Abdulkadir SELVİ - Tüm Köşe Yazıları - Sayfa 1

Abdulkadir Selvi

Bahçeli’nin çıkışı sonrası kulislerdeki sorular

14 Haziran 2024
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin açıklaması üzerine “Ne oluyor, Cumhur İttifakı dağılıyor mu?” sorusu gündeme geldi.

Çünkü Bahçeli açık bir şekilde çekilebileceklerini söyledi. “Normalleşme ve yumuşama atmosferinin sürdürülebilir hale gelmesinin önünde şayet Milliyetçi Hareket Partisi bariyer olarak telakki ve tarif ediliyorsa, bu konuda da geniş bir ittifak husule gelmişse, bize düşen sorumluluk ülkemiz ve milletimiz uğruna her türlü fedakârlığı göze almak, gereğini ise gönül huzuruyla yapmaktır” dedi. Yetinmedi. Bir de AK Parti-CHP koalisyonu önerdi. Hem de bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 günlük yurtdışı gezisi için henüz uçakta olduğu bir sırada yaptı.

ERDOĞAN’IN TALİMATI

AK Parti yetkilileri bu sırada henüz İspanya yolunda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la irtibat kurdular. Erdoğan’ın, “Cumhur İtifakı’nın devamına olan güçlü inancımızı belirten açıklamalar yapın” talimatını verdiği söyleniyor.

ÖMER ÇELİK’İN AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sıcağı sıcağına açıklama yaparak, “Cumhur İttifakı olarak ülkemizi geleceğe taşımak ve milletimize hizmet etmek noktasında güçlü siyasetlere imza atmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı gibi bu konudaki irademiz tamdır” dedi. Böylece Cumhur İttifakı’nın geleceğiyle ilgili sorular yanıtını bulmuş oldu.

İKİ GÖRÜŞME

Peki buna rağmen Erdoğan tam da yurtdışındayken Bahçeli böyle bir açıklamayı neden yaptı?

1- CHP ile karşılıklı ziyaretler nedeniyle girilen normalleşme süreci.

Yazının Devamını Oku

Özgür Özel- Erdoğan görüşmesinden sonraki hava

13 Haziran 2024
Bütün gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesine çevrilmişti.

Beklentilere yol açan görüşmede nelerin konuşulduğu merak konusu oldu.

Daha önceki görüşmeden gündeme getirilen iki başlıkta sonuç alındığı için bu kez hangi konularda somut adım atılacak diye bir beklenti vardı.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN TEŞEKKÜR

Görüşmede Özgür Özel, 28 Şubat mahkûmu olan emekli generallerin affedilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyor.

GÖLGE BAKANLARIN GÖRÜŞMESİ

Bir de bakanların, CHP’nin gölge bakanları ile görüşmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ediyor. Bu diyaloğun devam etmesinin yararlı olacağını söylüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel’le, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek’le, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yine Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan’la görüştü.

EKONOMİYLE İLGİLİ TALEPLER

Özgür

Yazının Devamını Oku

Erdoğan ve Özgür Özel diyaloğuyla siyasi iklim değişiyor

12 Haziran 2024
Neil Armstrong Ay’a ilk adım attığında. “Benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım” demişti.

Çok tarihi anlamlar yüklenebilir mi bilemiyorum ama Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başlattıkları yumuşama ve normalleşme süreci de Türk siyaseti açısından önemli. Çünkü ne çektiysek kavgadan, gerilimden çektik. O nedenle iktidar ile muhalefet arasındaki diyaloğu önemsiyoruz. İki lider ezberleri bozan bir adım attılar. Ve 39 gün arayla ikinci kez bir araya geldiler.

TÜRK KAHVESİ İÇTİLER

İlk görüşme 1 saat 35 dakika sürmüştü. İkinci görüşme ise 1.5 saat sürdü. Erdoğan çifte kavrulmuş lokum hediye etmiş. Özgür Özel ise Erdoğan’a Türkiye Cumhuriyeti’nin sürekliliğini simgeleyen,”Payidar Gondol” hediye etmiş. Bu arada ‘Görüşmede ne içecekler’ diye merak ediliyordu. Cumhurbaşkanı Türk kahvesini tercih etmiş. İki lider sade Türk kahvesi içmiş. Bir kahvenin kırk yılı hatırı vardır.  

KELEBEK ÖMÜRLÜ OLMASIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yumuşama sürecinin “Kelebek ömürlü olmaması” dileğinde bulunmuştu.  Erdoğan ile Özgür Özel aslında yeni bir siyaset inşa ediyorlar. Hem Erdoğan hem Özgür Özel açısından kazançlı olan bir siyaset. Ama asıl önemli olan Türkiye’nin temel meselelerinde iktidar ile muhalefetin bir araya gelmesi ve bu süreçten ülkemizin kazançlı çıkması.

 BU KEZ TWEET ATMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel’in görüşmesi başlamak üzereyken, bir yandan da gözüm Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabındaydı. Çünkü 2 Mayıs’taki ilk görüşme sırasında Kılıçdaroğlu, “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” diye bir tweet atmıştı. Kılıçdaroğlu’nun tavrı CHP tabanında olumlu karşılanmadı. Genel başkan görüşürken bu tavır şık olmadı şeklinde eleştiriler yöneltilmişti. Sanıyorum bunlar etkili oldu ki Kılıçdaroğlu bu kez görüşme sırasında tweet atmadı.

BAHÇELİ’NİN YÜZÜĞÜ

Yazının Devamını Oku

Erdoğan’ın CHP’yi ziyareti Kavala ve Sinan Ateş dosyası

11 Haziran 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl aradan sonra bugün CHP Genel Merkezi’ni ziyaret edecek.

Özgür Özel’in makamında gerçekleşecek olan görüşmede; Erdoğan’ın arkasında ‘Cumhurbaşkanlığı Forsu’ bulunan Türk bayrağı, Özgür Özel’in arkasında ise CHP bayrağı yer alacak.

NELER KONUŞULACAK

Özgür Özel görüşme öncesinde bir gündem hazırlığı yaptı.

Asgari ücret, emeklilerin durumu, öğretmen atamaları, belediyelerin borç yükü, Şenyaşar ailesinin talebi, Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atanması ile Can Atalay başta olmak üzere Gezi mahkûmlarının durumu yer alacak.

Sivil anayasa konuşulacak mı? En azından AK Parti kanadının beklentisi o yönde.

DİYALOG DESTEK GÖRÜYOR

İlk görüşme 2 Mayıs’ta AK Parti Genel Merkezi’nde olmuştu. İki liderin görüşmesi kamuoyundan büyük destek gördü. Çünkü millet, devletin tepesindeki kavgadan hoşlanmaz. İktidar ve muhalefetin ülkenin temel sorunlarını görüşmek üzere bir araya gelmesini destekler. Hep örnek veriyorum; Demirel ile Ecevit 1980 öncesinde cenazede bile tokalaşmıyorlardı. Sonucu hiç iyi olmadı. Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında bir diyalog kurulmadı. Ülkeye bir yararı da olmadı.

KELEBEK ÖMÜRLÜ OLMASIN

Yazının Devamını Oku

ABD’den tarihi itiraf

10 Haziran 2024
PKK’nın 11 Haziran’da Suriye’de kontrol ettiği bölgelerde yapmak istediği seçimler, Türkiye’nin baskısı üzerine ağustos ayına ertelenince yazılara bir süre ara vermeyi planlamıştım.

Ancak yeni gelişmeler ortaya çıkınca ilgisiz kalamadım. Bu tarihi bir kenara yazın. 7 Haziran 2024 tarihinde bir kırılma yaşandı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından seçimlerle ilgili sorusu üzerine CNN Türk ve Hürriyet’in ABD temsilcisi Yunus Paksoy’a verilen yanıt bende alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

TEHLİKELİ PLAN

Bir kez daha emin oldum ki, ABD’nin Suriye’de PKK üzerinden bir planı var. Ve bu plan tehlikeli bir plan.

Yunus Paksoy’un seçimlerle ilgili sorusu üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, PKK-SDG için “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi” tanımı yapılıyor.

KABUL EDİLEMEZ

ABD, Suriye’nin toprakları üzerinde PKK’ya sözde özerk yönetim kurmuş da haberimiz yok. Bu kabul edilemez bir durum. Türkiye’nin buna gereken yanıtı vereceğinden kuşkum yoktur.

Ben terör örgütüne sözde seçim yaptırılmasının özerk yönetime giden ilk adım olduğunu düşünüyordum. Bugün seçim yaptıranlar yarın özerk yönetimi ilan eder, bu süreç terör devletinin kurulmasıyla sonuçlanır diye endişe ediyordum. Meğer ABD seçim yaptırmadan işin adını koymuş.

Türkiye buna müsaade etmez. Bunun cevabı hem sahada hem masada verilir.

Yazının Devamını Oku

Türkiye seçimi erteletti ama tehlike sürüyor

7 Haziran 2024
PKK’nın 11 Haziran’da Suriye’de yapmayı planladığı seçimler Türkiye’nin kararlı tutumu nedeniyle bir kez daha ertelendi.

Ama tehlike tamamen ortadan kalkmış değil. Terör örgütü seçimlerin ağustos ayında yapılacağını ilan etti.

Bu sözde seçimlerin tamamen iptal edilmesi gerekiyor. Çünkü bir terör örgütünün kendine özerk bir statü elde etmek için seçim yapması kabul edilemez.

BUGÜN PKK YARIN DEAŞ

Bugün PKK yarın DEAŞ aynı yöntemle Suriye devletinin toprakları üzerinde seçim yapar, özerklik ilan eder sonra bir de bakmışsınız ki terör devleti kurmuşlar.

Sarı Öküz’ü verirsek, devamı gelir. Onun için öncelikle PKK’ya bu seçimleri yapamayacağının gösterilmesi lazım. Ama nasıl?

SURİYE, İRAN, RUSYA SUSTU

PKK terör örgütü Suriye topraklarının bir bölümünde seçim yapacağını, özerk bir yönetim ilan edeceğini açıklıyor, Suriye devletinin sesi çıkmadı. Sanki seçimler başka bir ülkede yapılacak.

Yazının Devamını Oku

Türkiye bastırdı PKK’nın seçimi erteleniyor

6 Haziran 2024
PKK; Suriye’deki sözde seçimleri önce 30 Mayıs’ta yapacaktı, sonra 11 Haziran’a erteledi. Şimdi de seçimlerin ileri bir tarihe ertelendiği haberleri geliyor. Resmi açıklama henüz yapılmadığı için yeni tarih ilan edilip edilmeyeceği belli değil.

PKK terör örgütü tarafından Suriye toprakları üzerinde yeni bir yönetim kurulma girişimleri karşısında Esed rejimi sustu. İran sustu. Rusya sustu. ABD, zamanı değil şeklinde bir açıklama yapmakla yetindi. Sadece Türkiye konuştu. Türkiye’nin kararlı tutumu ABD-PKK ortak yapımı olan bu oyunun bozulmasına yol açtı.

TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL

Bir kez daha görüldü ki, Türkiye’ye rağmen bir oyun kurulamaz. Türkiye bitti demeden bitmez. PKK’nın 11 Haziran’da yapmayı planladığı seçimleri ertelemek zorunda kaldığı söyleniyor. Ama tehlike tam olarak geçmiş değil.

MCGURK’UN PLANI

Çünkü bu planın arkasında ABD’nin Ortadoğu Danışmanı McGurk var. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da ‘Bu seçimler meşru değildir’ denilmiyor. Sadece zamanlamasının yanlış olduğu vurgulanıyor. ABD’ye göre doğru zaman ne zaman orasını bilmiyorum ama bize göre hiçbir zaman doğru zaman değil. Çünkü PKK bir terör örgütü. DEAŞ’ın Suriye topraklarında seçim yapıp, özerk yönetim oluşturacağını ilanıyla bunun ne farkı var?

İKİNCİ İSRAİL PLANI

Türkiye’nin kararlılığı sayesinde tehlike şimdilik atlatıldı ama tamamen ortadan kalkmış değil diyorum. Neden? Çünkü bu uzun vadeli bir plan. PKK’ya önce özerk bir yönetim kurdurma ardından ise terör devleti kurdurma planı. Bu planın diğer ucunda ise İsrail yer alıyor. Ortadoğu’da yalnızlaşan terörist devlet İsrail, kendisine uydu olacak terörist devletler kurdurmanın peşinde. Bunun başında da PKK geliyor. O nedenle bu plan uzun vadeli bir plan.

UYDU DEVLET

Yazının Devamını Oku

Irak’ta PKK’nın tasfiyesi için Suriye’de PKK’ya göz yumulacak mı?

5 Haziran 2024
PKK’nın 11 Haziran’da Suriye’de yapmayı planladığı seçimde geri sayım başladı. Peki sahadaki son durum ne?

1- PKK’nın 11 Haziran’da Suriye’de yapmayı planladığı seçim için ABD Dışişleri Bakanlığı adil, serbest ve şeffaf seçim ortamının olmadığını açıkladı.

2- Dikkat edin ABD ‘Bu seçimler meşru değildir’ demedi. Aslında Suriye’yi bölme anlamına gelecek ve PKK’ya özerk bir statü sağlamayı amaçlayan seçimlerin gayri meşru olduğunu ilan etmeleri gerekiyordu. Sadece zamanlamaya ve şekline itiraz ettiler.

ABD ENGELLEYEBİLİR Mİ?

3- Peki ABD bu seçimleri engelleyebilir mi? Elbette engelleyebilir. Peki engelleyecek mi? Ya da bu seçimleri gayri meşru ilan edecekler mi? Belli değil. Sahadaki uygulamaya bakacağız.

ABD’YE DAYATMA MI

4- Peki PKK neden şimdi seçim diye ortaya çıktı? PKK’nın seçim yapmasının ABD’nin PKK’ya açtığı alanın ötesinde bir hamle olduğu söyleniyor. PKK’nın dayatması olarak görülüyor. PKK, fiili bir durum oluşturmaya çalışıyor deniliyor. Zaten PKK öyle bir örgüt değil mi? Parmağını veren kolunu kaptırır. PKK’nın bir ajandası var. Şimdi bu ajandasını dayatıyor. Suriye’de yaptıklarından daha fazlasını istiyor.

AKIL HOCASI MCGURK

5-

Yazının Devamını Oku