Ramazan sevabına

EMİNÖNÜ Belediyesi'nin 26 cadde ve sokaktaki otopark ihalesine pazartesi günü 3. kez çıkılıyor. Gene bir şeyler mi dönecek acaba?

Yerel seçimler yaklaşırken Eminönü'yü iyi gözlemek gerekiyor.

Evet...

Kocamustafapaşa'daki Cem Otopark'ın sahibi Selahattin Öner dün ihaleye katılmak için belediyeye gidiyor. Gerisini kendisinden dinleyelim:

‘‘Efendim aylık 130 milyardan çıkardığı otopark ihale dosyasını almak istediğimde; geçici teminat olarak yıllık bedelin %3'ü ile yeni uygulanmaya başlanan %7'lik 'ihale geçici teminat'ını peşin olarak istediler. %3 için elimde bulunan devlet iç borçlanma tahvilerini kabul ettiler; ancak 'ihale geçici teminat' için kabul etmediler. Bunun için toplam 156 milyardan 110 milyarını nakit ödemek gerekiyormuş; çünkü ihale komisyonunun kararı böyleymiş. Söylendiğine göre o ana kadar başka başvuran da yokmuş. Ancak ortada belediyenin temizlik işlerini yapan Temay firmasının bir temsilcisi dolaşıyordu. Engellemeleri görünce, demek ki ihale bu firmaya verilecek diye düşünüyor insan. Bu kadar nakiti saat 15.00'de bulmak zor. Zaten bir bankadan 5 milyar lira istediğinizde yarın gel, diyorlar. Bankam 'Ancak pazartesi günü 11.00'de nakit verebiliriz' dedi. İhale ise 10.30'da... Bu durumda niye rekabet ortamı yaratılmıyor diye soruyorum.’’

HAYIRLI İŞLER

Eminönü
Belediyesi'ne hayırlı ihaleler dilerken, akla turistik Sultanahmet Meydanı'na Ramazan Şenlikleri için 80 barakanın kimin izniyle kurulduğu sorusu geliyor. Hemen yanıtlayalım; belediyenin Emin Ltd.Şti... Sultanahmet'te eğlenenler ya da alışveriş yapanlar, bu barakalar için ihale açılıp açılmadığını, hangi yandaşların kiracı olduklarını, bedellerin ne olduğunu hiç sorguluyorlar mı? Biz söyleyelim; Sultanahmet Camisi duvarına bakanlar 8, ötekiler de 4 milyar... Maliye'ye kayıtları var mı işyerlerinin? İşte bunun gibi çeşitli iddialar nedeniyle Maliye elemanları önceki akşam denetime çıkmışlar; biraz da can yakmışlar. Bir muhalefet partisinin yöneticisi, ‘‘Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin, kol kanat germezse eski partidaşı Lütfi Kibiroğlu işlemlerinde bu kadar rahat hareket edemez’’ dedi bize...

Yerel seçimler yaklaşıyor; belediyenin masrafı ağır... Peki bu arada ünlü 'Dubai yolcuları'nı, SP dışındaki partilerin aday adayları hiç gözlüyor mu!

Hırka-i Şerif


FATİH Belediyesi, Ramazan boyunca Hırka-i Şerif Camisi'ndeki kutsal emanetlerin ziyareti dolayısıyla Keçeciler ve Akseki Caddeleri'nde barakalar kurduruyor. Ancak pazarcılar kurdukları tentelerle kapılarımızı ve pencerelerimizin önünü kapatıyor. Hiçbir özen gösterilmiyor. Ayrıca ziyaretlerde yaşanan kalabalıktan dolayı bayılma, ezilme ve hırsızlık olayları artıyor. Kaymakamlık, Belediye ve Büyükşehir'e bu konuda verdiğimiz dilekçelerin dikkate alınmasını diliyoruz.

Ali Osman ERBAY-Akseki Caddesi sakinleri

Polise teşekkür


'HARLEM çetesi çökertildi' (30.10.2003) başlıklı haberle irkildim. Öncelikle operasyonu gerçekleştirenleri kutlarım. Halk arasında kapkaççı ve hırsızlarla polislerin çoğu ortak deniliyordu da inanmak istemiyordum. Çetenin elebaşı olan bu adamın korumalığını yapanın eski polis memuru - Efraim Yücel- olduğu yazılıyor. Canımızın-malımızın güvencesi polis teşkilatından bunların ayıklanmasını diler, daha mutlu bir Türkiye için el ele olmamız gerektiğini hatırlatırım.

Dr. Mürüvvet TÜRKİLİ-KUZGUNCUK

Migros özür diledi


MİGROS yetkilileri, Ataköy Atrium mağazasında meydana gelen olay üzerine bizi arayarak, semtin iyi bir müşterisi olduklarını söyledikleri Songül Şencıvan'dan özür dilediklerini söylediler. Olayı 'olmaması gereken münferit bir hata' diye niteleyerek, müşterilerine karşı her zaman saygılı olduklarını hatırlattılar. Ayrıca Songül Şencıvan da, MİGROS yetkililerinin kendilerini arayarak özür dilediklerini ve bir çiçek gönderdiklerini bildirdi. Bu arada Şencıvan ailesi, 'Migros'un duyarlılığı' karşısında yargıya yaptığı şikayeti geri alacağını belirtti.

Kozalak


BİLİR MİSİNİZ? Bu ülkede orman yangınları, sabotajlardan ziyade, çam kozalakları ve dikenlerinin ya da kuruyup düşen ince dalların yanmasıyla büyür. Bunların toplatılmasına izin verilse bakın ormanlarda bu kadar yangın çıkar mı? Ormanların içi dolu ama bunları toplamak neden yasaktır?

Coşkun ÇİFTÇİ-AMASYA

Selçuk’ta oyunlar


KONYA Selçuk Üniversitesi'nden, kendilerini ‘‘çağdaş, laik, Atatürkçü’’ diye tanıtan bir grup öğretim üyesinin dünkü iddialarına karşı Konya'dan e-mail yağmuruna tutulduk. Çok sayıda öğretim üyesi bizzat adlarını vererek, rektörlük seçiminde en çok oyu alan Prof. Süleyman Okudan'a yönelik yazıdaki ‘‘karalamalara’’ şiddetle tepki gösterdiler.

Örneğin, Y.Doç. Faruk Başçifti'den gelen notta şöyle deniliyor:

‘‘Yazıyı üzülerek okudum. Evet rektörlük seçiminde Süleyman Okudan'ı destekledik. Hálá da destekliyoruz. Ve de seçildiği için sevinçliyiz. Bugüne kadar laiklik ve Atatürkçülüğümle gurur duydum ve duyacağım. YÖK ve Cumhurbaşkanlığı tarafından atamanın yapılacağı bugünlerde çamur at izi kalsın şeklindeki bu tür suçlamalara karşı herkesin uyanık olması gerekiyor.’’

Bunun gibi profesöründen personeline kadar birçok mesajda, Prof. Okudan'a haksızlık edildiğini bildirdiler. Hatta CHP İl Başkanı Rahmi Baştoklu da yaptığı açıklamada, ‘‘Okudan Hoca'nın cemaatlerin, tarikatların ve Milli Görüş'ün çizgisinde olduğu yönündeki açıklamaları esefle karşıladım’’ dedi. Gelen mesajlarda; özetle şöyle deniliyor:

‘‘Üniversitelerde akademisyenleri şucu ya da bucu diye ayırmak ne derece doğrudur.... Kendilerini Atatürkçü öğretim üyeleri diye tanıtan bu insanların bir zamanlar Prof. Okudan ile yakın arkadaş oldukları herkesçe bilinir. Dolayısıyla bu asılsız iddiaların bu insanlar tarafından seçimi kaybetmenin verdiği üzüntü ile yazılmış olması kuvvetle muhtemeldir...’’

ÇETELERİN OYUNU

Ve üniversite hakkında şu bilgiler veriliyor:

‘‘Selçuk Üniversitesi öğretim üyelerinin yüzde 70-80'i sağcı ve muhafazakárdır. Eşlerinin yüzde % 65'i kapalıdır. Antalyalı olan Prof. Okudan, Oftalmoloji Derneği üyeleri arasında tanınan bir isimdir... Sosyal yanı kuvvetli, Konya'da çok seviliyor, açık sözlü, her çevre ile temas ediyor; ancak Atatürkçülükten hiçbir zaman taviz vermiyor. Yayınladığı kitapçıkta, sosyal demokrat düşünceye sahip olduğu, ancak nitelikli insan yapısına çok önem verdiği belirtiliyor. Sanıyorum kendisine yönelik adaylık seçimlerinde az oy alan iki aday ile bunların arkasında olan ve yeni kadrolaşmaya girişen MHP'li bir grubun işi olabilir bu iddialar...’’

Bu kadar tepki karşısında Prof. Okudan'ı merak edip aradık:

‘‘Ben Cumhuriyet çocuğuyum, Atatürk milliyetçisiyim, entelektüelim. Boş bir insan değilim. Ben sekiz yıldır bir çeteye karşı savaş veriyordum, en çok oyu alarak kazandım. Bu çetenin yandaşları beni irticacıdır diye karalamak istiyorlar. Rektör olursam, üniversitede korkunç şeylerin çıkacağından korkanların oyununu ibretle seyrediyorum.’’

Kaçak elektriğin faturası köylüye


KOCAELİ Kandıra'dan bir grup köylü şöyle diyor: ‘‘Kaymakamlığın işletmekte olduğu ve Özel İdare Müdürlüğü tarafından yönetilen Hira Su Grubu köylere su götürmek için kurulmuş bir müdürlüktür. Hira Su Birliği geçenlerde elektrik kurumu tarafından kaçak elektrik kullanırken yakalandı ve 172 milyar para cezası ile cezalandırıldı. Ancak olay örtbas edilmeye çalışıldı. Kaymakamlığa bağlı olan Hira Su cezanın bir kısmını ödeyerek tekrar elektrik kullanmaya başladı. Elektriklerin olmadığı zaman zarfında ise köyler susuz kalmıştı. Sular gelmeye başladığında fiyatın 400 bin liradan 1.5 milyon liraya çıktığını ve bir defaya mahsus abonelerden 10 milyon lira tahsil edileceğini duyduk. Köylünün hiçbir şeyden haberi yokken böyle bir cezaya çarptırılması ancak bizim ülkemizde olur herhalde...’’

TEKİRDAĞ'DA DA SORUN VAR

Tekirdağ'
ın sahil kesimindeki 8 köye Çorlu Sarılar Su Birliği'nden su verilir. Ancak birlik, elektrik borcunu ödemediğinden, TREDAŞ tarafından kesilmiş. Halk dolayısıyla susuz kalmış, ‘‘Su paralarını ödediğimiz halde neden böyle bir borç çıktı anlamadık’’ diyor. Sarılar Köyü'ndeki birliğin hesapları incelenecek mi acaba?

Duble yol duble masraf


ADANA'dan Doğu Karadeniz gezisine gittik. İyi ki de gitmişiz. Gürcistan'a açılacak Karadeniz sahil yolu inşaatı nedense durdurulmuş. Yarım kalan inşaat halindeki beton yapıları, dağ tarafından akarsular, deniz tarafından ise dalgalar aşındırmış. Yani yeni bir çalışma yapılınca planlanandan çok daha fazla masraf çıkacak. Anlayan beri gelsin. Bu nasıl bir zihniyettir ki müteahhidin işi yarım bırakılıyor? Bu yollar ödediğimiz vergilerle yapılmıyor mu? Burası Türkiye'yi Kafkasya'ya bağlayacak uluslararası sahil yolu değil mi? Bu yol patates taşıyacak duble yol değil!

Oltan SEZEROK-ADANA

Gazileri okuyun


MUSTAFA Kemal'e dil uzatanlara, onun büstlerini kıranlara, irticai ve bölücü faaliyetlerde bulunanlara, onlara maşalık yapan kalemşorlara ve bunlara bilerek ya da bilmeden katılanlara soruyorum: 29 Ekim'de Hürriyet ekindeki ‘‘Son Kahramanlar’’ yazısındaki gazilerin öyküsünü okudunuz mu?

Okumadınızsa hemen bulun, birkaç kez okuyun. Eğer yüreğiniz ezilmiyorsa, göz pınarlarınız dolmuyorsa, beyniniz zonklayıp vücudunuzu ateş basmıyorsa artık bir hain olduğunuzu itiraf edin... Hem de onların kanlarıyla sulanmış bu toprağın nimetlerini yiyip yutan ve yaşadığı özgür ortama şükretmeyen bir hain... Başta İslamiyet olmak üzere bütün dinlerin, hain ve nankörleri nasıl lanetlediğini düşünün ve sonra da kendinize nasıl çekidüzen vereceğinize bir karar verin lütfen.

Hami GERÇEK-ANKARA

Biliyor musunuz


DEVREK Kaymakamı Süleyman Tapsız'ın Cumhuriyet Balosu'na CHP İlçe Başkanı Dr. Murat Altınok'u davet etmediğini, buna tepki gösteren Altınok'un da ‘‘Kaymakam, CHP'nin cumhuriyetimizle özdeşleşmiş bir parti olduğunu ve cumhuriyetin mayası olduğunu ne yazık ki bilmiyor’’ dediğini... Biliyor musunuz?

GÜNÜN SÖZÜ


‘‘Türkiye'nin derdi sağda ve solda yuvalanan hödüklerdir.’’

(Prof. İlber Ortaylı)

MESAJ


TOPLUMSAL Saydamlık Hareketi Derneği ve Selimpaşa Belediyesi'nin, Belediye konferans salonunda bugün 14.00'te ‘Belediyelerde Saydamlık’ konferansının konuşmacıları; Ahmet İsvan, Eşref Balaban, Vasken Varın ve Erciş Kurtuluş. (0212-291 35 30; www.saydamlik.org)

NEW York
ve İstanbul'da Su Havzaları koruma pratiklerini karşılaştıran belgesel filmi izleme/tartışma ve genel tanışma toplantısı bugün 15.00'te İTÜ Taşkışla'da.

ATATÜRK'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı'nın (YEKÜV) üniversiteli bursiyerlerine Atatürk ile ilgili anılarını anlatacak. Yer: Mecidiyeköy Kültür Merkezi, 13.30'da. (www.yekuv.org)
Yazarın Tüm Yazıları