Tüp Bebek Yöntemi
Tüp Bebek Yöntemi Haberleri
TÜİK açıkladı! Akraba evliliklerinde düşüş yaşanıyor
TÜİK verilerine göre, 2010 yılından itibaren akraba evliliklerinde sistematik bir düşüş yaşandı. 70 ve 80’li yıllarda kendisini bir birey olarak değil, ailenin bir parçası olarak gören insanların bugün kendisini birey olarak görmeye başladığını belirten Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, "40 yıl önce akrabaların çöpçatanlıkla ortaya çıkardığı evlilikler artık çok değişti. Z kuşağının sosyal medyadan tanıştığını görüyoruz" dedi.
10 SORU 10 YANIT | Cezaevindeki bir mahkumun çocuk sahibi olma hakkı var mı?
Mahkumlara tanınan yasal haklar ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Mahkumların eşleri ile mahrem görüşmelerini yasaklayan ülkeler de var, buna izin veren ve eş görüşmelerini teşvik eden de. Peki, ülkemizde hapishanede çocuk sahibi olmak isteyen mahkumların yasal hakları nelerdir?
Erkeklerde kısırlık 23 yıl önce yüzde 30'ken, bugün yüzde 50'ye ulaştı
BESLENME alışkanlığı, yaşam tarzı, çevreyi kirleten kanserojen ve toksik maddelerin varlığı ve bulaşıcı hastalıkların artışı, tüm dünyada erkeklerde kısırlığın artması, kadınlarda ise yumurta rezervi ile yumurta kalitesinin azalmasına neden oluyor. Araştırmalara göre, 23 yıl önce erkek infertilitesi (kısırlık) yüzde 30'ken günümüzde bu oran yüzde 50'ye ulaştı. Kadınlarda ise erken menopoz görülme sıklığı arttı.
“Kronik hastalıklara sahip kadınların, gebe kalmasında sakınca yok”
Kronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık sebepleri nelerdir?
Hem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
Gen taraması umutları oldu
‘3M Sendromu’ nedeniyle sağlıklı çocuk sahibi olamayan Erol çifti, tüp bebek yöntemi ve ‘Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) teknolojisi’ ile 6 yıl sonra sağlıklı bir çocuk sahibi oldu. SMA hastalığını elimine etmenin yolu da gen taramasından geçiyor.
DMD hastalığında düzenli takip büyük önem taşıyor
DMD hastalığının çocuklarda 3 ila 5 yaşları arasında bulgu veren, ilerleyici kas yıkımı ve zayıflığına neden olan genetik bir hastalık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Gültekin Kutluk, hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Tüp bebek (IVF) yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve uzun süredir kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında “tüp bebek” geliyor. Nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkeğin sperm kalite düşüklüğü, kilo veya ileri yaştan kaynaklanabilen durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması olan embriyo transferi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda çok önemli bilgiler verdi.
Sperm Yokluğu Çocuk Sahibi Olmaya Her Zaman Engel Değil
Menide canlı ya da cansız hiçbir spermin bulunmaması durumu azospermi olarak adlandırılır. Erkek kaynaklı kısırlığa yol açabilen bu durum birçok çiftin çocuk sahibi olmaktan vazgeçmesine neden olabiliyor. Gelişen tıbbi teknikler sayesinde azospermi hastalarında da sperm bulunabileceğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tansel Kaplancan çocuk sahibi olmak isteyen azospermi hastalarına önemli bilgiler aktardı.
Opr.Dr.Esra Çabuk Cömert yanıtladı: Tüp bebekle ilgili bilmeniz gerekenler
Çocuk sahibi olamayan anne baba adaylarının, günümüzde en çok tercih ettiği tedaviler arasında tüp bebek geliyor. Sürekli gelişen ve yeniliklerle birlikte, başarı şansı artan tüp bebek tedavisine ilişkin merak edilenler de oldukça fazla. Esra Çabuk Cömert, tüp bebek tedavisine dair merak edilenleri yanıtladı. Kısırlık neden olur sorusundan, tüp bebek tekniklerine kadar birçok soru sorduk…
Rahimdeki yararlı bakteriler tüp bebek tedavisinde başarıyı artırıyor
İspanya’da yapılan bir araştırmada, rahimdeki yararlı bakterilerin, tüpleri hasar görmüş, tıkalı ya da tüpü olmayan kadınların anne olabilmelerinin yolunu açmak için uygulanan tüp bebek tedavisinin başarısını artırdığı ortaya çıktı. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, çalışmayı çocuk sahibi olmak isteyen aileler için yeni bir umut ışığı olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Attar, “Faydalı bakterilerin yokluğu, embriyonun rahim duvarına yapışma oranını yüzde 60,7den yüzde 23.1e düşürmüş. Bu çok önemli bir bulgu” dedi.
50 Yaşından Sonra Baba Olma Şansı Düşüyor!
Babalıktan vazgeçip daha sonra ileri yaşlarda tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olacağını sanan erkeklerin elini çabuk tutması gerekiyor. Çünkü, ellili yaşlarda tüp bebek yoluyla bebek sahibi olma şansı erkeklerde otuzlu yaşlara göre üçte bir oranında azalıyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay (Görgen), çocuk yapmayı düşünen erkeklere şu tavsiyelerde bulundu...
Tüp bebek otizm riskini arttırır mı?
Pek çok sebebe bağlı olarak, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler her zaman doğal yollarla bunu sağlayamıyor. Bu durumda da, çocuk sahibi olabilmek için en etkili yöntem tüp bebek tedavisi haline geliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavisine başlayan anne baba adaylarının en büyük endişesinin, doğacak bebeğin sağlığı olduğunu söylüyor. Peki, tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen bebekler normal yolla dünyaya gelen bebekler kadar sağlıklı mı oluyor? Tüp bebeklerde otizm riski var mıdır?
Tüp Bebekte Aşılamayan 7 Ön Yargı
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, kısırlık, tüp bebek ve üreme tedavileriyle ilgili en çok karşılaşılan ve aşılamayan ön yargılar hakkında şu bilgileri verdi:
Obezite, çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor mu?
Obezite; kısaca vücuttaki yağ kitlesinin anormal artışı olarak tanımlanabilir. Obezite tüm sistemleri olumsuz etkileyen ve maalesef her geçen gün görülme sıklığı artan fakat özellikle cerrahi yöntemler dahil olmak üzere tedavisi mümkün bir hastalıktır. Op. Dr. Türker Karabuğa kadınlarda obezitenin risklerini, bebek sahibi olmayı nasıl etkilediğini anlatıyor.
Mutluluk kısa sürdü
Hindistan’da çok uzun yıllar uğraşmalarına rağmen çocuk sahibi olamayan ancak tüp bebek yöntemi ile bu ay başında sonunda ikiz bebeklerini kucağına alan 74 yaşındaki anne kalp krizi geçirdi. 82 yaşındaki baba da doğumun ertesi günü felç olmuştu.
Kadınlarda Yumurta Rezervlerinin Hamileliğe Etkisi
Özellikle anne olmak isteyen adaylar için, yumurta rezervlerinin durumu en önemli kriter. Yaş, anne adayının yaşam koşulları veya genetik sebeplerden azalan yumurta rezervleri infertiliteye yani kısırlığa sebep olabiliyor. Bu sebeple Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, hem doğal yollarla gebelik için hem de tüp bebek tedavisi için kadınlarda yumurta rezervinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Tekrarlayan Düşüklerin Önüne Nasıl Geçilir?
Hamilelikte 2 veya daha fazla kaybın olması tekrarlanan düşük olarak adlandırılıyor. Bu kaybın sebebi diyabet, pıhtılaşma bozuklukları gibi hastalıklar olabilirken bazı durumlarda genetik yapı, rahim yapısı veya anne adayının sürdürdüğü yaşam biçimi de tekrarlayan düşüklere neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, doğru tanıyla birlikte kayıpların önüne geçildiğinin altını çiziyor.
Dondurulmuş yumurtalık dokusundan gebelik
ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Sönmezer, Türkiye’de ilk kez dondurulmuş yumurtalık dokusunun tekrar hastaya nakli sonrasında, bu dokudan elde edilen embriyoların transferi ile gebelik elde edildiğini açıkladı. Bu gebeliğin bir özelliği de lösemili hastada dünyada ikinci kez başarılıyor olması.
Karından toplanan yumurta ile hamile kaldı
Hastane enfeksiyonu nedeniyle 5 kez bağırsak ameliyatı geçiren 38 yaşındaki Dilek Bardakçı’ya uzmanlar “yeniden anne olmanız mucize” dese de o yılmadı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Sönmezer, karından toplanan yumurtalar ile Dilek ve Murat Bardakçı çiftinin tüp bebek yöntemi ile yeniden bebek sahibi olmasını sağladı.
Hamile Kalmayı Zorlaştıran 5 Önemli Neden
Kadın infertilitesi (kadınlarda görülen kısırlık) özellikle son dönemlerde bir hayli arttı. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, kadınlarda en sık rastlanan 5 önemli infertilite nedeni hakkında da detaylı bilgiler paylaştı.
Polikistik Over Sendromu nedir? PKOS hastaları hamile kalabilir mi?
Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over hastası kadınlar hamile kalabilir mi? Polikistik over sendromunun belirtileri nelerdir? Polikistik over sendromu nasıl tedavi edilir?
Talasemi Hakkında Doğru Bilinen 10 Yanlış
Kalıtsal bir kan hastalığı olan talasemi, Akdeniz Bölgesi’nde yoğun olarak görülmesi sebebiyle halk arasında Akdeniz anemisi olarak anılıyor. Günümüzde evlilik öncesi yapılan tetkikler sayesinde hasta doğabilecek bebekler önceden saptanabiliyor ve gereken önlemler alınabiliyor. Hematoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, ile ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda önemli bilgiler verdi.
Aşırı Kilo Kısırlığa Sebep Olur mu?
Günümüzde gittikçe artan obezite sorunu hem kadınlarda hem erkeklerde infertilite, yani kısırlık riskini artırıyor. Aşırı kilo hormonların bozulmasına yol açıyor, düzensizliklere sebep oluyor ve kısırlığın başlıca sebeplerinden biri haline geliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmanın, gebeliğin önündeki önemli engellerden olduğunu belirtiyor.
Aşırı kilo kısıklığa neden olur mu?
Aşırı kilo hamile kalmaya engel olur mu? Obezitenin kısırlık üzerine etkisi var mıdır? Tüp bebek tedavi sürecinde aşırı kilo tedavi sürecini zorlaştırır mı?
Sağlık Bakanı duyurdu! Evlilik hazırlığı yapanlar dikkat…
Sağlık Bakanlığı'nca SMA gibi genetik geçişli hastalıkların tespit edilmesine olanak veren yerli kit geliştirilerek evlilik öncesi çiftlere tarama yapılacak.
Tüp bebek nedir? Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
Tüp bebek tedavisi; üreme için gerekli iki hücre olan sperm ve yumurtanın dış ortamda döllendirilerek, insanın ilk hali olan “embriyonun” geliştirilip rahim içerisine verilmesidir. Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bağış, tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylarıyla anlattı.
İleri Yaşta Gebelik Düşünenler Bunlara Dikkat Etmeli!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Karamürsel, ileri yaşta gebelik hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
Yumurta bağışı yöntemi ile gebelik mümkün mü?
Erken menopozda gebelik mümkün mü? Kadın Hastalıkları , Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Berker konu hakkında bilgiler verdi.
Mikroçip yöntemi gebelik şansını artırıyor!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya, mikroçip yönteminin gebelik şansını arttırdığını belirterek, bu yöntem hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Erkeklerde kısırlık beyinde başlıyor
Erkeklerin akıl sağlığı sperm kalitesini etkiliyor. Erkek depresyondaysa, gebelik şansı daha düşük. Kadındaki depresyon ise üremeyi etkilemiyor.
Tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen 8 yaşındaki minik Özgü trafik kazasında hayatını kaybetti
Antalya’da gezmeye çıkan 8 yaşındaki Özgü İzem Ahırlı ile babaannesine otomobil çarptı. Kazada küçük Özgü İzem hayatını kaybederken, babaannesi ağır yaralandı.
Sudan isimli gergedan, türünün yaşayan son erkek üyesi
Beyaz erkek gergedanın bir Twitter kullancısı tarafından paylaşılan görüntüsü sosyal medya kullanıcıları arasında viral oldu.