Köfte... Ama hangisi?

Herkesin favori bir köfte tarifi mutlaka var. Et, tavuk, balık veya sebzelerle yapabileceğimiz yüzlerce çeşit köfte arasından sizin en sevdiğiniz hangisi? Ben bu hafta sizlere mutfağımda sıklıkla pişenleri anlatacağım.

Haberin Devamı

Bir tabak köfteye kim hayır diyebilir ki! Doğru şekilde pişirilmişse ve porsiyon kontrolü iyi yapılırsa köfte, en sağlıklı yemek alternatiflerinden biri üstelik. Benim mutfağımda da sık sık pişer. Bu hafta sizlere çok sevdiğim tariflerimden birkaçını anlatacağım. Aralarında somonla ve pırasayla yaptıklarım da var...

Köfteyi közlenmiş kapya biberle buluşturdunuz mu hiç? Çok yakıştırıyorum ben. Bu tarif için yarım kilo yağsız kıyma, 1 soğan (rendelenmiş), 10 közlenmiş kapya biber, 2 domates (rendelenmiş), 1-2 diş sarımsak (ezilmiş), taze nane, karabiber ve biraz tuz kullanıyorum. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurarak bir köfte harcı hazırlıyorum. Yağsız tavada hafif pişirdiğim köfteleri közlenmiş kapya biber dilimlerine sarıp hepsini bir tencereye diziyorum. Üzerine domates ve sarımsak... Kısık ateşte 20 dakikada hazır oluyor. Üzerine biraz kuru nane serpip masaya getiriyorum.

Haberin Devamı

Köfte... Ama hangisi

Köftelerin sebzelerle buluşmasını hep çok sevdim. O yüzden kabaklı köfteyi sık sık yerim. Bu yemeğin köftesini közlenmiş kapya biberli tarifimdeki gibi hazırlayabilirsiniz ama ben bazen köfte harcına yarım demet kadar ince ince doğradığım maydanozları da katıyorum. Köfteler hazır olunca 1 kilo kabağı soyup 2 santimlik yuvarlaklar şeklinde doğruyorum. Bir kabak, bir köfte olacak şekilde yayvan bir tencereye hepsini diziyorum. Üzerlerine ince ince doğranmış sivri biberler, domates rendesi, birkaç diş sarımsak ve tuz... Bunların ölçüsü size kalmış. Tencerenin ağzını kapatıp önce kısık ateşte 20 dakika pişiriyorum, sonra harlı ateşte suyunu çektiriyorum. Piştikten sonra üzerine kıyılmış dereotu serperek servis ediyorum. Öğlen yemeğinizde 5-6 yemek kaşığı köfteli kabağın yanına, 1 dilim tam buğday ekmeği, bol limonlu bir salata ve bir bardak ayran eşlik ederse akşama kadar acıkmazsınız, benden söylemesi.

SOSU ENFES OLUYOR

Adını ‘Tok tutan ekşili köfte’ koyduğum yemeğimi de denemenizi isterim. Köftesi için 250 gram yağsız kıyma, 1 Türk kahvesi fincanı ince bulgur, 1 yumurta, bir tutam ince kıyım maydanoz, tuz, karabiber ve kuru nane kullanıyorum. Fındık büyüklüğünde köfteler yapıyorum, dilerseniz köftelerin birbirine yapışmaması için hafif unlayabilirsiniz. Bu yemeğin sosu enfes, hatta başka tariflerinizde de kullanabilirsiniz. 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı un ve 4 su bardağı suyu karıştırıp ayran benzeri bir karışım yapın. 1 yemek kaşığı zeytinyağında yemeklik doğranmış 1 soğanı sotelemeye başlayın. Soğanlar yumuşayınca ayran benzeri karışımı tencereye dökün. Kaynayınca 1 su bardağı haşlanmış nohudu ve köfteleri de ilave edin. Köfteler pişince ocaktan alın. Üzerine biraz limon suyu gezdirin ve tuzunu atın, yemek hazır!

Haberin Devamı

Bazılarınız tavuk köftesini de çok seviyor, biliyorum. Pazılı tavuk köftesini denemelisiniz... Tavuk kıyması, soğan rendesi, yumurta, yulaf kepeği, karabiber ve kırmızı biberle köftenizi hazırlayın, fırında pişirin. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı az zeytinyağında kavurun. Soğan şeffaflaşınca üzerine ince ince doğranmış pazıları ekleyin, biraz da kırmızı biber serpin. Servis tabağının altına pazıyı yerleştirin, üzerine tavuk köftelerini... Son dokunuş için tavsiyem, sarımsaklı yoğurt, onun üzerine de biraz kuru nane...

Balık sevenleri unuttuğumu düşünmeyin! İki tane de somonlu önerim var. 200 gram kadar somon, yarım demet ince ince doğranmış maydanoz, 5-6 diş ezilmiş sarımsak, 1 yumurta, karabiber, kırmızı biber, tuz... Somonu robotta kıyma haline getirip diğer malzemelerle karıştırın. Köfte şekli verip fırında pişirin, şahane oluyor. Somon köftesi uzun süre tok tutan, üstelik hafızayı güçlendiren yemeklerden biri... Ben bazen somon, soğan, yulaf kepeği, taze nane, maydanoz, kimyon, tuz ve karabiberi robotta çekip köfte şeklini veriyorum, sonra da fırında pişiriyorum. Yanında haşlanmış patates ve salatayla servis ediyorum.

Haberin Devamı

Tam bu mevsime gidecek bir tarifle bitireyim önerilerimi. “Pırasa yemem ama köfteden vazgeçmem” diyenlere pırasayı sevdirmenin yolu bence işte bu yemek. Leziz mi leziz bir tarif bu... 2 büyük pırasayı ince ince doğrayın, kaynar suda kısa süre haşlayın. Daha sonra yarım kilo kıyma, ezilmiş 2 diş sarımsak, 1 yumurta, karabiber, tuz ve kırmızı biberle köfte yapın. Yağsız tavada kızartın veya fırında pişirin. Yanında turp ve rokayla yemeyi çok seviyorum ben...

Köfte... Ama hangisi
Somon köftesi tok tutan, hafızayı güçlendiren nefis yemeklerden biri...

Dünyanın pek çok yerinde mutfakların değişmez lezzeti, et grubudur. Ama günlük doymuş yağ alımımızı azaltabilmek için et ürünlerini özellikle daha az yağlı ve yağsız tercih edebiliriz. Yağsız et, çok iyi bir protein kaynağıdır. İçindeki protein sayesinde bizi tok tutar. Demir ve B12 açısından da çok zengindir.

Haberin Devamı

Doğru yöntemlerle  yani ızgarada veya fırında pişirildiğinde et grubunun pek çok faydası var. Ancak pişirirken fazla miktarda yağ kullanmamaya dikkat etmemiz önemli. Köfteleri yağsız bir tavada kendi yağıyla beraber pişirmek de doğru bir pişirme yöntemi olacaktır. Böylelikle günlük ekstra yağ alımını azaltmış oluruz. Lif oranı yüksek bir sebzeyle birleştirilirse kan şekerini dengelemesi ve bağırsakları sağlıklı bir şekilde çalıştırması açısından da çok faydalı olur. Örneğin bir öğle yemeğinde 3 adet köfte (100 gram) yanında bol yeşillikli salata ve ayranla beraber tükettiğimizde hem düşük kalorili beslenmiş hem de doygunluğumuzu arttırmış oluruz.

Yazarın Tüm Yazıları