Ramazanın dondurmalı tatlıları

Çocukluğumuzun yaz aylarına denk düşen ramazan günlerini eminim bir kısmınız hatırlayacaktır.

İşte o günlerde iftar tatlısı olarak sık sık “Karsambaç” denilen, yüksek dağlardan toplanan karların üzerine dut şırası döküp yerdik.
Geçenlerde Mado Dondurma’nın verdiği iftar yemeğinde o eski günleri de yad ettik. Karsambaç’ın dondurmanın atası olduğu konusunda hemfikirdik. Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi, iftar sofralarının mönülerini de değiştirdi. Güllaç üzeri dondurma, hurmalı dondurma, dondurmalı revani ve nihayet dondurmalı ekmek kadayıfı ile iftar sofralarının tadına doyum olmuyor.
Artık ülkemizde de yaz kış yenebilen sağlıklı tatlı alternatiflerinden olan dondurmanın çeşitlerine hızla yenileri ekleniyor.
Ama bana göre, gecenin yıldız tatlısı ‘Balbörek’ti. Aslında Kahramanmaraş geleneksel ev tatlılarından olan Balbörek, kadınlar arasında bir rekabet öğesi. Kimin, ne kadar maharetli olup en güzel Balbörek’i yaptığı kadınlar arasında dilden dile dolaşıp dururmuş. ıçi kaymaklı ve fıstıklı, üzeri bol dondurmalı Balbörek’in tadı damaklarda silinmeyen bir tat bırakıyordu.

DEDEMİN KIYMALI YUMURTALI MUHLASI

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESı 10 DAKıKA
PİŞME SÜRESı 25 DAKıKA

MALZEME LİSTESİ
* 400-500 gr orta yağlı kıyma
(Kuzu ve dana kıyma karıştırılabilir.)
* 1 su bardağı su
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 2 tatlı kaşığı tereyağı
* 4 adet yumurta
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

YAPILIŞI
Kuru soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Kıyma ve suyu orta boy bir tavaya ya da bakır sahana aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kıyma suyunu verip tekrar çekinceye kadar, 8-10 dakika kavurun.
Üzerine tereyağı ve doğranmış soğanı ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpiştirip karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun.
Ocağın altını biraz kısıp kıymanın ortasında 4 adet yumurtanın geleceği boşluklar açın. Yumurtaları bu boşluklara düzgünce kırıp pişirme kabının kapağını kapatın. Kısık ateşte yumurtaların akı hafifçe katılaşıncaya kadar pişirin. Dikkat etmeniz gereken nokta, yumurta sarılarının katılaşmamasıdır.
Yemeği ocaktan alıp üzerine kırmızı biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

CEVİZLİ FINDIKLI PEKMEZLİ PELTE

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESı 10 DAKıKA
PışıRME SÜRESı 15 DAKıKA

MALZEME LİSTESİ
* 1 su bardağı pekmez
* 1 tatlı kaşığı toz tarçın
* 1 su bardağı mısır nişastası
* 50 gr tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş)
* 7 su bardağı soğuk su
* ½ su bardağı çekilmiş ceviz içi
* ½ su bardağı çekilmiş fındık içi

YAPILIŞI
Mısır nişastası ve tarçını derin bir kaba aktarıp üzerine 2 su bardağı soğuk suyu ilave edin. Nişastayı, tel bir çırpacak yardımıyla sürekli karıştırarak, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar ezin. Üzerine kalan 5 bardak suyu da ilave ettikten sonra tekrar karıştırın.
Bu nişastalı suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz pekmezi azar azar ilave edip karıştırın.
Ocağın altını kısıp yine sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken tereyağını, çekilmiş ceviz içi ve dövülmüş fındığı ilave ederek karıştırın.
Pekmezli pelteyi ister kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine, ister geniş ve kenarları yüksek bir servis tabağına aktarın. Soğuması için buzdolabında 3-4 saat bekletin. Üzerini rendelenmiş çikolata, fındık ve cevizle süsleyerek servise sunun. Pelte iyice soğuduktan sonra tıpkı pasta gibi dilimleyerek de servise sunabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları