Ramazanda da eğlenilir

Kimilerine göre hiç bağdaşmıyor ramazan ve eğlence kavramları. Kimilerine göreyse, ramazanlarda eğlenmenin hiçbir sakıncası yok.

Ama kim ne derse desin, ramazan deyince akla gelen ilk sözcüklerden biriymiş Direklerarası. Mahya gösterileri, ortaoyunları, çalgılı kahvehaneler, Karagöz ve Hacivat, kantolar, şerbetçiler, pamuk şekerleri, macunlar... Hayal edildiğinde tam bir panayır yeri geliyor insanın gözünün önüne. Direklerarası kitabında Burhan Arpad, 1890’ın İstanbul’unu şöyle anlatır: "...Teravih namazı yeni bitti. Oruçlarını tutmuş, namazlarını kılmış insanlar Direklerarası’na gidiyorlar. Ramazanın ibadetlerini yerine getirmiş olmanın iç rahatlığıyla, Direklerarası’nda eğlenmeye gidiyorlar." Direklerarası’nın eğlence hayatındaki ve özellikle ramazan aylarındaki önemini yitirmesi 1930’lardan sonra, yani, İstanbul’un kültür merkezinin Beyoğlu olmasıyla başlar ve Menderes döneminde büyük bulvar ve meydanların açılmasıyla devam eder. Direklerarası’nın Direklerarası olduğu zamanları bilmeyenler, şimdi eski ramazanları tekrar yaşatmak için gerçekleştirilen etkinliklerle o günleri kıyaslayamayacak. Ancak, şurası çok açık ki, eskiden ramazan, gerek öncesinden yapılan hazırlıklarla, gerekse bir ay boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle çok daha telaşlı yaşanıyormuş.

Sebzeli erişte makarna

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket erişte makarna

(Fettucini makarna kullanmanızı öneririm.)

á 2 adet orta boy kemer patlıcan

(İnce uzun patlıcan.)

á 6-8 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 2 adet orta boy kabak

á 2 adet orta boy domates

á 3 tatlı kaşığı domates salçası

á 3 tatlı kaşığı biber salçası

á 2 su bardağı makarna suyu

á 1 demet maydanoz

Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyup uzunlamasına ikiye böldükten sonra yarım santim kalınlığında küp küp doğrayın ve bol tuzlu suda 20-30 dakika kadar bekletin. Acı suyu çıkan patlıcanları yıkayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Kabakları kazıyıp tıpkı patlıcan gibi küp küp doğratın. Domatesleri rendeleyin. Soğanı incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Zeytinyağını büyük bir tavada kızdırın. Soğan ve sarmısağı tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun.

Üzerine patlıcanları ekleyip karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Kabakları da ilave edip 2-3 dakika daha kavurduğunuz sebzelerin üzerine rendelenmiş domatesleri aktarın. Biber ve domates salçasını ekleyip 5 dakika daha pişirin. Diğer taraftan, makarnayı 18-20 su bardağı bol tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar alıp, sıcak suyu sebzeli sosun üzerine aktarın. Sosu sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan sosu ocaktan alıp makarnanın üzerine aktararak karıştırın ve kısık ateşte 2 dakika kadar ısıtın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları