1978 yılından beri Türkiye’de Türk mutfağının kendine özgü lezzetlerini korumak ve zenginleştirmek için çalışmaya devam eden Knorr köklü kültürümüzün ayrılmaz parçası olan geleneksel tarifleri, Anadolu mirasına yakışır şekilde sofralara taşınıyor.
#Sponsorlu İçerikŞöyle bir baktığımızda gösteri dünyasının en kendine özgü kişiliklerinden biri olduğunu görürüz ünlü oyuncunun... Uzun boyu, uzun saçları, kaslı vücudu... Kısacası ilk anda çok "sert" bir imaj yaratan fiziksel görüntüsü dikkat çeker... Ama hemen ardından yüzünde beliriveren yumuşacık gülümsemesi o ilk andaki düşünceleri ters yüz ediverir.
#Jason Momoaİklim değişikliği nedeniyle Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan tropik gecelerin sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. 1950 ile 2022 yılları arasındaki süreci değerlendiren yeni bir çalışmaya göre, bölgede 20 dereceyi aşan tropik gecelerin ortalama sayısı yüzde 93 arttı. Ayrıca tropik sıcaklıkların süresi de uzadı. Başlangıç tarihleri erkene, bitiş tarihleri ise daha geçe kaydı. Peki neden Marmara veya Ege değil de Akdeniz’de tropik geceler artıyor? Bu durum hayatımızı nasıl etkileyebilir? Artık Akdeniz’de daha farklı hava olayları görebilir miyiz? Çalışmayı yürüten Doç. Dr. Doğukan Doğu Yavaşlı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İklim DeğişikliğiPepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “Biz tarımda sürdürülebilirliği sağlayarak gıda krizinin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Ürünleri dünyada tüketiciler tarafından günde 1 milyardan fazla tüketilen bir şirketiz. Aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden birine sahibiz. Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde tarım adına pozitif değişim yaratan uygulamalarımızla yarattığımız etkiyi açık bir şekilde görüyor ve ölçümlüyoruz. Ekosistemimizde yarattığımız değişimi görmek bizi gelecek adına umutlandırıyor” dedi.
#Pepsico TürkiyeGeçen hafta tarımda sürdürülebilir çözümlere odaklanan Gıdada Etki Konferansı’na katıldım, kadınların bu alanlardaki etkinliğini arttırmayı amaçlayan ‘Empowering Women in Agriculture’ girişimlerini dinledim. Doğayı ve geleceği kelimenin tam anlamıyla ‘dert edinen’ girişimcilerden aldığım ilhamla lezzetli tarifler hazırladım…
#Deniz YOLDAÇİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Sponsorlu İçerikİstanbul’da buluşan girişimci ve çiftçi kadınlar kendi hikâyelerini anlattı. Kadınların girişimcilik serüveninde engelleri aşıp, çevresine değer katarak gerçekleştirdiği üretimler dikkat çekti. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, “Tarım, kadın emeğinin en yoğun ve en görünmez olduğu sektör. Daha iyi bir gelecek için gerekenlerden biri bu görünmez gücü görünür hale getirmek” dedi.
#Tarımsal ÜretimHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARİklim değişikliğinin etkileri, geleceği ve önlenmesi adına geliştirilebilecek teknolojiler hakkında ‘İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler’ paneli düzenlendi. Panelde, karbon emisyonlarının azaltılması için yapılması gerekenler ele alındı.
#Yaşar ÜniversitesiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır TÜBİTAK'ın 60'ıncı Kuruluş Yıl Dönümü'nde konuştu. Bakan Kacır "Proaktif yaklaşımla geleceği şekillendirecek öncül yaklaşımlara daha fazla kaynak aktaracağız" dedi. Bakan Kacır "2024 Mart'ta Türksat 6A'yı da İMECE gibi başarıyla uzaya göndermeyi inşallah Allah nasip edecek" ifadesini kullandı.
#Mehmet Fatih KacırEbru Tuğgan, tam bir Çeşme aşığı... Öyle ki Çeşme’den sadece eğitim için ayrılsa da tüm kariyerine ve hayatına süreç içinde doğup büyüdüğü topraklarda devam ediyor. Bugün genel müdürü olduğu Ilıca Hotel’de tam 21 yıldır çalışan Tuğgan, Çeşme’den kopamayanlardan... “Her zaman söylediğim gibi Ilıca Hotel’le birlikte büyüdük” diyen Ebru Tuğgan, istikrarlı ve disiplinli çizgisiyle kadın yönetici olarak turizmde bir başarı hikayesi yazıyor. İşin sırrı ise kurumuyla da örtüşen mükemmeliyetçi ve detaycı bakış açısı...
#1Kadınlar özellikle çocuk doğduktan sonraki yıllarda epeyce fedakârlık yapmak zorunda kalıyor. Ancak bu onların hayat boyu ‘saçlarını süpürge edecekleri’ anlamına gelmiyor! İki yıldır bu köşeyi yazan Melis ve Gizem ilk kez kendileri için ne yapabildiklerini ve yapamadıklarını konuştu.
#ÇocukSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık‘Sürdürülebilir’ tarım, enerji, turizm gibi birçok alanda karşımıza çıkan bir tanım. Son 10 yılda gündelik hayata kadar indi, artık gardırobumuzun veya tatilimizin bile sürdürülebilir olmasını konuşuyoruz… Pek çok işkolunda da sürdürülebilirlik uzmanları görev yapıyor. Peki bu uzmanların tam olarak işleri ne, ne yapıyorlar?
#EğitimSürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği çalışmalar yapan HEKTAŞ, çiftçilere doğru ürünü doğru uygulamayla anlatmayı hedefliyor. Bu kapsamda HEKTAŞ’ın, Bursa-Orhangazi’deki Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi F.A.R.M.’da, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliğiyle Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi (IMPPC2023) düzenlendi. 20 ülkeden 81 bilim insanının konuşmacı olarak katıldığı ve 600 kişinin fiziki izlediği etkinlikte dünya tarımının geleceği, sürdürülebilirlik ve yeni tarım uygulamaları ele alındı.
#TarımHer ikisi de kariyerlerine kurumsal hayatta yön verir. Ama bir süre sonra buradaki işleyişin çok da onlara uygun olmadığını düşünmeye başlarlar. Mediha Güngörtire ve Pelin Güneşoğlu, 2003’te kendi hikayelerini yazmaya karar verir. İzmir’de kurdukları Demeter’le fonksiyonel ve natürel gıda hammaddeleri tedarikçisi olarak ticaret hayatına ilk adımı atarlar. Bu alanda önemli başarılara imza atan iki kadın girişimci, pandemi sürecinde ise yeni arayışlara girer. Sağlıklı beslenme odağında yürüttükleri çalışmaların sonunda ise Ortak Alan ortaya çıkar. İkili, yerli üretim ve özellikle kadın emeğini ön planda tutan bir tesiste üretime başlar. Bugün bir yandan mandalina kurusundan sporcu gıdalarına çeşitli ürünler üreten, öte yandan da özel gastronomi organizasyonlarına ev sahipliği yapan Güngörtire ve Güneşoğlu’nun hedefinde ise hem ihracat hem de daha fazla kadınla üretim yapmak var.
#1