini Ve Beslenme Alışkanlıklarını Etkileyen Faktörlerin Karşılaştırılması’ konulu yüksek lisans tez çalışması Antalya’da ‘1. Uluslararası Fiziksel Aktivite, Beslenme ve Sağlık Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunulmuştur. İş hayatında; Üstün Yemekçilik, Base Life Club Spor Merkezi, HDL Beslenme ve Diyet Danışma Merkezi gibi merkezlerde beslenme eğitimi ve danışmanlık hizmeti vererek çalışmalar yapmıştır. Sky Tv, Yeni Asır Tv, STV, Ege Tv gibi kanallarda beslenme ve obezite konularında haberleri yayınlanmıştır. Diva, Yeniasır, 9 Eylül, Bugün, Posta, Habertürk, Hürriyet gibi gazete ve dergilerde beslenme ile ilgili çeşitli konularda haber ve yazıları yayınlanmıştır ve yayınlanmaya devam etmektedir. 2012 yılında kurduğu merkezinde danışanlarına kilo verme, kilo alma, hamilelik ve emziklilik döneminde beslenme, çocukluk döneminde beslenme, hastalıklarda beslenme, spora özel beslenme vb. hizmet vermeye devam etmektedir.