Dış gebelik anne olmaya engel değil

Gebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.

Haberin Devamı

AĞRI, KANAMA VE BAŞ DÖNMESİ GİBİ BELİRTİLER HAFİFE ALINMAMALI

Kadın yumurtalığında olgunlaşan yumurta fallop tüplerine inerek rahme doğru ilerler. Fallop tüplerinde yumurtanın canlı kalacağı süre 24 saattir. Bu süre zarfında sperm hücresi ile döllenme sağlanırsa embriyo meydana gelir ve döllenen yumurta rahme doğu ilerlemeye başlar. Döllenmiş yumurta, herhangi bir nedenden ötürü rahme ulaşmazsa fallop tüplerinde kalarak dış gebeliğe sebep olur. Dış gebelik genellikle fallop tüplerinde, yumurtalıklarda, karın içinde ve rahim ağzında görülür. Rahim dışındaki diğer organlar embriyonun gelişimi için uygun olmadığından gebeliğin bir an önce sonlandırılması gerekir.

Dış gebelik anne olmaya engel değil

Haberin Devamı

Dış gebelik erken dönemde normal gebelikle aynı şekilde belirtiler gösterdiğinden hastalar tarafından fark edilmesi zordur. Bulantı, kusma, adetin kesilmesi, memelerde hassasiyet gibi normal gebelikte de olabilecek belirtiler yaşanır ancak ağrı ve kanama şikayetleri var ise mutlaka dikkate alınmalıdır. Anne adayı özellikle yatış pozisyonunda omuz ve boyun ağrısı hissediyorsa derhal doktora başvurması gerekir. Oluşan ağrının sebebi iç kanamaya bağlı olabileceğinden bu semptomlar hafife alınmamalıdır.

Dış gebelik varlığında kırmızı ya da kahverengi renkte vajinal kanama görülebilir. Kanamanın şiddeti adet döneminde olduğundan daha az veya daha fazla olabilir. Hatta lekelenme oluşumu dahi dış gebelik belirtileri arasında yer alır. Fallop tüplerinde gelişen embriyonun oluşturduğu basınç ile bu kanallar yırtılabilir. Bunun sonucunda meydana gelen iç kanama hayati risk oluşturabilir. Kan kaybına bağlı olarak baş dönmesi, bayılma, güçsüzlük ve terleme görülebilir. Bu belirtilerin varlığında acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Dış gebelik anne olmaya engel değil

Haberin Devamı

TÜPLERLE İLGİLİ YAPILAN CERRAHİ İŞLEMLER DIŞ GEBELİK RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Dış gebeliğin oluşumunda pek çok farklı faktör rol oynar. Dış gebelik yaşayıp hamile kalanlar kadınlar tekrar dış gebelik görülmesi açısından risk altındadır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar fallop tüplerinde ve yakınındaki organlarda iltihaplanmaya sebep olarak dış gebelik görülme ihtimalini artırabilir. Tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler de dış gebelik riskini artırabilir.

Doğum kontrol yöntemi olarak rahim içi araç kullanan kişilerde çok nadir de olsa hamilelik görülebilir. Rahim içi araca rağmen hamile kalan kadınlarda dış gebelik ihtimali artar. Dış gebelik, normal gebelikler gibi vücudun hormon salgılamasına, fizyolojik değişikliklerin oluşmasına sebep olan bir durumdur. Bir gebeliğin normal gebelik mi yoksa dış gebelik mi olduğunu anlamak için özel bir test bulunmaz ancak iki günde bir yapılan kan testleri ile Beta HCG değerlerinin durumu yakından takip edilerek fikir sahibi olunabilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı gebelikte Beta HCG değerleri 48 saat içinde yaklaşık olarak iki katına çıkarken dış gebelik vakalarında bu yükseliş daha az oranda gözlenir. Dış gebeliğin net olarak anlaşılması için uzman hekim tarafından yapılan muayene, ultrasonografik inceleme, ek laboratuvar tetkikleri gerekir.

HER İKİ TÜPÜN DE HASAR GÖRDÜĞÜ DURUMLARDA TÜP BEBEK TEDAVİSİ DÜŞÜNÜLEBİLİR

Dış gebelik yaşayan kadınlar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde sağlıklı gebelik yaşayabilir. Bir kez dış gebelik yaşadıktan sonra tekrar hamile kalınmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Kadın vücudunda iki tane fallop tüpü vardır. Tüplerden birinin, daha önce dış gebelik nedeniyle hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması sonucu tüplerin biri sağlıklı olarak kalır. Sağlıklı tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir.

Haberin Devamı

Her iki fallop tüpünün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek yöntemi kullanılabilir. Yumurta ve spermin laboratuvar ortamında döllendiği ve daha sonra oluşan embriyonun anne rahmine konulduğu tüp bebek yöntemi ile tüpleri işlev görmeyen kadınların hamile kalması sağlanır. Daha önce dış gebelik yaşamış olmak, sonraki hamileliklerde dış gebelik riskini arttırır. Bu nedenle dış gebelik yaşamış kadınların hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi tavsiye edilir. Erken dönemde yapılan kan testleri ve ultrason görüntülemeleri ile gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediği kontrol edilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları