Abdulkadir Selvi

Özgür Özel’in erken seçim hamlesi ters teper mi 

4 Temmuz 2024
Seçimden sonra ‘Erken seçim istemeyeceğim’ diyen Özgür Özel, son günlerde ‘Erken seçim’ diye neden bastırıyor? 

Daha 2 ay önce ‘Erken seçim çağrısı yapmayacağım’ diyen Özgür Özel, şimdi neden erken seçim de ısrar ediyor?

Tarihleriyle vereceğim. 2 ay önce “Erken seçim istemiyorum” diyeceksin, üç gün önce “Seçimler en erken 1.5 yıl sonra olur” diye açıklama yapacaksın, dün ise “Yarın karar alalım, iki ay sonra seçim olsun” diye çıkış yapacaksın.

1 AY İÇİNDE

Özgür Bey bu açıklamalarınızın üzerinden bir ay ya da bir yıl geçmedi. Artık her gün farklı bir açıklama yapıyorsunuz. Artık bir gün içinde iki ayrı açıklama yaparsanız şaşırmayacağım

TARİHLERİYLE

Erken seçim olacaksa buna yine halk karar verecek. Ben bir erken seçim çağrısı yapmıyorum.” (2 Nisan) 

“Ben, ana muhalefet lideri olarak seçimde verdiğim söze bağlıyım ve bir erken seçim çağrım yok.” (23 Nisan)

Yazının Devamını Oku

Mehmetçik’e bayrağa dokunana ‘vur’ emri verildi

3 Temmuz 2024
Ne zaman bir linç olayı yaşansa, Fenerbahçe ve milli takımın efsane futbolcusu Lefter’in sözleri gelir aklıma.

6-7 Eylül olaylarında Ada’daki evi saldırıya uğrayan Lefter, “15 gün önce gol attığımda omuzlardaydım, o gün ise kayalar ve boya tenekeleri ile karşılaştım. En kötüsü harçlık verdiğim çocuklar evime saldırdı. Kızlarım küçüktü, onları öldürmeye kalktılar.”

Bu zaman ayarlı provokasyonlar bizde hiç bitmiyor.

TERÖR ESTİRDİLER

Hafta sonu Kayseri’de yaşadık.

‘Suriyeli birisi, 7 yaşındaki Türk kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuş’ haberi yayıldı. Sonra organize gruplar dalgalar halinde Suriyelilerin evlerine, işyerlerine saldırdılar. Araçlarını ters çevirip yaktılar, camları, çerçeveleri indindiler.

YALAN HABER

Suriyeli şahsın yine Suriyeli olan bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu, şahsın yakalandığı, kız çocuğu ve ailesinin devlet korumasına alındığı söylense de vandallar yakıp yıkmaya devam ettiler.

Haber doğru olmasa da organize gruplar amaçlarına ulaşmışlardı.

Yazının Devamını Oku

Özgür Özel’i bekleyen tehlike

2 Temmuz 2024
Avrupa Birliği sürecine engeller çıkarıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerekirse adına ‘Kopenhag değil, Ankara kriterleri’ deyip yolumuza devam ederiz” demişti.

Normalleşme süreciyle ilgili de benzer bir süreç işliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kelebek ömürlü olmasın” diye uyarmıştı. Tam aksine normalleşme sürecinin kelebek etkisi yapması bekleniyordu.

HASAR ALDI

Ama Özgür Özel’in neden olduğu yol kazası, Bahçeli’nin resti nedeniyle normalleşme ağır bir hasara uğradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İade-i ziyaretimizin üzerinden daha iki gün bile geçmeden yapılan ve daha sonra dozu sürekli artırılan çiğlikleri herkes takip ediyor. Karşımızdakilerin ciddi bir hazım problemi yaşadıkları anlaşılıyor” diye tepki göstermişti.

RAFA MI KALKTI

Peki bu durumda normalleşme süreci tamamen rafa mı kaldırıldı?

İlk başlardaki heyecanını kaybetti, sınırları daraldı ama tamamen ortadan kalkmadı.

NORMALLEŞME BİTMEDİ

Yazının Devamını Oku

Erdoğan’la Esed Astana’da görüşebilir mi

1 Temmuz 2024
Gözler, 3-4 Temmuz’da Astana’da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Toplantısı’nda Erdoğan ile Esed’in görüşüp görüşmeyeceği sorusuna çevrildi.

Bu sorunun cevabını öğrenmek için güvenilir kaynakları zorladım. ‘Hayır görüşmeyecekler’ denilmedi ama ‘evet görüşecekler’ diyen de olmadı. Derin bir sessizlikle karşılaştım. Bu sessizlik beni kuşkulandırdı. Ben de bunun üzerine soruyu ortaya atma gereği duydum.

Belli ki Rusya’nın yürüttüğü arka kapı diplomasisinde bir aşamaya gelinmiş. Bu görüşme Astana’da da olabilir, başka bir yerde de gerçekleşebilir. Tabii bilinince dahi bu tür kritik konular en son ana kadar saklanır. 

DÜNYA KUPASI’NDA SİSİ GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Dünya Kupası’nın başlama maçını izlemek üzere Katar’a gittik. Maç başladı, bizi apar topar stadyumdan çıkardılar. Bize Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maçın ikinci yarısında Türkiye’ye hareket edebileceği söylendi. Oysa az ötemizde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüşüyormuş. Ne zaman ki maç bitti, bir süre sonra uçağa binmek üzere hareket ettik, Erdoğan’ın Sisi ile görüştüğü haberini aldık.

PING -PONG DİPLOMASİSİ

Bu tür görüşmeler kimi zaman bir futbol karşılaşması öncesinde kimi zaman bir zirvede gerçekleşir. ABD ile Çin’i yakınlaştıran ‘ping-pong diplomasisi’ değil miydi?

ÜÇ AÇIKLAMA

Esed özelinde bunun bir de geçmişi var.

Yazının Devamını Oku

Özgür Özel erken seçim kartını çekti

28 Haziran 2024
Özgür Özel seçimlerin ardından yaptığı açıklamalarda erken seçim çağrısı yapmayacağını, çünkü milletin yerel seçimlerde CHP’ye hizmet etme görevini verdiğini, erken seçimi millet talep ederse ona saygı duyacaklarını söylemişti.

Doğrusu 31 Mart yerel seçimlerinden CHP birinci parti olarak çıkınca gözler Özgür Özel’in ne diyeceğine çevrilmişti. ‘Yerel seçimden başarıyla çıktık, haydi seçime’ demesi yadırganmazdı. Hatta CHP içinde bu yönde beklentisi olanlar vardı.

ERKEN SEÇİM İSTEMEDİ

Özgür Özel erken seçim istemedi. Siyasi fırsatçılık yapmadı. Ayrıca muhalefet istese de Meclis’te erken seçim kararı alacak sayısı yok. Ama CHP’nin erken seçim diye bastırması iktidar üzerinde bir baskı oluşturur. İktidar önündeki 4 yılı seçimsiz geçirmek ister. Bu hem içeriye hem dışarıya önemli mesaj olur.

TEPKİ GÖREBİLİRDİ

Gerçi hemen seçim sabahı ‘erken seçim’ diye ortaya çıkmak milletten tepki de görebilirdi. Halkımız, ‘Biz iktidarı 2023 seçimlerinde belirledik. Sana yerel yönetimlerde hizmet etme görevi verdik. Sen bu krediyi başka yere kullanma’ diyebilirdi. Sanıyorum Özgür Özel de tecrübeli bir siyasetçi olarak bunu gördü. Yani iki yanı keskin bıçak durumu.

ERKEN SEÇİM KARTI

Özgür Özel’in normalleşme sürecinin ruhuna aykırı olan çıkışı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisinden sonra ilginç bir gelişme yaşandı. Özgür Özel erken seçim kartını masaya sürdü. Halkın erken seçim talebinin giderek arttığını söyledi. “Siyaseten böyle devam edeceklerse erken seçim kaçınılmaz olur” dedi. Bir de takvim verdi.

Yazının Devamını Oku

Cumhur İttifakı güven tazeledi peki normalleşme ne durumda

27 Haziran 2024
Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme süreciyle ilgili olarak “Kelebek ömürlü olmasın” uyarısında bulunmuştu.

Ancak Bahçeli’nin “MHP normalleşmenin önünde bir engel olarak görülüyorsa gereğini yapar” resti ve Özgür Özel’in, Bahçeli’ye “Suç ortağını bize doğru itelemesin” çıkışı ile normalleşme süreci büyük yara almıştı.

MÜZAKERE DEĞİL MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Erdoğanın AK Parti grubundaki konuşması ve Özgür Özel’in buna aynı dakikalarda verdiği “Artık yapılacak iş müzakere değil mücadele” yanıtıyla birlikte bir normalleşme sürecinin daha sonuna geldik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel’in ilk görüşmesi sırasında Kemal Kılıçdaroğlu, “Sarayla müzakere edilmez mücadele edilir” diye tweet atmıştı. Kılıçdaroğlu kazandı, Özgür Özel kaybetti.

İLK ÇİVİ ÇAKILDI

Normalleşme tabutuna son çivi çakıldı mı? Son çivi çakılmadı ama ilk çiviler çakıldı diyebiliriz.

Böylece normalleşme ikliminin sonucunda atılması beklenen adımlar da hayal oldu. Yeni anayasa gibi.

Normalleşme, diyalog, yumuşama gibi süreçlerin kendisi ne kadar değerliyse, o sürecin yönetilmesinin de o denli önemli olduğunu bir kez daha gördük.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan normalleşme süreci için ne dedi

26 Haziran 2024
YEREL seçimlerden sonraki en önemli siyasi gelişme Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başlattığı normalleşme süreciydi.

Toplum tarafından desteklenen süreç, yeni siyasi dengeler oluşturdu. Özgür Özel’in Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş’tan bir adım öne çıkmasını sağladı.

Kemal Kılıçdaroğlu döneminde yaşanan gerginlik yerini yumuşamaya bıraktı.

Ama bu süreçte iki cephede iki önemli gelişme yaşandı.

1- Normalleşme süreci

2- Cumhur İttifakı’nın geleceği

YOL KAZASI

Normalleşme sürecinde bir yol kazası yaşandı. Özgür Özel’in, Devlet Bahçeli’ye, “Kimse suç ortağını bize doğru itelemesin” demesi AK Parti’de çok büyük bir tepkiye neden oldu.

AK Parti sözcüsü

Yazının Devamını Oku

DEAŞ, ABD’ye neden saldırmaz

25 Haziran 2024
Bunu DEAŞ, ABD’ye saldırsın diye yazmıyorum. Terör örgütünün hiçbir ülkeye saldırmasını istemem.

Ama DEAŞ, Irak’ta, Suriye’de ABD işgaline karşı mücadele etmek üzere kurulduğunu açıklamıştı. Ama DEAŞ, İran’da, Irak’ta, Suriye’de, Türkiye’de, Rusya’da saldırılar düzenledi. Birçok kanlı eyleme imza attı.

Her ne hikmetse DEAŞ; ABD’ye karşı olan ülkelere saldırdı ama bir tek ABD’ye saldırmadı.

HAKSIZ BİR SORU MU

Amerikan işgaline karşı kurulduğunu, ABD’yle mücadele edeceğini açıklayan DEAŞ’ın şimdiye kadar ABD’ye karşı bir saldırıda bulunmadığını ama Amerika’ya karşı olan ülkelerde kanlı eylemlere imza attığını görünce sizin de aklınıza bu DEAŞ neden ABD’ye saldırmaz sorusu gelmiyor mu?

TRUMP DEMİŞTİ

Çünkü Trump’ın söylediği gibi DEAŞ’ı ABD kurdurdu. Trump ne demişti? “DEAŞ’ı Obama ve Hillary Clinton kurdurdu.

Peki ne için kurdurdu? Amerika’ya karşı olan ülkelere saldırtmak üzere kurdurdu.

PUTİN’E MESAJ

Yazının Devamını Oku