Fahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatYükselen et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda tavuk kanadı bulmak zorlaştı. Geçen 9 günlük bayram tatilinin son günlerinde, kasap ve marketlerde tavuk ürünü bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam gelmesine rağmen talebin azalmadığını belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, “Bayramda vatandaşlar çoğu kasapta, çoğu markette kanat bulamadı” dedi.
#KasapSon dönemde gündeme gelen ek vergi iddialarına ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak” dedi. Vatandaşın da kendilerinden tasarruf beklediğini anlatan Şimşek, “Vatandaş haklı. Kamuda bir taşıt talebi mi var, ‘sadece yerli üretimde elektrikli alabilirsin’ diyoruz. Bir şartım daha var benim: Yeni araç istiyorsanız elinizdekini mutlaka satacaksınız. Kurumlarımıza hesap soracağız” dedi.
#Mehmet Şimşekİstanbul'da et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra market ve kasaplardaki fiyatlar da değişti. Et ve Süt Kurumu'nun da fiyatları göz önüne alındığında kentte kırmızı etin 3 farklı tarife üzerinden fiyatlandırıldığı görüldü. Semtten semte de değişkenlik gösteren et fiyatlarıyla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, "Bazı besicilerin yaptığı spekülasyonlar yüzünden fiyatlar bu kadar artıyor. En çok zamlanan et çeşidi kuzu oldu" ifadelerini kullandı.
#İSTANBULİtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesinde fiyatları makul ve yemekleri çok iyi epey lokanta var. Antichi Sapori ve arkasındaki isim Piero Zito günümüzde geçerli başarı normlarının tam zıddı özelliklere sahip. Hikâye anlatarak insanları etkilemeye çalışıp gözlerini boyamak yerine ürün kalitesiyle mideleri bayram ettirip gönülleri fethediyorlar.
#PugliaSchengen vizesindeki kısıtlamalar, çok uzun süre beklemek Türkleri yurtdışı turizminde Balkan ülkeleri ve Gürcistan’a yönlendirdi. Çoğuna sadece kimlik kartıyla yapılan yolculukların yıldızı ise Gürcistan’ın Batum kenti. Batum eğlencesi, yemekleri, dengeli fiyatlarıyla tercihlerde ön sıralara çıkıyor. Üstelik İstanbul’dan uçakla gidilip, kara yoluyla Rize’ye geçilip yine uçakla İstanbul’a dönmek gibi bin rota izlenirse Karadeniz sahilinin iki ülkedeki bölümünü yakından görme imkânı da veriyor.
#Batum‘Harbiye Açıkhava’ konserleri denince akla artık onun ismi geliyor. Geçen senelerde Açıkhava’da en çok konser veren isim olarak adını zirveye yazdırdı. Biletleri her seferinde tükendi. Hayranları şarkılarını bir ağızdan avaz avaz söyledi. Bu sene ona sahnede ‘Başkanlar Korosu’ eşlik ediyor. Yakında yeni şarkısı ‘Herhalde’yi çıkaracak olan Tan Taşçı ile olay yerinde, yani sahnesinde buluşuyoruz. Bodrum’da açacağı vegan restoranı, başarılarını, hayatını ve sırrını konuşuyoruz... Taşçı “Kendimizle savaşarak başarımızı diri tutacağız” diyor.
#TANTürkiye’de adeta bir suşi çılgınlığı yaşanıyor. Sürekli yeni suşi restoranları açılıyor, oteller suşi şeflerini transfer ediyor, mönülere yeni ürünler ekleniyor. Sektör temsilcileri ise ete göre daha ucuz olan suşinin Türk müşteriler tarafından çabuk sevildiğini ve artık bu kültürün benimsediğini ifade ediyor. Ayrıca suşili mönülerin milyonlarca turist için de önemli bir alternatif olduğu vurgulanıyor.
#SuşiGeçtiğimiz haftalarda İlber Ortaylı, katıldığı bir programda serpme kahvaltının görgüsüzlük olduğunu ve böyle bir gıda kıtlığında bu israfa gerek olmadığını söylemişti. Serpme kahvaltıyı savunan da oldu, Ortaylı’ya katılanlar da... İşin uzmanları kahvaltının kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu ancak böyle mükellef sofraların aslında kurulmadığını söylüyor.
#Kahvaltı“Dar gelirli olup da ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar üretmeye devam edeceğiz” diyen Bakan Murat Kurum, sosyal konut hedefini açıkladı. Bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konut ürettiklerini belirten Kurum, “250 bin konut açıkladık ve yapımına hızlıca başladık. Bundan sonra da yeni sosyal konut paketleri gelecek. 2030’da 2 milyon sosyal konut rakamına ulaşacağız” dedi. Konutta ikinci önemli hamle de orta gelirli kampanyası olacak. Gelire göre farklı faiz oranlarının uygulanması beklenen kampanyada son aşamaya gelindiğini belirten Bakan Kurum, yatırımcıların değil ihtiyaç sahiplerinin faydalanacağı bir model hazırlandığını kaydetti.
#Sosyal KonutAnkara Hamburger, Pizza ve Piknik İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu, e-ticaret sitelerinin uyguladığı yüzde 18-20 komisyon oranlarının oldukça yüksek olduğunu, bundan dolayı da mağdur olduklarını söyledi.
#Ankara Hamburger Pizza Ve Piknik İşletmecileri Esnaf OdasıBeklenen ve korkulan oldu. Şaşırdım mı? Hiç şaşırmadım. Primler artınca trafik sigortası, dolandırıcıların yeni rant kapısı oldu. Hem de öyle yöntemlerle dolandırıyorlar, öyle rant elde ediyorlar ki, ağzınız açık kalır. Sonuçta olan yine vatandaşa oluyor. İşin kötüsü, vatandaş dolandırıldığını ya çok geç anlıyor ya da başına bir şey geldiğinde farkına varıyor ki, iş işten geçmiş oluyor. Anlatayım.
#Trafik Sigortası“Süt sektöründe kartlar yeniden karılacak” diyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, masraflar hariç, çiğ sütün litre satış fiyatının 9 lira olması için sanayiciyle masaya oturacaklarını söyledi. Keskin, “Kim çok para verirse sütümüzü ona satacağız” ifadelerini kullandı.
#SütBodrum’da 300-400 liralara kadar çıkan lahmacun fiyatı şimdi de İstanbul’da tartışma konusu oldu. Bağcılar’da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet’te 40 lirayı buluyor. Kimi esnaf hile karışmadan ucuz lahmacun satılamayacağını söylerken, kimi de ilçelerine göre değişen işletme masraflarına dikkat çekti.
#LahmacunEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İstanbulEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İSTANBULBundan aylar önce AK Parti’de dikkatimizi çeken ve izlenmesi gerektiğini düşündüğümüz bir çalışma başlatılmıştı. Parti toplantılarında sorun olarak görülen konular veya yeni projelerle ilgili komisyon kurup, hazırlanan metnin daha sonraki toplantılara sunulması rutindendir. Ancak bu komisyonun görevi oldukça ilginçti.
#AK PartiCHP Lideri Kılıçdaroğlu, “İçeride güzel nutuklar atıyoruz ama dışarıda halimiz nedir? Ben bunları anlatınca bazen kötü adam olabiliyorum. Vay sen bunları niye söyledin? Türkiye bölgesinde de dünyada da itibarlı bir ülke olmak zorundadır. Dış politika bu bağlamda çok önemlidir” dedi.
#Kemal KılıçdaroğluEt fiyatlarına zam olacak tartışması Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik ile Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ı karşı karşıya getirdi. Çelik, “Ete yeni zam gelmesi gerekmiyor. 150 TL’ye kuşbaşı satıyorlar. Fiyatı aslında 110 TL olmalı” dedi. Yalçındağ ise, “Maliyetler artıyor. Et alındığı gibi satılmıyor. Çok istiyorsa gelsin kasap olsun” diye konuştu.
#Kırmızı Et