Yeşilay’ın 5 bin psikoloji ve PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) uzmanına pandemi sürecinde okul fobisini anlattığı eğitim programında Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Okula uzun süre ara verildiğinde zorlukları olan çocuklarda riskler artar” diye konuştu.
#YeşilayOkulların açılacağının duyurulmasıyla birlikte Mart 2020’den bu yana yüz yüze eğitim ortamından uzak kalan öğrencilerin okul fobisi yaşayabileceğine dikkat çeken Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Duygu Dinçer, genellikle karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, titreme, sık tuvalet ihtiyacı, baygınlık gibi psikosomatik belirtilerle karşılaşıldığını söyledi.
#ÇocukYeni eğitim yılı ile birlikte 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ders başı yaptı. Eğitim ve öğretimin başlamasıyla birlikte ebeveynlerin şu anki en önemli gündemi, çocuklarının okula başlaması. Okula başlama, her çocuk için farklı bir deneyimdir ve çocuğun hayatının dönüm noktalarından biridir. Okul dönemiyle birlikte “okul korkusu” ve “okulu reddetme” gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.
#Okul KorkusuOkulların açılmasına az bir süre kala, okul deneyimini yeni yaşayacak ebeveynler de çocukları kadar heyecanlı. Unutulmamalı okul, çocuklar için mekânsal, duygusal, sosyal ve zihinsel açıdan zengin ve yepyeni deneyim. Çocukların, anne-babalarının yerine koymaya hazır oldukları öğretmenlerin güler yüzü ise büyük önem taşıyor.
#Okul FobisiÇocuğunuz hala okula giderken bahaneler buluyor, diretiyor mu? Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanı ve Türk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Engin Deniz, hala okula alışamamış çocukların uyum sorunu yaşadığını belirtiyor. Güven ortamının olmadığı yerde öğrenme sürecinin gerçekleşemeyeceğini söyleyen Deniz, bu noktada ailelere ve öğretmenlere sorumluluk düştüğünü hatırlatıyor.
#Yaz TatiliÇocuğun okula gitmeye karşı korku duyması, okul zamanına doğru yoğun kaygı ve panik belirtileri göstermesi şeklinde görülüyor. Okul saati yaklaştıkça çocukta, karın - baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikâyetlerle birlikte öfke nöbetlerinin de görülebildiğini belirten uzmanlar, ‘Bir süre bekleyelim, belki geçer’ yaklaşımının sorunu daha da büyütebileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, böyle durumda profesyonel desteğin önemini vurguluyor.
#OkulYeni eğitim öğretim yılı başlarken anne babaları da, “ya çocuğum okula gitmeyi reddederse” korkusu sardı. Ancak unutulmaması gerekiyor anne babanın bu konudaki stresi artıkça, çocuğunki de artıyor. Bunun nedenini iyi araştırıp, ona göre çözüm üretmek ve ne yapmak veya ne yapmamak gerektiğini çok iyi bilerek öğrencilerin okulu reddetmesinin önüne geçmek gerekiyor.
#OKULİkinci dönem için ders zili 5 Şubat’ta çalıyor. Öğrenciler ve öğretmenler iki haftalık tatilin ardından yeniden ders başı yapacak. Ancak okula dönüş bazıları için zor olabiliyor ve okul fobisi yaşayabiliyorlar. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Esra Aslan’a göre; çocuğun okula gitmek istememesinde okul kavramının yanlış anlatılması, ebeveyne bağlanma, öğrenme güçlüğü gibi birçok neden olabilir.
#İstanbul ÜniversitesiYarıyıl tatilinin sona ermesine sayılı günler kala çocukların özellikle uyuma-uyanma saatlerinde önemli sıkıntılar yaşanabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Berna Güloğlu, "15 günlük bir rutinin ardından çocukta ‘okul fobisi’ yaşanabilir. Aileler bunu engellemek için çocukları birkaç gün öncesinden okul hazırlığına başlatmalı" dedi.
#Okul FobisiYaz tatili bitiyor. Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri 11-15 Eylül’de uyum eğitimine başlayacak. Çocukların bu uyum sürecinde en büyük destekçilerinin anne ve babalar olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu süreçte aşırı ilginin de ilgisizliğin de çocuğu duygusal açıdan etkilediğini belirtiyor. Onlara destek olmak için anne babaların eğitim olanağı sağlamanın yanı sıra, beslenme ve güvenli bir ortam sunmaları gerektiğinin altını çiziyorlar. Ayrıca, çocukların özelliklerinin de öğretmenlere anlatılarak, eğitim sürecine ailelerin katılmasını istiyorlar.
#EğitimÖğrenciler, uzun bir yaz tatilinden sonra 18 Eylül’de eğitim-öğretime başlayacak. Tüm öğrenciler için okulun ilk günleri biraz zor geçiyor ama ilkokullar açısından durum biraz daha farklı. Uzmanlar, okula yeni başlayacak çocukların kaygılarını nasıl atlatacağını ve ailelerin neler yapması gerektiğini anlattı. İşte okul fobisini yenmenin yolları:
#OKULYeni eğitim yılının başlamasına çok az bir zaman kala bu yıl ilk defa okulla tanışacak minikler büyük bir heyecan yaşıyor. En az çocuklar kadar anne ve babaları da karmaşık duygular içinde. Uzmanlar, okul sendromunun çocuktan değil ailelerden kaynaklandığını, 12 adımda ise bu sendromun atlatılabileceğinin altını çiziyor.
#Okula Başlama SendromuPamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Gülşen Ünlü, eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa süre kala çocuklarda görülebilecek okul fobisi hakkında anne ve babalara tavsiyelerde bulundu. Okula başlarken çocuklarda kaygı oluşmasının normal bir süreç olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Ünlü, anne babanın rahat olması halinde çocuğun da süreci rahat atlatacağını söyledi.
#Okullar AçılıyorSivas'ta yaşayan ve kaygı bozukluğu nedeniyle okula gidemediği için evde eğitim verilmeye çalışılan 5’inci sınıf öğrencisi Burcu Pehlivan, öğretmeni gördüğünde tepkisizleşiyor, iletişime kapanıyor, terliyor, titriyor, zaman zaman da ağlıyor ve burnu kanıyor.
#Okul FobisiBakan Selçuk, telafi eğitiminin haziranda başlayacağını duyurdu. ‘Türkiye’nin Telafi Eğitimi Yol Haritası’ başlıklı rapor hazırlayan Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise “Haziran başında okullar kapatılmalı, tüm hazırlıklar tamamlanarak ağustos başında yüz yüze eğitime başlanmalı” önerisini getirdi.
#YAZARÇocuklardaki kaygı ve olumsuz düşüncelerin gelişmesini azaltmak adına pandemi ile ilgili konuşurken ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, “Çocuklar pandemiyle ilgili olarak kaygı ve olumsuz düşünce geliştirmeye aday kişilerdir. Kaygı düzeyinin artmasıyla birlikte çocukluk döneminde en sık ortaya çıkabilecek ruhsal hastalıklar; yaygın kaygı bozukluğu, ayrılma kaygısı bozukluğu ve okul fobisi olarak sınıflandırılabilir” dedi.
#PandemiKoronavirüs sürecinin çocuklara etkisine vurgu yapan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Konuk, başlaması planlanan yüz yüze eğitim dönemi öncesi ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#EğitimYeşilay’ın 5 bin psikoloji ve PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) uzmanına pandemi sürecinde okul fobisini anlattığı eğitim programında Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Okula uzun süre ara verildiğinde zorlukları olan çocuklarda riskler artar” diye konuştu.
#Yeşilay