Sağlıklı Beslenmek İçin Kolay Tarifler
.
Kan şekerini dengeleyecek bir beslenme düzeni diyabet hastalarının yaşam kalitesini artıran ve komplikasyonları azaltan en önemli etken. The LifeCo’nun “Diyabetle Yaşama Destek Programı” kapsamında çiğ ve temiz beslenme yöntemleri ile diyabetlilerin daha sağlıklı bir hayat sürmesi hedefleniyor. İşte Diyabetle Yaşama Destek Programı’nda yer alan örnek öğünler ve diyabetliler kadar sağlıklı beslenmek isteyenlerin de uygulayabileceği öneriler…
Bu içeriktarafından hazırlanmıştır..icerik-anlasma {font: normal 20px/24px NexaBook;text-align: center;line-height: 44px;background-color: #f1edee;padding: 4px 12px;margin: 10px 0;}.icerik-anlasma a {display: inline-block;}.icerik-anlasma a img {vertical-align: middle;max-height: 42px;margin: 0 5px;}
NEDEN ÇİĞ BESLENME?
The LifeCo’da uygulanan “Diyabetle Yaşama Destek Programı”na diyabetli ya da pre-diyabet yaşayan misafirler katılabiliyor. Programda; arınma, sağlıklı beslenme ve ruh-beden-zihin bütünlüğünü destekleyici çeşitli terapilerle kişilerin tedavi süreçleri destekleniyor, aday olanlarda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Program teşhis ve tedaviye yönelik değil. Kişilerin devam ettikleri medikal tedaviye ve hekimleriyle sürdürdükleri ilişkiye müdahale etmeden, yaşamlarını daha kaliteli sürdürebilmeleri hedefleniyor. Erken yaşta diyabetle tanışan ve diyabetle yaşamayı bir hayat tarzı haline getiren diyabet koçu Şebnem Güneyman misafirlere diyabetle nasıl baş edip, hayat kalitelerini artırabilecekleri konusunda rehberlik yapıyor.
Yaşayan gıdalar
Program kapsamında sunulan yiyecekler Saf Mutfak’ta hazırlanıyor. Saf Mutfak’ta çiğ ve vegan yiyecekler; işlenmemiş, taze, tam, yaşayan gıdalardan elde ediliyor. Böylelikle meyveler, sebzeler, yeşillikler, sert kabuklu yemişler ve tohumlar çiğ veya buharda pişirilmiş olarak doğal hallerinde tüketiliyor. Besinlerin tadını ve besin değerini korumak için 41 derecenin altında pişirme işlemi gerçekleştiriliyor ve tamamıyla doğal malzemeler kullanılıyor. Böylelikle gereğinden fazla pişirilmemiş olan malzemeler enerji veren enzimlerini muhafaza ederken, vitamin ve mineraller de zarar görmemiş oluyor.
Piştikçe şeker oranı artıyor
Kendisinin çiğ ve temiz beslenme ile çok geç tanıştığını ancak bu tarz beslenmeye geçtikten sonra tüm sağlık parametrelerinde olumlu gelişmeleri gözlemlediğini söyleyen Şebnem Güneyman, çiğ ve temiz beslenmenin neden diyabetliler için önem taşıdığını şöyle anlatıyor: “İşlenmiş karbonhidratlar, hazır gıdalar, işlenmiş veya işlenmemiş rafine şeker, sodalı ve kolalı içecekleri önermediğimiz arınma beslenmemiz, kandaki glikoz seviyesinin yükselmesine izin vermiyor. Öte yandan yemekler pişmeye başladığında, bizim glisemik indeks dediğimiz kan şekerimizi yükselten şeker değerleri daha da yükseliyor. Besinleri çiğ yediğiniz zaman ise glisemik indeksleri her zaman daha düşük oluyor. Dolayısı ile vücudumuza daha düşük oranda şeker giriyor. Piştikçe her yemeğin içindeki şeker miktarı artıyor. Hatta o kadar ki, pişmiş yemekleri soğuk yediğinizde daha az, ısıttığınızda daha fazla şeker alıyorsunuz.”
Detoksun kilo verme programı değil, bedeni ve zihni arındırma programı olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Güneyman, “Aldığımız her ilaç ve kimyasal bedenimizi kirletiyor ve şeker dengesine etki ediyor. Her diyabetliye temiz beslenmeyi ve zaman zaman arınmayı tavsiye ederim. Ancak detoks programları mutlaka sağlık ekibinin olduğu yerlerde yapılmalı, şeker ve tansiyon belirli aralıklarla kontrol edilmeli” diyor.
* Çok hızlı yemek yemek, hazım sorununa yol açar ve kilo aldırır. * Zeytinyağı da kilo aldırır unutmayın. Mutlaka diyetisyeninize günlük yağ tüketim miktarını sorun.
* Alkali beslenmeyle, yanlış beslenme ve fazla kilo ile doğru orantılı ortaya çıkan Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde kolayca kilo verilebilir ve kan şekeri düzeyi dengelenebilir.* Diyabetli birey de her birey gibi günlük su tüketimine dikkat etmeli, böbrek sorunu olanlar bu konuda doktora danışmalı. Suyun içine 1 dilim limon atarak asit dengesini düzenleyebilirsiniz.
* Tahıllar, yemler ve diğer kuru yiyeceklerde nemin artması ile ısıya bağlı olarak, küf olarak tanıdığımız mikrofunguslar çoğalarak küf zehri denilen zehirli toksik madde üretir. Küflü gıdaları kullanmayın, küflü kısmı ayırarak tüketmeye çalışmayın, biz görmesek de zehir gıdanın içine yayılmıştır.
KahvaltıBitki çayı, kabak ekmeği, kaju peyniri, domates ve mevsim yeşillikleri…FERMENTE EDİLMİŞ KAJU PEYNİRİ
Malzemeler (4 kişilik):* 200 g 8 saat ıslatılmış kaju * 1 kapsül probiyotik * 15 g besin mayası (nutritional yeast) * 5 g Himalaya tuzu * 15 g kırmızı soğan * 10 g maydanoz * 1 g karabiber Hazırlanışı:Islatılmış kajuyu mutfak robotunda pürüzsüz hale gelene kadar çekip, içine bir kapsül probiyotik dökün. Tekrar karıştırıp mayonez tenceresine alarak, üstüne ıslatılmış bez koyup oda sıcaklığında bir gün fermente olmasını sağlayın.Ertesi gün içine çok ince doğranmış maydanoz ve kırmızı soğanı ekleyip baharatlar ile birlikte karıştırın. Zevkinize göre toz baharatlar ekleyip yapmış olduğunuz peyniri rulo haline getirerek streç filme sarın ve buzdolabına koyun. Ertesi gün dilimleyerek servise sunun.
KABAK EKMEK
Malzemeler (4 kişilik):* 110 g glütensiz un * 2 g karbonat * 1 çay kaşığı kabartma tozu * 3 g Himalaya tuzu * 1 çay kaşığı kuru adaçayı * 1 çay kaşığı maydanoz * 88 g kabak rendesi * 12 g doğranmış badem * 12 g ay çekirdeği * 35 g zeytinyağı * 16 g badem sütü Hazırlanışı:Bir kapta önce toz malzemeleri karıştırın. Başka bir kapta kabakları rendeleyip suyunu sıktıktan sonra diğer malzemeler ile karıştırın ve toz malzemelerle birleştirip yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru ekmek kalıbına yerleştirin. 150 derecede ısıtılmış fırında 60 dakika pişirin.
Ara öğünÇİKOLATA TOPLARI
Malzemeler (4 porsiyon):* 40 g toz kaju * 55 g toz kakao * 50 g kakao yağı * 15 g agave şurubu * 100 g su * 4 g limon suyu * 3 g soya sosu * 0,5 g vanilya damla * 14 g Hindistan cevizi yağı Hazırlanışı:Tüm malzemeleri karıştırıp, elle yuvarlak toplar haline getirin. Servis saatine kadar buzdolabında bekletin.
Öğle yemeğiPANCAR RAVIOLI
Malzemeler (4 kişilik): * 160 g kaju peyniri * 240 g pancar dilimleri (bir porsiyona 6 adet)* 3 adet incir * 4 g balsamik çektirme SALATA İÇİN:* 40 g rezene* 100 g yeşil salata * Frenk soğanı (süslemek için bir tutam) * 100 g renkli biber* 10 g limon suyu* 5 g zeytinyağıHazırlanışı:Pancarları mandolin yardımı ile ince dilim yaptıktan sonra zeytinyağı ve taze kekik içinde 2 saat marine edin. Servis tabağına 6 dilim pancarı yerleştirin. Üzerlerine birer tatlı kaşığı kaju peyniri koyun ve yine pancar dilimleri ile kapatın. İncir ve Frenk soğanı serpiştirin. Balsamik sıkın. Salata için:Rezeneyi mandolin yardımı ile ince bir şekilde kesin. Yine renkli biberleri çok ince doğrayıp bir kapta rezene ile karıştırın. Üzerlerine yağ ve limon sosunu ekleyip karıştırarak sosların sebzelere nüfuz etmesini sağlayın. Pancar ravioli’lerle birlikte servis edin.
Akşam yemeğiPesto sos ile marine edilmiş ızgara sebze tabağı, domates sos ve baharatlı kaju peyniri eşliğindePESTO SOS
Malzemeler:* 1 yemek kaşığı fesleğen* 2 yemek kaşığı maydanoz* 1 demet roka* 1,5 yemek kaşığı kaju tozu * 1 çay kaşığı tuz* 1 tatlı kaşığı limon suyu* 2 tatlı kaşığı zeytinyağı* 1 çay kaşığı besin mayasıHazırlanışı:Yeşillikleri güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra mutfak robotunda parçalayın, sıvılar ve toz ürünlerini koyup karıştırmaya devam edin. Fazla çektirmeyin ki yeşilliklerin tadı acımasın.
SEBZELER
Malzemeler:* 350 g kabak* 100 g patlıcan* 150 g sarı dolmalık biber* 200 g kırmızı dolmalık biber* 100 g yeşil dolmalık biber* 250 g havuç* 80 g kiraz domatesHazırlanışı:Sebzeleri istediğiniz şekilde doğrayıp pesto sos ile karıştırın, tavada ızgara yapın. Domates sos ve baharatlı kaju peynirleri ile birlikte servis edin.
DOMATES SOS
Malzemeler (4 kişilik):* 150 g domates* 1 g kuru kekik * 5 g Himalaya tuzu* 1 g karabiber* 2 g sarımsakHazırlanışı:Tüm malzemeyi mutfak robotundan geçirip, püre haline getirin.
Uykudan önceBADEM SÜTÜ
Malzemeler (4 kişilik):* 120 g ıslatılmış badem* 440 g su* 12 g Agave* 2 g toz tarçınHazırlanışı:Badem ile suyu blendar’da çekip süzdürün. Süzülen sütün içine agave ve tarçını ekleyip tekrar karıştırın. Afiyetle içip, rahat bir uykuya dalabilirsiniz…Bu içeriktarafından hazırlanmıştır..icerik-anlasma {font: normal 20px/24px NexaBook;text-align: center;line-height: 44px;background-color: #f1edee;padding: 4px 12px;margin: 10px 0;}.icerik-anlasma a {display: inline-block;}.icerik-anlasma a img {vertical-align: middle;max-height: 42px;margin: 0 5px;}