Ramazan tembihnamesi

Ramazan hazırlıkları denince akla hemen evlerde yapılan hazırlıklar geliyor, değil mi?

Haberin Devamı

Oysa eskiden, yani Osmanlı İmparatorluğu döneminde hazırlık yapan yalnızca ev hanımları ya da camilerde çalışanlar değilmiş. Devlet de ramazana hazırlanır ve şaban ayının ortalarına gelindiğinde bir tembihname yayınlarmış.
Yazılı bir belge olan tembihnamede ramazanda sokakta nasıl davranılması gerektiğinden tutun da, kadınların ramazan boyunca nerelere ne zaman gidebileceğine kadar her şey varmış.
Belgeye, halkın yiyecek sıkıntısı çekmemesi ve ramazanda fiyatların makul olması için de hükümler eklenirmiş o zaman.
Özellikle un ve unlu mamullerde büyük bir titizlik gösterilir ve örneğin kaç gram suya kaç gram un katılacağı bile yazılı olarak açıklanırmış.
Devlet bütün bunları açıklamakla kalmaz, şartların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini de kontrol edermiş ramazan boyunca.
Kuralları uygulamayanlara bir ay boyunca hapiste yatmak gibi ağır cezalar da uygulanır, kimsenin gözünün yaşına bakılmazmış.
II. Mahmut döneminden itibaren resmi gazetede yayınlanıp broşür olarak da dağıtılan tembihnameler, Osmanlı’da ramazan denince akla gelen ilk şeylerdenmiş o zamanlar.

Haberin Devamı

DAMLA SAKIZLI GÜLLAÇ

Süt ve toz şekeri orta boy bir tencerede karıştırarak orta ısılı ateşin üzerine koyun. İçine dövülmüş damla sakızlarını ilave edin. Sürekli karıştırarak şeker eriyip süt ılıyıncaya kadar ısıtın.
Ilık hale gelen sütü geniş ve kenarları yüksek bir kaba aktarın. Güllaç yapraklarının her birini dört eşit parçaya bölün. Parçaların her birini ılık sütün içine daldırın ve on saniye kadar beklettikten hemen sonra çıkarın.
20-25 santim çapında kenarları yüksek servis tabağını alın. Islatılmış güllaç yapraklarını bu tabaÄŸa üst üste yerleÅŸtirin. Aralarına ceviz serpiÅŸtirerek bu dizim iÅŸini tamamlayın.Â
Üzerine kalan sütü gezdirin. Yaklaşık 30 dakika güllaç yapraklarının sütü çekmesi için bekleyin.
Servise sunmadan önce yarım su bardağı kadar daha soğuk sütü güllacın üzerinde gezdirin. Nar tanesi, fındık, ceviz ya da fıstık içiyle süsleyin.
Servise sunmadan hemen önce üzerine aktardığınız soğuk sütle rengi iyice beyazlaşan güllacı servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

5-6 adet güllaç yaprağı
1 litre süt (Yaklaşık
5,5 su bardağı)
 Nohut büyüklüğünde
2-3 adet damla sakızı
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi (Fındık içi de kullanabilirsiniz.)
Üzeri için
1-2 adet orta boy nar
2 çay bardağı ceviz
ya da fındık içi

Yazarın Tüm Yazıları