Abdulkadir Selvi

Suikast silahları çıktı

20 Ağustos 2024
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya’nın attığı bir tweet üzerine haberimiz oldu.

Ardından görüntüleri yayınlandı. Eylem yapmak üzere paramotorla gelen teröristlerden söz ediyorum. Şırnak’ın Uludere ilçesinden giriş yapan iki paramotor, ‘Akıncı TİHA’ tarafından tespit ediliyor. Paramotorlar Irak’tan itibaren havadan takip ediliyor. Sınırımızı geçip nereye inecekler diye tespit edilmeye çalışılıyor. Çünkü maksat sadece onları etkisiz hale getirmek değil, bağlantılarını da ortaya çıkarmak. Uludere Düğün Dağı’nda iniş yaptıkları yerde iki terörist helikopterden açılan ateşle etkisiz hale getiriliyor. Bu arada Skorsky helikopterler ile muhtemel iniş yerlerine jandarma indiriliyor. Diğer paramotorda bulunan iki terörist ise jandarma tarafından tespit ediliyor. Bir buçuk, iki saat süren bir çatışma yaşanıyor. İki terörist orada etkisiz hale getiriliyor.

ÜÇ EYLEM

PKK’lı teröristler, daha önce paramotorla Suriye sınırından gelip üç eylem gerçekleştirmişlerdi.

1- Paramotorla Münbiç’ten havalanıp Amanos’a iniş yaptıkları belirlenen teröristlerin ikisi Amanos Dağı’nda, diğer ikisi ise İskenderun’da tespit edilerek etkisiz hale getirilmişti.

2- Mersin’in Mezitli ilçesindeki Tece Polisevi’ne uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunmuşlardı.

3- Kayseri’ye kadar gelmiş, İçişleri Bakanlığı’na girmeye çalışmış, girdikleri çatışmada polis tarafından etkisiz hale getirilmişlerdi.

ALÇAK İRTİFA HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ

Bunun üzerine hem sınırımızda alçak irtifa savunma sistemleri yerleştirilerek önlem alındı hem de Irak ve Suriye sınırı üzerinde gözetleme yapan insansız hava araçlarımızla tespit edilmeye çalışıldı. Olay günü ise havada Kara Kuvvetleri’nin Akıncı TİHA’sı ile Jandarma’nın J-SİHA’sı bulunuyor.

Yazının Devamını Oku

Meclis’teki kavganın perde arkasında yaşananlar

19 Ağustos 2024
Meclis’teki kavgalı oturumda izlenen yola bakınca muhalefetin Can Atalay’ın ya da Osman Kavala’nın cezaevinden çıkması konusunda samimi olduğu konusundaki kuşkularım arttı.

Bu konuya tekrar değineceğim. Ama önce Meclis’ten iki tabloyu dikkatinize sunmak istiyorum.

Mahmud Abbas’ın konuştuğu Filistin konulu oturum her yönüyle tarihiydi. ABD Kongresi’nde soykırımcı katil Netanyahu ayakta alkışlanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gazze’deki şehitlerin sesi oldu. İktidarı ve muhalefetiyle Meclis’te muhteşem bir tablo vardı.

Aynı Meclis, 24 saat sonra ise tanınmaz haldeydi. Sanki bir gün önce mazlumların sesi olan Meclis gitmiş, kavgalı bir Meclis gelmişti. Meclis’te kan aktı. Meclis’in saygınlığına, mehabetine yakışmadı.

BEKLENTİ OLUŞTURDU

Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra muhalefet, Can Atalay Meclis’e davet edilip yemin edip milletvekilliği görevine başlayacak diye bir hava oluşturdu. Hatta Can Atalay’ın hangi gün Meclis’te yemin edeceğine dair haberler yapıldı.

Meclis’in Can Atalay konusunda olağanüstü toplanacağı 16 Ağustos günü geldi, çattı.

Önce o günün sabahına gidelim.

ABDULLAH GÜLER’İN

Yazının Devamını Oku

Bölgesel savaş tehdidi altında Erdoğan-Esed görüşmesi

16 Ağustos 2024
CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile Beşşar Esed’in görüşmesi için arka kapı diplomasisi yürütülüyor.

Henüz bir tarih belirlenmiş değil. İki liderin görüşmesi şimdiye kadar Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi açısından önemliydi. Savaşın bölgeye yayılma tehlikesi ortaya çıktığı andan itibaren, bölgenin istikrarı açısından önemli hale geldi. Çünkü İsrail-Lübnan ve İran üçgeninde yaşanacak olan her kriz en çok iki ülkeyi etkileyecek.

İSRAİL-İRAN SAVAŞI OLUR MU?

İsrail-İran savaşına ihtimal vermiyorum. Putin, Zelenski tuzağına düştü ama İran devlet aklının Netanyahu’nun tuzağına düşmeyeceği görülüyor. Bu bölgemiz açısından önemli ve yararlı. Bu konuda İran’ı desteklemeliyiz. Buna rağmen ABD-İsrail ortak aklı başarılı olur da savaşı Lübnan’a taşırlarsa, Suriye açısından alarm zilleri çalıyor demektir. 

UKRAYNA ÖRNEĞİ

Böylesine tehlikeli bir gelişme bizi de derinden etkileyecek.

Ne demek istediğimi anlatmak için sizi Ukrayna’ya götürmek istiyorum.

24 Şubat 2023 Rusya-Ukrayna savaşından bu yana Ukrayna’nın haritası değişmedi mi? İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Rus toprakları işgal edildi. Kursk bölgesi Ukrayna’nın eline geçti. 

Savaşı siz başlatırsınız ama kimin bitireceği belli olmaz.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan yeni siyasetin ipuçlarını verdi

15 Ağustos 2024
AK Parti’nin doğuşuna tanıklık ettim.

14 Ağustos 2001’de AK Parti’nin kuruluşunun açıklandığı Bilkent Oteli’ndeki toplantıdaydım.

Erdoğan kürsüye çıkmış ve “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” demişti.

O gün Bilkent Oteli’nin salonlarında söylenen o söz gerçek oldu.

Türkiye’de “sessiz bir devrim” gerçekleşti. Demokrat Parti’nin, “Yeter söz milletindir” sloganını AK Parti hayata geçirdi. Askeri vesayeti tasfiye edip, darbeler dönemini sona erdirip, milleti sistemin öznesi haline getirdi.

AK PARTİ’Yİ MİLLET KURDU

Erdoğan, AK Parti’nin kuruluşunun ilan edildiği salonda, “AK Parti’yi millet kurdu. Tabelasını biz astık” demişti.

Dünkü konuşmasında da “14 Ağustos 2001’de biz o güne kadar dalga dalga büyüyen bir gönül hareketinin sadece tabelasını astık” diye konuştu.

AK Parti dün 23’üncü kuruluş yıldönümünü kutladı. Gazze’deki katliam nedeniyle sade bir kutlama töreni yapıldı. Ama Cumhurbaşkanı

Yazının Devamını Oku

Ekrem İmamoğlu cephesinde tedirginlik

14 Ağustos 2024
CHP’de ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Eylül ayında yapılacak olan kurultayı kastetmiyorum. Daha çok merkezinde Ekrem İmamoğlu’nun yer aldığı gelişmeler bunlar.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Ekrem İmamoğlu’na yakın bir isim. Önceki gün resmi Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Mahkemesi’nin İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir sorusu üzerine verdiği cevapla ilgiliydi.

MAHKEME, MAHKEMEYE SORMUŞ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bölge Adliye Mahkemesi’nden Ekrem İmamoğlu’nun dosyasının akibeti hakkında bilgi istemiş, mahkeme buna neden gerek duydu bilmiyorum. UYAP üzerinden göremezler miydi? Basında çıkan haberler nedeniyle gerçek durumu öğrenmek için resmi yazışmaya ihtiyaç duyulduğu düşünülebilir. Çünkü CHP’lilerin arasında, İmamoğlu’nun cezasının istinafta onandığı ve Yargıtay’a gönderilmek üzere olduğu yönünde haberler dolaşıyor.

KARAR VERİLMEMİŞ

Bölge Adliye Mahkemesi’nin cevabi yazısında ise, “Dava dosyası halen inceleme yapılmak üzere atama beklemekte olup, henüz bir karar verilmemiştir” diyor. Durum neymiş? Ekrem İmamoğlu hakkında henüz karar verilmemiş.

‘AHMAK’ DAVASI

Yazının Devamını Oku

Kılıçdaroğlu pes etmiyor ama Özgür Özel seçim der mi

13 Ağustos 2024
Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık hevesinden vazgeçtiğini yazmıştım.

Kılıçdaroğlu’nun son açıklamasını görünce yanıldığımı fark ettim. Kılıçdaroğlu, “Bana görev verilirse genel başkanlığı düşünürüm” diyor. 

Ama bunun için harekete geçeceğim, Tüzük Kurultayı’nın seçimli kurultaya dönmesi için imza toplayacağım demiyor. “Delegeler derse ki, ‘Gelmen lazım arkadaş’, görev verirlerse o zaman düşünürüm” diye konuşuyor.

İMAMOĞLU İLE ANLAŞAMADI

Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ile anlaşsaydı, kurultayda Özgür Özel’i devirip, genel başkanlık koltuğuna oturma imkânı olurdu. Ama anlaşamadılar. Hatta bir araya gelip yemek yiyemediler. Duyduğuma göre Ekrem İmamoğlu biraz kapris yapmış. Ee güç onda. “Mühür kimdeyse, Süleyman odur.

PARİS ANLAŞMASI

Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel arayı düzelttiler. Paris anlaşması yaptılar. Bu durumda Kılıçdaroğlu için geriye kendisini destekleyen delegelerin imza toplaması kalıyor. Kılıçdaroğlu’nun seçimli kurultayı toplayacak gücü var ama seçilecek gücü yok.  Ekrem İmamoğlu ile ittifak kurmadan, tek başına aday olursa hezimete uğrar.

BASKIN BASANINDIR

Kılıçdaroğlu

Yazının Devamını Oku

Ekrem İmamoğlu’nun yerine iki aday

12 Ağustos 2024
CHP’de bir grup Ekrem İmamoğlu’nu oturtacak koltuk bulamıyor. Bir grup cumhurbaşkanlığı seçiminden 1.5 yıl önce istifa edip, seçim kampanyasına başlamasını öneriyor. Sanki İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı kesinmiş gibi. ‘Nasıl olsa Belediye Meclisi’nde çoğunluğumuz var.

Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ı seçeriz’ diye hesap yapıyorlar. Bir kısmı ise, ‘İmamoğlu CHP Genel Başkanı olsun. O zaman Cumhurbaşkanı adaylığını garantiye alır’ diye kulis yapıyor. Bunların adayı ise Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat. İki grubun ortak noktası ise Ekrem İmamoğlu’nu bir an önce belediye başkanlığı koltuğundan kaldırmak. Bunun için de ‘Nasıl olsa Belediye Meclisi’nde çoğunluğumuz var. CHP’li bir ilçe belediye başkanını seçeriz’ diyorlar.

İMAMOĞLU-YAVAŞ REKABETİ

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda hesap etmedikleri iki nokta var. Biri Özgür Özel diğeri ise Mansur Yavaş. Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın arası açılıyor. İkisi arasındaki rekabet hızlanıyor. İki başkanın etrafındaki halkalar genişliyor.

Bir grup ölümüne Ekrem İmamoğlu derken, diğer bir kesim ölümüne Mansur Yavaş diyor. Ekrem İmamoğlu, CHP içinde güçlü. Mansur Yavaş, CHP dışında merkez sağ ve milliyetçi tabanda etkili. Ekrem İmamoğlu gümbür gümbür ilerliyor, Mansur Yavaş sessiz ve derinden mesafe alıyor.

Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimi için kampanyaya 1-1.5 yıl önceden başlamayı planladığı konuşuluyor. Başkan adaylığı çantada keklik değil ama CHP’deki gücü nedeniyle bunun sorun olmayacağını düşündüğü söyleniyor. İmamoğlu’nun Anadolu’yu gezip adaylığı konusunda hem CHP Genel Merkezi üzerinde bir baskı oluşturmayı hem de seçim kampanyasını erken başlatıp, birkaç tur gezmeyi planladığı konuşuluyor. Uzun süre Demirel’i izlediğim için ondan sık sık örnek veriyorum. Bu Demirel taktiği. Siyasi yasaklarını böyle kaldırtmıştı. Üstü açık bir arabanın üstünde saatlerce fötr şapkasını sallayıp, milleti sokaklara döküp, meydanlara toplamıştı. Tabii eski AP’lilerin organizasyon kabiliyeti de eklenince yasaklar referandumu zorlamıştı. Demirel seçim kampanyalarına da erken başlardı. İktidar partisi Ankara’dan çıkmadan Demirel Anadolu’yu birkaç kez turlamış olurdu.

Ekrem İmamoğlu’nun da başarılı bir seçim kampanyası için Cumhurbaşkanlığı seçiminden 1-1.5 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa edeceği söyleniyor. Yerine ise Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ı düşünüyormuş.

ERDOĞAN- BİNALİ YILDIRIM İLİŞKİSİ

CHP’liler

Yazının Devamını Oku

Kılıçdaroğlu, genel başkanlık hedefinden vazgeçti mi?

9 Ağustos 2024
Eylülde yapılacak olan Tüzük Kurultayı öncesinde CHP’de önemli gelişmeler yaşanıyor.

Kurultay öncesinde bir dalgalanma yaşanmıştı.  Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu’nun yemek yemesi gündeme gelmişti. Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu güçbirliği mi yapacak tartışmaları yaşanmıştı. Hatta Özgür Özel’in bu gelişme üzerine paniklediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la normalleşme sürecini sabote eden açıklamayı yaptığı söylenmişti.

DEVLERİN SAVAŞI

CHP’de parti içi dinamikler her zaman hareketli olur. Ama söz konusu Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel olunca, “devlerin savaşı” gibi bir durum söz konusuydu. “Devlerin aşkı” kadar “devlerin savaşı” da tehlikeli olur.

Ancak köprülerin altından çok sular aktı. Yeni dengeler ortaya çıktı.

İMAMOĞLU- ÖZGÜR ÖZEL İTTİFAKI

Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel arasındaki diyalog yeniden sağlandı. Aradaki kırgınlıklar giderildi. Birlikte yol yürümeye devam etme kararı alındı. Bu açıdan Paris Olimpiyatları en çok Özgür Özel’e yaradı diyebiliriz. Özgür Özel, olimpiyatlardan madalya ile dönen sporcular kadar mutlu. Olimpiyatlar nedeniyle 5 gününü Paris’te geçirdi. Bu süre zarfında Ekrem İmamoğlu ile ilişkilerini yoluna koydu.

O nedenle Özgür Özel açısından Tüzük Kurultayı’nda bir tehlike kalmadı. Ekrem İmamoğlu seçimli kurultay için imza toplanması işine girmeyecek.

CUMHURBAŞKANI 

Yazının Devamını Oku