Deniz Berksoy

Ne kadar sportifsin? Gelin birlikte test edelim

26 Haziran 2019
Aşağıdaki soruları cevapla ve fitness seviyeni ölç.

[TestID=96]

Cevaplarınıza bakın ve neyi geliştirmeniz gerektiğine göz atın. Aktif olmak için kendinize zaman ayırın ve bir planlama yapın.

Yazının Devamını Oku

Az hareket edenlere özel 1 haftalık diyet menüsü

20 Haziran 2019
Az yemenize rağmen kilo veremiyor musunuz? Peki, fiziksel olarak gün içerisinde ne kadar aktifsiniz. İşte az hareket edenlere özel 1 haftalık diyet menüsü...

İLK 3 GÜN

SABAH KAHVALTISI:

    1 ince dilim tam buğday ekmeği60 gr beyaz peynir5 adet tuzsuz zeytinBol dereotu, maydanoz, domates, salatalık, kırmızıbiber vb.

ARA ÖĞÜN:

• 5-6 adet erik kurusuÖĞLE YEMEĞİ:

    6 çorba kaşığı mevsim sebzeleri ile yapılmış sebze yemeği1 bardak ev yapımı ayran1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmiş karışık mevsim salatası

ARA ÖĞÜN:

    10 adet çiğ badem

AKŞAM YEMEĞİ:

    Izgara et (100-150gr)1 ince dilim tam buğday ekmeği1 tabak bol yeşillikli yağsız mevsim salatası

ARA ÖĞÜN:

    1 çay bardağı kefir

4 VE 5. GÜN 

SABAH KAHVALTISI:

    1 ince dilim ananas ve 1 adet kivi1 kutu sade probiyotik yoğurt (1/2 çay kaşığı tarçın eklenebilir)1 adet tam ceviz

ARA ÖĞÜN:

    1 porsiyon mevsim meyvesi (besin takvimine link verebiliriz.)

ÖĞLE YEMEĞİ:

    Izgara mevsim balığı (balık takviminden bakabilirsiniz.)1 ince dilim çavdar ekmeği1 tabak bol yeşillikli yağsız mevsim salatası

ARA ÖĞÜN:

    1 porsiyon mevsim meyvesi (besin takviminden bakabilirsiniz.)

AKŞAM YEMEĞİ:

    6-8 çorba kaşığı kurubaklagil yemeği (mercimek, maş fasulyesi, nohut vb.)1 kase cacık1 tabak bol yeşillikli yağsız mevsim salatası

ARA ÖĞÜN:

    1 kutu sade probiyotik yoğurt (1/2 çay kaşığı tarçın eklenebilir.)

6 ve 7. GÜNSABAH KAHVALTISI:

    4-5 çorba kaşığı yulaf ezmesi1 bardak yağsız veya yarım yağlı süt (1/2 çay kaşığı tarçın eklenebilir.)

ARA ÖĞÜN:

    1 porsiyon mevsim meyvesi (besin takviminden bakabilirsiniz.)

ÖĞLE:

    1 kase mercimek veya ezogelin çorbası1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmiş bol brokoli ve semizotu salatası (tercihen 1 diş sarımsak eklenebilir.)1 bardak kefir

ARA ÖĞÜN:

    10 adet çiğ badem

AKŞAM YEMEĞİ:

    6-8 çorba kaşığı mevsim sebzeleri ile yapılmış sebze yemeği1 ince dilim çavdar ekmeği1 tabak bol yeşillikli yağsız mevsim salatası

ARA ÖĞÜN: 

1 adet haşlanmış elma üzerine 1 adet dövülmüş tam ceviz ve 1/2 çay kaşığı tarçın 

ÖNEMLİ NOT:

    Kadınlar günde 10 bardak, erkekler 14 bardak su içimine özen göstermelidir.Günde 2 fincan şekersiz bitki çayı, 1 fincan şekersiz çay ve 1 fincan sade Türk kahvesi tüketimi uygundur.Bu beslenme programı örnek olarak hazırlanmıştır. Beslenme programı kişinin cinsiyetine, yaşına, kilosuna, boyuna, metabolizmasına göre değişiklik gösterebilir.

1 adet haşlanmış elma üzerine 1 adet dövülmüş tam ceviz ve 1/2 çay kaşığı tarçın 

Yazının Devamını Oku

Ramazan ayının vazgeçilmez meyvesi: Hurma

21 Mayıs 2019
Hurma, içinde barındırdığı birçok vitamin ve mineral nedeniyle öğünlerde yer verilmesi gereken bir besindir. Özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan hurmanın faydaları saymakla bitmiyor:

    İçeriğinde en az 20 farklı aminoasit içermektedir. Bu yönüyle yaşlanmaya karşı etkilidir.Kansere karşı koruyucu doğal bir ilaçtır.Böbrek iltihabını ve böbrek taş oluşumunu engellemektedir.Kan şekerini çok iyi dengeleyen bir meyvedir.İçerdiği demir sayesinde anemiye karşı tedavi edici özellik taşımaktadır.Damar sertliği ve kolesterole karşı koruyucu görev yapmaktadır.B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri korumaktadır. Ayrıca zengin beta karoten içeriğiyle hem karaciğer hem de göz sağlığı için faydalıdır.Hurma, emzirme döneminde süt artışını sağlamaktadır.Laksatif etkiye sahip olması sebebiyle kabızlığa karşı etkilidir.İçeriğinde yer alan B1, B6, magnezyum sayesinde stresi azaltmaktadır.

TÜKETİM ALTERNATİFLERİ NELERDİR?

• Kabızlık problemi olanlar için 2 adet hurmayı bir bardak su içerisine ilave edip sabaha kadar bekletip aç karnına içebilirler.• Kilo alma problemi yaşayanlar için kuruyemiş ile birlikte ara öğünlerde tüketilebilir.• Spor öncesi kaslara enerji ve yakıt sağlayabilmek için hurma önemli besinlerden biridir.• 1 porsiyon meyve 4 adet hurmaya eşdeğerdir. Ortalama 57 kcal’dir.

• Kabızlık problemi olanlar için 2 adet hurmayı bir bardak su içerisine ilave edip sabaha kadar bekletip aç karnına içebilirler.
• Kilo alma problemi yaşayanlar için kuruyemiş ile birlikte ara öğünlerde tüketilebilir.
• Spor öncesi kaslara enerji ve yakıt sağlayabilmek için hurma önemli besinlerden biridir.
• 1 porsiyon meyve 4 adet hurmaya eşdeğerdir. Ortalama 57 kcal’dir.

Yazının Devamını Oku

Karpuz peynir ikilisi ne kadar masum?

20 Mayıs 2019
Uzman diyetisyen Deniz Berksoy, yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz ve peynir ikilisini tüketirken zararlarından nasıl korunabileceğimizi anlatıyor.

Yaz aylarında en sevdiğimiz meyvelerden bir tanesi olan karpuz ve her öğünde tercih edebildiğimiz peynir, yaz günlerinde vazgeçilmez ikilidir. Peki karpuz ve peynir ikilisi ne kadar masum?

Karpuz, A ve C vitamini açısından zengin antioksidan etkili bir meyvedir. Lif ve su açısından çok değerli olan karpuzun kalorisi de bir o kadar yüksektir. Peynir her öğünde severek tükettiğimiz bir süt ürünü olmakla birlikte protein açısından zengin bir besindir. Yaz öğünlerinin vazgeçilmezi karpuz ve peyniri masumlaştırmak için karpuzun miktarına dikkat edilmelidir. 2-3 parça üçgen dilim karpuz, bir porsiyon meyveye denktir. Aynı zamanda peynir tüketirken düşük yağlı olanını seçmek ve bir kibrit kutusunu aşmayacak şekilde tüketmek fazla kalori alımını engelleyecektir.

Yazının Devamını Oku

Ramazana özel diyet listesi ve özel tarifler

8 Mayıs 2019
11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Bu süreçte beslenmekte çok önemli. Nelere dikkat edebilirsiniz? Ayrıca sizinle Ramazana özel örnek bir diyet listesi ve çeşitli tarifler paylaştım.

Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için öncelikle yapmanız gereken oruç tuttuğunuz zamanlar haricinde ana öğün ve ara öğün sayınızı mümkün olduğunca artırarak beslenmek olmalıdır.

 İftar yemeğinde tüketeceğiniz besinler; kremasız çorbalar, sebze yemekleri, salatalar, zeytinyağlı yemekler ve posa içeriği yüksek olan kurubaklagil yemekleri olmalıdır. Ara öğünlerde meyve, kuruyemiş veya süt ürünleri tercih edilebilir.

Ramazan ayında çeşitli egzersizleri yapmak gereklidir. İftar sonrası yapacağanız hafif tempolu 30-45 dakikalık yürüyüş yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracaktır. Ayrıca metabolizmanıza yardımcı içecek tarifini altta paylaştım.

Ramazanda yavaşlayan metabolizmaya ek olarak özellikle iftardan hemen sonrasında şekerli besinler, çikolatalı tatlılar veya güllaç tüketimi artmaktadır. Tatlı tüketiminizi kısıtlamalısınız, tercihen sütlü tatlılar veya dondurma haftada 1-2 kez tüketilebilir. Ramazana özel hazırlaması kolay ve düşük kalorili tatlı tarifini altta paylaştım.

Vücudumuzun yaklaşık %60-70’i sudan oluşmaktadır. Ramazanda oruç tuttuğunuz zamanlar haricinde 10-14 bardak veya yaklaşık olarak 2-3 lt. su tüketmelisiniz.

Sahur:

2 ince dilim ekmek (50gr)

Yazının Devamını Oku

Günlük kalori ihtiyacım ne kadar?

20 Mart 2019
Yaz mevsiminin yüzünü iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde herkesi bir diyet telaşı sardı. İster kilo vermeye çalışın isterseniz ideal kilonuzda ve formda kalmak için uğraşın günlük almanız gereken kalori hesabına göre adımlarınızı atmalısınız. Bunun yanında ideal kilonuzu ve vücut kitle indeksinizi de bilmelisiniz.

Günlük kalori ihtiyacı, kilo kontrolü için kişinin her gün alması gereken kalori miktarıdır. Herkesin günlük kalori ihtiyacı, cinsiyetine, yaşına, yaşam tarzına, boyuna ve kilosuna göre değişir.  

GÜNLÜK KAÇ KALORİYE İHTİYACIM VAR?

Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanan bu hesaplama tablosuna boyunuzu, kilonuzu, cinsiyetinizi ve günlük yaşam tarzınızı seçerek almanız gereken günlük kalori miktarını hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplayıcı sayesinde günlük kalori ihtiyacınız ile birlikte ideal kilonuzu ve vücut kitle indeksinizi de (BMI) öğrenebilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy tarafından hazırlanan ONLİNE DİYET PROFİLİnizi çıkarmak ve sonucunuza göre ÖRNEK DİYET MENÜSÜne ulaşmak için tıklayın!

Yazının Devamını Oku

Kıştan kalan kiloları nasıl vereceğiz?

12 Mart 2019
Kış mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde, hava şartları nedeni ile fiziksel aktivitenin yeterli yapılmaması, sebze meyve çeşitliliğinin az olması, susama hissinde ve su tüketiminde azalma, gece abur-cubur tüketiminin artması gibi sebepler kilo alımını kaçınılmaz hale getirdi.Kıştan kalan kilolarınızı vermeyi hızlandırmak için bazı beslenme taktiklerine ihtiyacınız var:

    Ara ve ana öğünlerinize dikkat ederek uzun saatler aç kalmamaya özen gösterin.Sindirimi kolay ve hafif besinleri tercih edin.Havaların ısınması ile artan sebze-meyve çeşitliliğini iyi değerlendirip, vitamin mineral ve posa yönünden zengin olan, bağışıklık güçlendirici bu besinlere ağırlık verin. Taze sebze-meyveler içerdikleri vitamin-mineraller ile doğal antioksidan kaynağıdır. Bu besinler sayesinde vücudunuz serbest radikallerle savaşır, kırışıklıklar ve yaşlanma önlenmiş olur.Haftanın 3-4 günü 30 dakikalık tempolu yürüyüşler yaparak metabolizmanızı canlandırın.Aşırı tuzlu, salamura şeklinde ve çok baharatlı yiyeceklerin tüketimini sınırlandırın.Her gün düzenli olarak 7-8 saat uyumaya özen gösterin.Bol su için. Vücudunuzun %60’ının sudan meydana geldiğini ve sürekli yerine konması gerektiğini unutmayın. Susamasanız bile günlük en az 2 litre su tüketin.Siyah çay ve kahve tüketiminizi sınırlandırın. Şeker içeren içecekler, kolalı gazlı içecekleri tüketmeyin. Bu tür içeceklerin yerine sade maden suyu, bitki çayı veya suyu tercih edin.Sağlıklı beslenme taktiklerini dışarıda restoranlarda yemek yediğinizde de uygulayabilirsiniz.

KIŞ KİLOLARINDAN KURTULMA TAKTİKLERİ

    Sipariş ettiğiniz besinin yoğun sos içermemesine özen gösterin. Siparişinizin yanında garnitür olarak ne geleceğini garsonunuza sorun.Porsiyon büyüklüğünü iyi gözlemleyin, porsiyonlar normalden fazla ise siparişinizin hepsini tüketmeyin, paylaşın.*Mezelerden yeşil sebze ağırlıklı, zeytinyağlı veya yoğurtlu olanları tercih edin; kızartma türü olanları tercih etmeyin. Bol yeşillik ve salata tüketin.Dışarıda yemeğe çıkmadan önce planlayacağınız küçük bir ara öğün (örneğin; 1 porsiyon taze meyve veya 2-3 adet ceviz içi) yemekte alacağınız kaloriyi sınırlandıracaktır.Açık büfe tuzaklarına dikkat edin, sağlıklı seçimler yapmaya çalışın. En küçük tabağı alın ve tabağınızın yarısı sebze, çeyreği proteinden zengin besinler (ızgara balık, kurubaklagil, kırmızı et vb.) ve diğer çeyreği tahıl grubu olacak (esmer ekmek, esmer pirinç veya makarna vb.) şekilde hazırlayın, yanında yoğurt, ayran veya cacık tercih edin.

Yazının Devamını Oku

Konja bitkisinin faydaları nelerdir?

25 Şubat 2019
Her geçen gün market raflarımıza veya internete zayıflamaya yardımcı veya sağlığa faydalı adı altında bir çok ürün ortaya çıkıyor. En son popüler olan ürünümüz ise konja bitkisi. Konja bitkisi Japonlara özgü lifden zengin bir bitkidir. Özellikle Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Patatese benzeyen bir yapısı vardır. Glucomannan isimli diyet lifinden zengindir.

KONJA BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

1. Sindirimi kolaylaştırır. Konja suda çözünebilir lifler içerir bu sebeple sindirimi hızlandırır. Kabızlık ve hemoroide de iyi gelmektedir.

2. İçeriğindeki lif zenginliği ile kan şekerini kontrol altına alır ve diyabete karşı koruyucudur.

3. Diğer önemli özelliği minerallerin emilimini hızlandırmasıdır. Bir çok mineral bazı besinlerle etkileşime girer ve emilimi zorlaşır. Konja bitkisi bu özelliği ile minerallerden maksimum seviyede faydalanmaya yardımcıdır.

4. Ağız sağlığına yardımcıdır. Diş çürüklerine ve bakterilere karşı savaşır. Antibakteriyel ve antioksidant özelliği ile bağışıklığı düzenleyici ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.

5. Metabolizmayı hızlandırıcı bir özelliği vardır. Ayrıca konja; düşük kalori ve düşük karbonhidart içeren bir besindir. Bu özelliği ile kilo vermeye yardımcıdır.

6. Antiimflamatuar özellik göstermektedir. Kemik sağlığı ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

7- Göz sağlığına iyi gelmektedir.

8. Konja bitkisi özellikle cilt sağlığı ve temizliğinde kullanılmaktadır. Konja bitkisi içeren süngerler yüz temizleme ve cilt temiziliğinde kullanılarak akne oluşumu ve kırışıklıkları önlemede etkilidir.

Şu an en çok yararlanılan kozmetik sektörüdür. Cilt sağlığında etkisi ispatlanmıştır. Piyasada çıkan konja zayıflama çayı veya zayıflama tozu gibi ürünlerin kullanımına dikkat edilmelidir

1. Sindirimi kolaylaştırır. Konja suda çözünebilir lifler içerir bu sebeple sindirimi hızlandırır. Kabızlık ve hemoroide de iyi gelmektedir.

2. İçeriğindeki lif zenginliği ile kan şekerini kontrol altına alır ve diyabete karşı koruyucudur.

3. Diğer önemli özelliği minerallerin emilimini hızlandırmasıdır. Bir çok mineral bazı besinlerle etkileşime girer ve emilimi zorlaşır. Konja bitkisi bu özelliği ile minerallerden maksimum seviyede faydalanmaya yardımcıdır.

4. Ağız sağlığına yardımcıdır. Diş çürüklerine ve bakterilere karşı savaşır. Antibakteriyel ve antioksidant özelliği ile bağışıklığı düzenleyici ve hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.

5. Metabolizmayı hızlandırıcı bir özelliği vardır. Ayrıca konja; düşük kalori ve düşük karbonhidart içeren bir besindir. Bu özelliği ile kilo vermeye yardımcıdır.

6. Antiimflamatuar özellik göstermektedir. Kemik sağlığı ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

7- Göz sağlığına iyi gelmektedir.

Yazının Devamını Oku