Küre Dağları Milli Parkı ülkemizde bulunan en önemli yerlerden birisidir. Doğal güzelliklerimizden olan Küre Dağları Milli Parkı günümüzde pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Ülkemizde mutlaka gezilmesi gereken yerlerden birisidir. Peki Küre dağları milli parkı nerede ve nasıl gidilir? Küre dağları milli parkı konaklama, kamp, giriş ücreti ve özellikleri hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Küre Dağları Milli ParkıKüre Dağları Milli Parkı'nın Bartın Ulus ilçesindeki Aşağıköy-Alpı Seyir Terası, hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı. Seyir terasına gelenler, milli parkın manzarasını fotoğraflayıp, cep telefonlarının kameralarıyla ölümsüzleştirdi.
#Küre Dağları Milli ParkıKÜRE Dağları Milli Parkı'nın Bartın Ulus ilçesindeki Aşağıköy-Alpı Seyir Terası, hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı. Seyir terasına gelenler, milli parkın manzarasını fotoğraflayıp, cep telefonlarının kameralarıyla ölümsüzleştirdi.
#Küre Dağları Milli ParkıKastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi Küre Dağları Milli Parkı içerisinde 858 metre uzunluğu, 250 metre derinliği ile dünyanın en derin 4’üncü mağarası olan Ilgarini'nde korku, adrenalin ve heyecan aynı anda yaşanıyor. Turizme açılan mağara ziyaretçilerini bekliyor.
#Küre Dağları Milli ParkıBARTIN- Kastamonu sınırlarındaki Küre Dağları Milli Parkı’nda yer alan 500 metre uzunluğundaki kanyon içinde bulunan ve geçen yıl 100 bin turistin ziyaret ettiği Ulukaya Şelalesi'ne, normalleşme sürecinde ziyaretçi ilgisi yeniden arttı.
#Küre Dağları Milli ParkıBartın Üniversitesi’nde görevli Dr. Bilge Tunçkol, Küre Dağları Milli Parkı’nda Kastamonu Horma Kanyonu bölgesinde eğrelti türü olan yeni bitki keşfetti. Bitkiye 'Küçük Asya' anlamına gelen ‘Polystichum asiae-minoris’ adı verildi.
#BartınYağmurlu günleri beraberinde getiren, yaprakları sarartan, kışın habercisi sonbahar; insanı hüzünlendirdiği kadar, kendine has güzellikler de sunuyor. Ağaçların yeşilden sarıya, sarıdan turuncuya ve hatta kimi zaman kırmızıya büründüğü, göğün çelik grisi renginin göllerin üzerine düştüğü günler muhteşem manzaralar vaat ediyor. Sizin için tüm iş stresinizi unutacağınız hafta sonu gidilecek yerleri listeledik. İşte sonbaharın en güzel yakıştığı 10 yer…
#Sonbaharın En Güzel AdresiKastamonu’dan Bartın’a uzanan Küre Dağları’nın gür ormanlarla kaplı geçit vermez arazisi irili ufaklı pek çok mağarayı saklıyor. Her yıl dünyanın farklı bir köşesinde düzenlenen Uluslararası Mağara Fotoğrafçıları Buluşması 2015’te Kastamonu Pınarbaşı’nda gerçekleştirildi. Topmeydanı, Mantar, Ejder ve Mencilis’in de aralarında bulunduğu 9 mağaranın büyüleyici güzelliklerine derin yolculuklar yapıldı.
#Küre DağlarıSadece ülkemizin değil dünyanın en derin kanyonlarından biri burası... Ürkütücü olduğu kadar etkileyici bir güzelliğe de sahip. Yemyeşil ormanların kapladığı Küre dağlarını adeta bir bıçak gibi kesen Valla Kanyonu'nu ilk kez gördüğünüzde önce korkuya kapılacaksınız. Bir süre sonra muhteşem manzaranın etkisiyle kendinizden geçeceksiniz.
#Valla-KanyonuBartın'daki Küre Dağları Milli Parkı'na kurulan fotokapanlar, nesli tükenmek üzere olan su samurunu görüntüledi.Küre Dağları Milli Parkı'nın sahip olduğu biyolojik fauna değerlerini koruma kullanma dengesi içinde, devamlılığını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacı ile yürütülen 'Küre Dağları Milli Parkının Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi' başlatıldı. Proje kapsamında 1 ay önce milli parka 10 fotokapan kuruldu. Fotokapanlarla şuana kadar karaca, karaleylek gibi hayvanlar görüntülendi. Milli parkın içinden geçen derede bir su samuru da fotokapanla tespit edildi. Derede kıyıya çıkmaya çalışırken görüntülenen su samurunun, milli parktaki biyolojik çeşitlilik açısından önemli olduğu belirtildi. Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, fauna arşivlenmesi çalışmalarına 1 ay önce başladıklarını belirterek, "Milli parkın değişik yerlerine kurduğumuz fotokapanlardan görüntü elde etmeye başladık. Daha önce varlığı bilinen ancak ilk kez görünen su samuru dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan bir memelidir. Projemiz önümüzdeki süreçte de devam edecek" dedi.
#BartınCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içinde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından 13-14 Temmuz'u idari izin olarak açıklamasıyla 9 günlük Kurban Bayramı tatili fırsatı doğdu. Biz de gezgin yazarlarımıza "Bu dokuz günü çok fazla cep yakmadan nasıl değerlendirebiliriz?" diye sorduk. Kamp yapılacak yerlerden tutun da denize girilecek, doğa ile baş başa kalınacak hatta köylerde keşfe çıkılacak adreslere kadar birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#RotaKastamonu, nedense sonbaharla özdeşleşen bir rota. Kastamonu’yu sonbaharda anmak gibi bir alışkanlığım olmuş benim de. Oysaki ilkbaharı bir başka güzelmiş, yazı bir başka... Küre ve Ilgaz dağları arasında kalan kentin yüksek kesimlerinde kendinizi İsviçre Alpleri’nde gibi hissedebilirsiniz ama şehri sadece zengin doğasıyla anmak da haksızlık. Bu nedenle önce merkezde, tarihe doğru bir gezintiyle başlayalım yolculuğumuza.
#HürriyetBartın'ın Ulus ilçesinde emekli fotoğrafçı İsmail Yılmaz (61) ormanda gezerken 'ölümsüzlük mantarı' adı verilen doğada nadir görünen Reishi mantarı buldu. Yılmaz, 3 mantar bulduğunu ve aramaya devam edeceğini belirterek, "Ormanda gezerken bir mantar gördüm, ilk kez böyle bir mantarla karşılaştım. Mantarın fotoğrafını Bartın Üniversitesi’ndeki hocalara attım. 'Ölümsüzlük mantarı' dediler" dedi.
#Ölümsüzlük MantarıSonbahar gezmek için en ideal zamandır ve sonbahar renklerine yolculuk dendiğinde ülemizde akla gelen bölgelerden biri de Kastamonu ve Küre Dağlarıdır. Geçtiğimiz haftasonu Küre dağlarının bir bölümünü, Horma ve Çatak kanyonlarını gezmek için Kastamonu’ya giderek Daday, Azdavay ve Pınarbaşı bölgesinde dolaştım.
#KASTAMONUSararıp dökülen yapraklar her yeri sarı ve turuncuya boyuyor. Ormanların, dağların, park ve bahçelerin fonu yeşilden kızıla dönüyor. Bu büyülü geçiş en çok fotoğraf meraklılarını heyecanlandırıyor. Jürimize bu mevsimde fotoğraf çekmek için en iyi adresleri sorduk...
#Seyahat