Abdulkadir Selvi

Anketler yeni sinyaller veriyor

24 Haziran 2024
Seçim dönemlerinde yoğun olarak siyasi anketler yayınlanıyor ama seçimlerden sonra anketler azalıyor.

Areda Survey’in 28-31 Mayıs tarihleri arasında 2503 kişiyle yaptığı anket ise sadece siyasi sonuçları içermiyor, aynı zamanda sosyolojik gelişmelere de ışık tutuyor.

Yusuf Akın’ın genel müdürü olduğu Areda Survey ankete katılanlara mayıs ayının en önemli gündem maddesini sormuş.

TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ

Ekonomik sorunlar ve enflasyon yüzde 38.8’le açık ara birinci çıkıyor. Onu yüzde 27.1’le Filistin-İrail savaşı takip ediyor.

Bu da bize gösteriyor ki insanlar kendi ekonomik savaşlarını, Filistin-İsrail savaşından dahi daha önde tutuyor.

Yüzde 8.8’le üçüncü sırada İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası geliyor.

Emekli maaşları ise yüzde 7.3’le dördüncü sırada yer alıyor. Seçimlerden önce emekli maaşları ilk iki sıradaydı.

EKONOMİ HANGİ 

Yazının Devamını Oku

Erdoğan ile Özgür Özel Kıbrıs’ta görüşecek mi

21 Haziran 2024
20 Temmuz’da Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü törenlerine Türkiye’den Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında kalabalık bir heyet katılacak.

Erdoğan, 50’nci yıl törenlerine özel bir anlam veriyor. Türkiye’den iktidar ve muhalefetin törenlere birlikte katılmasını böylece içeriye ve dışarıya karşı birlik ve beraberlik görüntüsü verilmesini önemsiyor. Türkiye’nin, bir ve bütün olarak Kıbrıs davasının yanında olduğu mesajı elbette ki etkili olacak. Dosta güven, düşmana korku salınacak.

KIBRIS’A BİRLİKTE GİDELİM

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le görüşmesinde, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü kutlamalarına birlikte gidelim” diye teklifte bulunmuştu. CHP henüz kesin yanıtını vermedi ama CHP’nin de ayrı bir programı var. Özgür Özel, Kıbrıs gazilerinden bir grupla birlikte Kıbrıs’a gitmeyi planlıyor. Ayrı ayrı gidilip Kıbrıs’taki programlarda bir araya gelinebilir. Tabii ki Kıbrıs’ta törene katılan tüm parti liderleri bir araya gelip, sohbet görüntüsü dahi verseler Kıbrıs davasına hizmet açısından yararlı olur.

KIBRIS’TA GÖRÜŞECEKLER Mİ?

Ama bu işin bir de öteki yüzü var. CHP içinde Özgür Özel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinden dolayı rahatsız olan bir grup var. Onların başını da Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu çekiyor. CHP’deki Özgür Özel karşıtları şimdi gözlerini 20 Temmuz’a çevirmiş durumdalar. Kıbrıs’ta Özgür Özel-Erdoğan görüşmesi olacak mı ona bakıyorlar.

Ancak parti içi çekişmeleri siyasetteki iktidar ve muhalefet ayrımı ile milli meseleleri birbirine karıştırmamak lazım.

KIBRIS MİLLİ DAVAMIZ

Kıbrıs milli bir davamız.

Yazının Devamını Oku

İmamoğlu ile Kılıçdaroğlu ittifak kuracak mı... Özgür Özel’i devirecekler mi

20 Haziran 2024
CHP, yerel seçimlerden başarı ile çıktı. Özgür Özel seçimlerden sonra normalleşme adımları ile kendi siyasetini oluşturdu.

Ama buna rağmen CHP’de dalgalanma sürüyor. Eylül ayında yapılacak olan tüzük kurultayı öncesinde parti içindeki fay hatları harekete geçti. Şimdi iki ayrı ekip, Özgür Özel’e karşı Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasında güçbirliği oluşturmak için çaba gösteriyor.

DENGELER DEĞİŞTİ

Kurultaydan önce Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel güçbirliği yapmıştı. İmamoğlu-Özel ekibi kurultayda Kılıçdaroğlu’nu devirmeyi başarmıştı. Eylül kurultayından önce ise yeni bir ittifakın temelleri atılmaya çalışılıyor. Bu kez Özgür Özel’e karşı Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu’nu bir araya getirme yönünde çabalar var. Aradan 1 yıl geçmeden dengeler değişti. Bu kez de Özgür Özel’e karşı Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu ittifakı kuruluyor.

KILIÇDAROĞLU-İMAMOĞLU İTTİFAKI

Edindiğim bilgilere göre Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu önümüzdeki günlerde görüşecekler.

Kılıçdaroğlu’nun Ekrem İmamoğlu’na kırgın olduğu biliniyor. Hatta telefonlarına bile çıkmıyordu. Kılıçdaroğlu, “Sırtımda hançerlerle dolaştım” demişti. Sırtındaki en büyük hançer olarak İmamoğlu’nu görüyordu. Ama partide dengeler değişince roller de değişiyor.

Cumhuriyet’ten Barış Terkoğlu’nun aktardığına göre, CHP’de aktif görevi olan bir isim Kılıçdaroğlu’na giderek Ekrem İmamoğlu ile görüşmesi ve eylül ayındaki tüzük kurultayının seçimli kurultaya çevrilerek Özgür Özel’in karşısına Ekrem İmamoğlu’nun çıkarılması önerisini götürmüş. Bir değil iki isimden söz ediliyor. Ama haber doğru.

KILIÇDAROĞLU İLE 

Yazının Devamını Oku

Kavala, Öcalan’dan daha mı tehlikeli 

19 Haziran 2024
AVRUPA Birliği raportörlerinin Türkiye’ye parmak sallamasından oldum olası rahatsız oldum.

Sömürge valisi edasıyla dolaşmalarına karşı çıktım. Ayrıca bu tavırlarının Türkiye’nin AB sürecine ve özgürlüklerin sağlanmasına bir katkısı olmadı.

Onun yerine olumlu adımlarımızı destekleyip, yanlış buldukları konusunda yapıcı uyarılarda bulunsalardı Türkiye’nin AB yürüyüşüne olumlu katkı yaparlardı. Aralarında Türkiye’ye gelince PKK çizgisindeki siyasetçilerle buluşup Türkiye düşmanlığı raporu yazanlar da oldu. Onlarla mücadele ettik.

AB RAPORTÖRÜNE SÖYLENENLER

Bu anlatacağım olay ise farklı.

AB raportörüyle görevleri icabı görüşenlerden bazılarının bakış açısını yansıtması açısından önemli.

AKPM Denetim Komisyonu Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach, AB süreciyle ilgili çalışmaları yürüten isimlerle görüşmeler yapıyor. Kimi Türkiye’deki normalleşme sürecinin siyasi iklimi değiştirmeye başladığını anlatıyor, bunun yargıda devam eden davalara da olumlu yansıyacağını söylüyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi raportörüne hazırlayacağı raporda, bu sürece olumlu katkı yapmasını öneriyor.

KAVALA’YI SORUNCA

Ama Schennach ile görüşmelerde tam aksi yönde hareket edenler de çıkıyor.

Yazının Devamını Oku

CHP-AK Parti ve MHP arasında yaşanan neydi

18 Haziran 2024
SİYASETTE dalgalanmalara neden olan son yaşananlara maddeler halinde değinmek istiyorum.

1- Yerel seçimlerle birlikte siyasette taşlar yerinden oynadı. Yeni dengeler ortaya çıktı, muhalefet birinci parti oldu.

2- Türkiye’nin önünde 4 yıl var. Bu dengelere göre Türkiye’nin idare edilmesi gerekiyor. Çünkü ülkenin yeni anayasa ve ekonomi başta olmak üzere çözüm bekleyen ciddi sorunları var.

YENİ SİYASET

3- Bu yeni bir siyaset, yeni bir dil ve yeni bir ilişki biçimi gerektiriyordu.

4- Erdoğan bunu gördü. Diyaloğa dayalı yeni bir siyaset inşa etmek için adım attı.

5- Özgür Özel’in yaklaşımı ile siyasette normalleşme ve yumuşama süreci başladı.

YOL KAZASI

6-

Yazının Devamını Oku

Normalleşme süreci bitti mi bitmeli mi

17 Haziran 2024
Ramazan Bayramı’na CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bayram tebriği için aramasıyla girmiştik.

Siyasetteki normalleşme adına umut verici bir gelişmeydi. Ardından karşılıklı ziyaretlerle diyalog zemini oluşturuldu. Halkımız siyasetteki kavgadan bıktığı için bu diyaloğu destekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kelebek ömürlü olmasın” diye uyarmıştı. Ne yazik ki Kurban Bayramı’na normalleşme sürecinin yara aldığı bir ortamda giriyoruz. Ama bu fırsat bu kadar kolay harcanmamalı.

İKİ ÖZGÜR ÖZEL

İki Özgür Özel var. Biri polemikçi, aktivist Özgür Özel. Diğeri diyaloğa açık, devlet adamı kimliği ağır basan Özgür Özel.

Özgür Özel eski tarzı ile yeni misyonu arasında kimi zaman gelgitler yaşıyor.

İKİ ACEMİLİK

Özgür Özel iki noktada acemilik yaptı. Bir; Cumartesi Anneleri’nin Taksim’de eylem yapmalarına 5.5 yıl aradan sonra izin verildi. Normalleşme adına önemli bir adımdı. Özgür Özel bunun üzerinden eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya haraket etti. O zaman bu üslubun yanlış olduğunu, AK Parti’nin içine fitni sokma girişimi olarak yorumlanacağını söyledim. Normalleşme sürecine zarar vereceği uyarısında bulundum.

İKİNCİ YANLIŞ

Yazının Devamını Oku

Bahçeli’nin çıkışı sonrası kulislerdeki sorular

14 Haziran 2024
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin açıklaması üzerine “Ne oluyor, Cumhur İttifakı dağılıyor mu?” sorusu gündeme geldi.

Çünkü Bahçeli açık bir şekilde çekilebileceklerini söyledi. “Normalleşme ve yumuşama atmosferinin sürdürülebilir hale gelmesinin önünde şayet Milliyetçi Hareket Partisi bariyer olarak telakki ve tarif ediliyorsa, bu konuda da geniş bir ittifak husule gelmişse, bize düşen sorumluluk ülkemiz ve milletimiz uğruna her türlü fedakârlığı göze almak, gereğini ise gönül huzuruyla yapmaktır” dedi. Yetinmedi. Bir de AK Parti-CHP koalisyonu önerdi. Hem de bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 günlük yurtdışı gezisi için henüz uçakta olduğu bir sırada yaptı.

ERDOĞAN’IN TALİMATI

AK Parti yetkilileri bu sırada henüz İspanya yolunda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la irtibat kurdular. Erdoğan’ın, “Cumhur İtifakı’nın devamına olan güçlü inancımızı belirten açıklamalar yapın” talimatını verdiği söyleniyor.

ÖMER ÇELİK’İN AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sıcağı sıcağına açıklama yaparak, “Cumhur İttifakı olarak ülkemizi geleceğe taşımak ve milletimize hizmet etmek noktasında güçlü siyasetlere imza atmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı gibi bu konudaki irademiz tamdır” dedi. Böylece Cumhur İttifakı’nın geleceğiyle ilgili sorular yanıtını bulmuş oldu.

İKİ GÖRÜŞME

Peki buna rağmen Erdoğan tam da yurtdışındayken Bahçeli böyle bir açıklamayı neden yaptı?

1- CHP ile karşılıklı ziyaretler nedeniyle girilen normalleşme süreci.

Yazının Devamını Oku

Özgür Özel- Erdoğan görüşmesinden sonraki hava

13 Haziran 2024
Bütün gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesine çevrilmişti.

Beklentilere yol açan görüşmede nelerin konuşulduğu merak konusu oldu.

Daha önceki görüşmeden gündeme getirilen iki başlıkta sonuç alındığı için bu kez hangi konularda somut adım atılacak diye bir beklenti vardı.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN TEŞEKKÜR

Görüşmede Özgür Özel, 28 Şubat mahkûmu olan emekli generallerin affedilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyor.

GÖLGE BAKANLARIN GÖRÜŞMESİ

Bir de bakanların, CHP’nin gölge bakanları ile görüşmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ediyor. Bu diyaloğun devam etmesinin yararlı olacağını söylüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel’le, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek’le, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yine Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan’la görüştü.

EKONOMİYLE İLGİLİ TALEPLER

Özgür

Yazının Devamını Oku